: Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Ljud & Bild tycker

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
 • 55-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
 • Android-operativsystem
 • 4K Reality Creation
 • 3 HDMI 2.0, 2 USB
 • Boxer/MPEG4
 • Netflix/HEVC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 14000 kr

Sony fortsätter att leverera TV-apparater med ganska så ”clean, no nonsense design”. Den mörka, tunna ramen och en stilig sockel i mörk krom förstärker det minimalistiska uttrycket. En diskret Sony-logga med en lysdiod i nederkant får TV:n att verka riktigt exklusiv. Skärmen har ett silkesmatt frontglas utan störande reflektioner och spegeleffekter.

 

Användning och finesser

Sony har fått det nya Android-gränssnittet signerat Google. Android TV är uppbyggt på samma sätt som det mobila operativsystemet som många av oss redan känner igen, men ska vara mer skräddarsytt för TV. Intrycket är snarlikt: Först måste du acceptera att Google får hålla koll på ett par av dina TV-vanor för att kunna leverera en bättre tjänst. Längst upp på huvudskärmen visas Rekommendationer, på samma sätt som vi är vana vid på YouTube, följt av de mest populära apparna. Efter flera vändor med det nya Android-systemet, med uppehåll för flera uppdateringar under tiden, verkar det som om Sony och Google har lyckats få systemet mer stabilt än det var inledningsvis. Urvalet av spel och tjänster har också blivit bättre. Sony skickar med deras egen One Touch Remote-fjärrkontroll med styrplatta vilket förenklar delar av navigeringen.

 

Bildkvalitet

Sony har en lång tradition av bra TV-apparater och vi har tidigare sett att tekniken från deras dyraste toppmodeller i X9-serien kan hamna i billigare modeller. Så är det med X8505 också. För det första gör den ett mycket bra jobb med att skala upp nästan allt slags material, det må vara TV-program eller HD-videor från YouTube, till knivskarp ”4K light”-kvalitet. Hemligheten är den kraftfulla 4K X-reality Creation-bildprocessorn som kommer från Sonys dyraste highend-skärmar och -processorer. För det andra har den mycket bra ljuskontroll, utan den ”blödning” vi ser hos en del av konkurrenterna.

Själva bildpanelen verkar inte nödvändigtvis vara superavancerad. Kontrasten och ljusstyrkan är lite mer dämpad, och svärtan är inte riktigt i klass med Panasonics. Å andra sidan uppvisade vårt testexemplar inte mycket tecken på svagheter som clouding, där ojämnheter i bakbelysningen orsakar ljusa fläckar. Detta verkar lovande och tyder på en bra kvalitetskontroll på fabriken.

Sony-skärmen har också en mycket fin, välnyanserad och neutral färgåtergivning, och ger tillgång till avancerad kalibrering för den som vill fintrimma bildkvaliteten med kalibreringsutrustning. Dessutom uppmätte vi låg fördröjning i ingångarna (36 millisekunder i ”spel-läge”) vilket gör att X8505C är en skärm som passar spelfantasterna.

 

Ljudkvalitet

Sony X8505C får titta i månen efter de kraftiga sidomonterade högtalarna som sitter på X93-toppmodellen. I stället har den förhållandevis enkla högtalare som är monterade i nederkant, men som ändå har ett dugligt ljud med bra klarhet i röster. Särskilt mycket bas finns det inte, och musik från YouTube låter inte lika piggt som hos Samsung.

 

Slutsats

Sony-skärmen har många fina egenskaper till ett bra pris. Dess främsta styrka är den fina uppskalningen som ser till att även medelmåttigt HD-material ser riktigt snyggt ut i storformat. 55X8505 har dessutom en utmärkt kontrast och jämn ljusfördelning utan särskilda ojämnheter i bakbelysningen. Skärmen har inte riktigt samma svärta som Panasonics och lyckas inte heller matcha Samsung-utmanarens livliga färgåtergivning. Sammantaget levererar Sony bra bildprestanda. Den senaste tiden har Android-plattformen blivit mer stabil också, vilket gör det enklare för oss att rekommendera Sony-skärmen till fler.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Philips 55PUT6400 - Sen, men bra?
  Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …
  Grundig 55VLX9570BP - Skarp nykomling
  Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.
  Samsung 55JU6875 - Close, but no cigar
  Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.
  Panasonic TX-55CX670 - Toppenbild
  Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.