TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
L&B tycker
Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Ingångar: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10+, HLG
  • Övrigt: Dolby Atmos, HCX-videoprocessor
  • Webb: panasonic.se

Panasonic är ett varumärke som vi kanske främst förknippar med avancerade highend-skärmar, men brukar traditionellt också ge mycket för pengarna. Just den här modellen har vi testat förut, men eftersom JX800E har gått ner betydligt i pris sedan dess är den värd att ta med i den här jämförelsen.

När det gäller design är JX800E en ganska enkel historia: ett utförande i mattsvart plast och två små ben ut mot kanterna. Benen har bara ett läge och behöver därför stå på en relativt bred bänk eller hylla.

Panasonic JX800E

JX800E är en av Panasonics första TV-apparater som kör Android, som gör att den har populära strömningstjänster som Apple TV, Disney+, Paramount+ och nu även HBO Max. Dessutom stöder den Dolby Vision, som gör den väl rustad för film- och serieunderhållning.

JX800E är däremot inte speciellt välutrustad med anslutningar: den får nöja sig med tre HDMI-ingångar och ingen av dem stöder de senaste HDMI 2.1-funktionerna. Det finns inte heller något stöd för de högsta videofrekvenserna (4K/120fps), vilket kan vara en miss om du planerar att använda TV:n med moderna videokonsoler som PS5 och Xbox Series X.

 

Panasonic-JX800E-remote-scaled Panasonic-JX800E-inputs-scaled
<
>
Panasonic JX800E får nöja sig med tre HDMI-ingångar, varav ingen stöder den senaste 2.1-standarden.

Ljud och bild

Panasonic JX800E har en LCD-panel med vanligt kantmonterat LED-ljus. Panelfrekvensen är begränsad till 60 Hz, medan några av rivalerna i testet kan skryta med 120 Hz. Allt detta innebär att man inte kan förvänta sig lika häftig kontrast och mjuka rörelser. Men vi tycker ändå att bildkvaliteten för det mesta är helt utmärkt.

Panasonic-skärmen utmärker sig med exakt ljusfördelning, utan irriterande ojämnheter. Skärpan är också imponerande, med lite brus – även i rörelser, vilket vittnar om en bra bildbehandling.

– Färgåtergivningen här är definitivt bland de bättre i testet. Hudtoner ser väldigt naturliga ut, och det finns mer känsla av djup här än hos Samsung och LG, säger Geir.

Panasonic-skärmen har en skarp, färgkorrekt och naturlig bild. Här med ”Squid Game” på Netflix.

Panasonic-skärmen hamnar dock lite längre bak i startfältet när det gäller absolut kontrast och svärta: jämfört med TCL och Philips är Panasonic bara medelbra.

– Panasonic spränger inga gränser med sin kontrast, men levererar en väldigt skarp och brusfri bild med mjuka rörelser, säger Audun.

På ljudfronten har JX800E vanliga stereohögtalare monterade på undersidan: ljudet är faktiskt ganska användbart, med fin klarhet i röster. Däremot saknar vi verkligen bas: utan en renodlad bashögtalare blir det ingen riktig fart på musiken och ljudeffekterna. Ljudet är till exempel märkbart tunnare än vad vi får från TCL QLED850.

Sammantaget levererar Panasonic överlag en bra bild, men saknar alltså lite kontrast och svärta (och ett fetare ljud!) för att kunna hävda sig mot testets allra bästa.

 

Också i detta test:

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend