TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Karakter
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
L&B tycker
Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Ingångar: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Övrigt: Fjärr med lysande knappar
  • Webb: nokia.streamview.com
Riktpris: 13000Pr. 2021-11-02 Produktsida

Nokia gjorde nyligen comeback på TV-arenan, i samarbete med det österrikiska företaget Streamview. Många minns säkert bildrörsapparaterna på 2000-talet, men nu handlar det om flatskärmar med Android. Blir det ett kärt återseende, månntro?

Nokia 6500D
Nokia 6500D har en sockel som kan vrid skärmen åt vänster eller höger. Den smala ramen och mittmonterade foten ger en minimalistisk look, som får plats även på smala TV-bänkar.

Nokia QLED Smart TV 6500D

Nokia säger att de har lagt stor vikt vid att ge TV:n ett nordiskt, minimalistiskt designuttryck som ska passa in i alla vardagsrum. Och visst ser skärmen tillräckligt stilig ut – efter att den är färdigmonterad, alltså! Vi tyckte att den processen tog ovanligt lång tid, eftersom bruksanvisningen är bristfällig och förpackningen ganska opraktisk. Du får lita på vårt ord, för vi har packat upp en hel del TV-apparater under åren! Den mittmonterade, vridbara foten känns också lite vinglig.

Användarmässigt befinner vi oss på välbekant mark, med ett Android-baserat menysystem som naturligtvis har ett brett urval av appar och streamingtjänster, samt röststyrning via Google Assistant. Vi märkte däremot att TV:n laddar menyer och tjänster lite långsammare än de snabbaste i testet.

På plussidan är fjärrkontrollen bra: den har fått Bluetooth i stället för infrarött ljus, så den behöver i praktiken inte pekas rakt mot TV:n för att reagera.

Nokia 6500D får nöja sig med tre HDMI-ingångar, och ingen av dem stöder de senaste HDMI 2.1-funktionerna fullt ut. Här finns inte heller något stöd för de högsta videofrekvenserna (4K/120 Hz). Det kan vara en miss om du tänker använda TV:n med moderna videokonsoler som PS5 och Xbox Series X.

TV:n stöder Dolby Digital 5.1-ljudbehandling, men har inget inbyggt stöd för Dolby Atmos. Då kan du behöva koppla in en soundbar via ARC-utgången.

 

<
>
Nokias fjärrkontroll är Bluetooth-baserad, ergonomiskt utformad och har dessutom lysande knappar. Genvägsknapp till YouTube och Netflix finns också på plats.

Ljud och bild

Nokias bild är minsann inte illa: här tar vi ett märkbart kliv upp i kontrast jämfört med Hisense och LG. Det märks på hur filmscenerna får mer djup och liv, och de mest finkorniga detaljerna framträder bättre. I filmläget är färgerna tjusiga och neutrala. Nokia stöder även Dolby Vision HDR-formatet, som hjälper till att få kompatibelt videomaterial att se läckert och kontrastrikt ut och anpassar sig optimalt efter videomaterialet.

Nokia 6500D använder en 4K LCD-panel med kantbelysning, varvat med så kallade kvantprickar (Quantum Dots) för att åstadkomma ett bredare spektrum av färger, därav namnet QLED.

Ljudet får också en godkänd-stämpel: Nokia har utrustat TV:n med 2 x 12 watt till stereohögtalare samt 12 watt till en extra bashögtalare på baksidan. Här finns det mer fyllighet och klarhet i ljudet än vad vi får från de spinkigare testdeltagarna från Hisense och Sony. Mellanregistret är tydligare och ser till att både musik och ljudeffekter får en större och fylligare klang.

– Ingen tvekan: Här får du en skarpare och mer kontrastrik bild än från många av de andra testdeltagarna, kommenterar Geir Nordby.

 

Också i detta test:

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Vilken TV är bäst för gaming? En TV måste inte vara jättestor för att ge dig gåshud med film, serier och sport. De här kompakta 42-och 43-tummarna funkar lika strålande till gaming!
lbpluss
Nya ljudformat i LG TV från 2023 LG lanserar stöd för DTS-surroundljud i sina kommande TV-modeller för 2023
lbpluss
IFA 2022: LG lanserar flexibel OLED-skärm LG: s nya OLED-skärm är skräddarsydd för gaming och kan växla mellan böjd och platt med en knapptryckning. Men priset är saftigt!
lbpluss
Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
Följ Ljud & Bild