TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Av / 2021-11-02 - 11:00
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
Audun Hage

Nokia gjorde nyligen comeback på TV-arenan, i samarbete med det österrikiska företaget Streamview. Många minns säkert bildrörsapparaterna på 2000-talet, men nu handlar det om flatskärmar med Android. Blir det ett kärt återseende, månntro?

Nokia 6500D
Nokia 6500D har en sockel som kan vrid skärmen åt vänster eller höger. Den smala ramen och mittmonterade foten ger en minimalistisk look, som får plats även på smala TV-bänkar.

Nokia QLED Smart TV 6500D

Nokia säger att de har lagt stor vikt vid att ge TV:n ett nordiskt, minimalistiskt designuttryck som ska passa in i alla vardagsrum. Och visst ser skärmen tillräckligt stilig ut – efter att den är färdigmonterad, alltså! Vi tyckte att den processen tog ovanligt lång tid, eftersom bruksanvisningen är bristfällig och förpackningen ganska opraktisk. Du får lita på vårt ord, för vi har packat upp en hel del TV-apparater under åren! Den mittmonterade, vridbara foten känns också lite vinglig.

Användarmässigt befinner vi oss på välbekant mark, med ett Android-baserat menysystem som naturligtvis har ett brett urval av appar och streamingtjänster, samt röststyrning via Google Assistant. Vi märkte däremot att TV:n laddar menyer och tjänster lite långsammare än de snabbaste i testet.

På plussidan är fjärrkontrollen bra: den har fått Bluetooth i stället för infrarött ljus, så den behöver i praktiken inte pekas rakt mot TV:n för att reagera.

Nokia 6500D får nöja sig med tre HDMI-ingångar, och ingen av dem stöder de senaste HDMI 2.1-funktionerna fullt ut. Här finns inte heller något stöd för de högsta videofrekvenserna (4K/120 Hz). Det kan vara en miss om du tänker använda TV:n med moderna videokonsoler som PS5 och Xbox Series X.

TV:n stöder Dolby Digital 5.1-ljudbehandling, men har inget inbyggt stöd för Dolby Atmos. Då kan du behöva koppla in en soundbar via ARC-utgången.

 

<
>
Nokias fjärrkontroll är Bluetooth-baserad, ergonomiskt utformad och har dessutom lysande knappar. Genvägsknapp till YouTube och Netflix finns också på plats.

Ljud och bild

Nokias bild är minsann inte illa: här tar vi ett märkbart kliv upp i kontrast jämfört med Hisense och LG. Det märks på hur filmscenerna får mer djup och liv, och de mest finkorniga detaljerna framträder bättre. I filmläget är färgerna tjusiga och neutrala. Nokia stöder även Dolby Vision HDR-formatet, som hjälper till att få kompatibelt videomaterial att se läckert och kontrastrikt ut och anpassar sig optimalt efter videomaterialet.

Nokia 6500D använder en 4K LCD-panel med kantbelysning, varvat med så kallade kvantprickar (Quantum Dots) för att åstadkomma ett bredare spektrum av färger, därav namnet QLED.

Ljudet får också en godkänd-stämpel: Nokia har utrustat TV:n med 2 x 12 watt till stereohögtalare samt 12 watt till en extra bashögtalare på baksidan. Här finns det mer fyllighet och klarhet i ljudet än vad vi får från de spinkigare testdeltagarna från Hisense och Sony. Mellanregistret är tydligare och ser till att både musik och ljudeffekter får en större och fylligare klang.

– Ingen tvekan: Här får du en skarpare och mer kontrastrik bild än från många av de andra testdeltagarna, kommenterar Geir Nordby.

 

Karakter
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
Basic

Ljud & Bild tycker

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter. Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

Också i detta test:

Grupptest: 65-tums 4K-TV för under 15 000 kronor

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.
Läs hela testet

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.
Läs hela testet

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.
Läs hela testet

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.
Läs hela testet

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.
Läs hela testet

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Rulla till toppen