Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Skrivet av / 2021-11-02 - 11:00
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Audun Hage

AU8075 är en av instegsmodellerna i Samsungs 2021-sortiment. 8000-serien har alltid varit populär, eftersom den finns i en lång rad olika skärmstorlekar, från 43 tum och ända upp till 85 tum – med bra priser per tum!

Samsung AU8075

Rent utseendemässigt är Samsung-skärmen lätt att känna igen, tack vare en slimmad, genomtänkt design som är ganska typisk för den koreanska tillverkaren. Hela baksidan är slät, utan att strömförsörjning eller något annat sticker ut, och anslutningarna pekar åt sidan. TV:n kan därför monteras nära väggen.

Själva användargränssnittet (Tizen) är det Samsung själva som har utvecklat och det är definitivt ett menysystem vi gillar. Både inställningar, källval och appar ligger snabbt tillgängliga på menyraden och TV:n reagerar snabbt på kommandon.

Som anslutningar är Samsung AU8075 utrustad med fyra HDMI-ingångar, men skärmfrekvensen är begränsad till 60 Hz. Det behöver inte vara någon kris, men är relevant om du är en hårdkokt konsolspelare. Å andra sidan är fördröjningen (input lag) bland de kortaste i testet, med låga 13 millisekunder.

 

Samsung-AU8075-Tizen-interface-scaled Samsung-AU8075-remote-scaled Samsung-AU8075-Sonos-Beam-scaled
<
>
AU8075 har två små fötter som kan höja skärmen något från bordet, om du till exempel behöver plats för en soundbar-högtalare. Kablarna kan dras ner dolda ner längs fötterna.

Inget Dolby Vision

Samsung-skärmen är en av få i testet som inte stöder HDR-formatet Dolby Vision. Det innebär att Netflix-serier som Squid Game och andra måste ses i ”vanligt” HDR-format utan dynamiska metadata. Det är synd, eftersom billigare LCD-skärmar som denna kan tjäna på den extra kontrastinformationen för att anpassa bilden. Samsung stöder HDR10+, som är ett öppet alternativ till Dolby, men detta är inte lika utbrett i innehåll.

Ljud och bild

AU8075 är som sagt en av Samsungs instegsmodeller och det betyder att den får klara sig utan deras ”QLED”-teknik med kvantprickar. I stället används ett system som kallas Dynamic Crystal Color för att utöka färgåtergivningen från LCD-panelen. Själva bakbelysningen är kantmonterad.

Samsung-skärmen ger ett fint intryck rent bildmässigt, där till exempel bildskärpan och färgåtergivningen är utmärkt. Väljer du filmläget får du en neutral bild med fina färgnyanser. TV:n är dock lite blek i kontrasten och har inte heller testets bästa svärta.

Samsung AU8075 har inte lika bra kontrast i bilden som modellerna med deras QLED-paneler. Men färgerna ser bra ut.

På ljudsidan är AU8075 utrustad med standard-stereohögtalare, som inte ger något särskilt stort intryck. Ljudbilden är ganska platt, röståtergivningen är relativt luddig och instängd. De flesta kommer nog att föredra att uppgradera med en soundbar, till exempel någon av Samsung-modellerna i HW-S66/67-serien som vi har testat tidigare.

Sammantaget ger Samsung AU8075 okej prestanda för pengarna, men det märks att detta är en billigare modell som saknar en del praktiska finesser och mer avancerad bildbehandling.

 

Karakter
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Basic

Ljud & Bild tycker

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt. Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Också i detta test:

Grupptest: 65-tums 4K-TV för under 15 000 kronor

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.
Läs hela testet

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.
Läs hela testet

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.
Läs hela testet

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.
Läs hela testet

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.
Läs hela testet

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Fortfarande en av de bästa?

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ljud & Bild
Rulla till toppen