TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Karakter
Sony X89J (KD-65X89J)
L&B tycker
Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 100/120 Hz
  • Operativsystem: Android 11
  • Ingångar: 4 HDMI (2.1), 2 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Skärmstorlekar: 43, 50, 55, 65, 75 tum
  • Webb: sony.se

Sony X89J tar över efter den populära instegsmodellen XH80 från 2020, som hade bra och prisvärda prestanda. Som föregångaren finns den i många olika storlekar, från 43 och upp till 75 tum, alla med Android smart-TV.

Sony X89J har fötter som kan ställas brett eller smalt, så att den får plats på TV-bänken.

Sony KD-65X89J

Sony-skärmen har en diskret och genomtänkt design: Den står på två V-formade fötter som kan monteras brett eller smalt. På så sätt kan den lättare få plats på TV-bänken, eller ge tillräckligt med plats för en soundbar-högtalare mellan fötterna.

Sony X89J kommer laddad med Android-systemet som ger tillgång till en lång rad streamingtjänster, appar och spel. Fjärrkontrollen är Bluetooth-baserad och behöver alltså inte riktas rakt mot TV-skärmen för att den ska reagera.

På anslutningsfronten finns fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz. Vi mätte fördröjningen/input lag till cirka 13 millisekunder, vilket är klart godkänt. Detta kan alltså vara en passande TV för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

 

Sonys fjärrkontroll ger tillgång till alla funktioner och har genvägar till de mest använda streamingtjänsterna.

Ljud och bild

Sony har släppt många bra TV-modeller det senaste året och vi har blivit särskilt imponerade av de nya Bravia-toppmodellerna med XR-videoprocessor. Lillebror X89J får nöja sig med en enklare videoprocessor (X1) och en mer ordinär LCD-panel med direkt LED-belysning.

Receptet tycks fungera: kontrasten från Sony X89J kanske inte riktigt kan mäta sig med Philips eller TCL i det här testet, men den har absolut respektabla bildprestanda. Vi gillar speciellt färgåtergivningen: Sony-skärmen har ytterst jämna och fina hudtoner, vilket gör att karaktärerna i Squid Game ser riktigt verklighetstrogna ut. Här finns också bra ljusstyrka, vilket ger mer tryck i HDR-effekterna än hos LG och Hisense. Skärpan och brusreduceringen fungerar strålande, även i snabba rörelser. Scenerna från Formula 1: Drive to Survive har en fantastisk djupkänsla och de Ferrari-röda nyanserna ser både starka och naturliga ut.

Sony X89J serverar en bild med snygga, korrekta färger. Men kontrasten är inte riktigt i nivå med de bästa.

Ljudet är däremot inte mycket att skryta över. Musik och tal återges tunt och vasst, och basen är så gott som obefintlig. Sony-skärmen mäter och korrigerar ljudresponsen med hjälp av en mikrofon i fjärrkontrollen första gången du installerar den, men det hjälper inte särskilt mycket eftersom de inbyggda högtalarna låter ganska tamt. I våra öron är en soundbar nästan ett krav.

Sammantaget har Sony X89J en fin användarupplevelse och god bildkvalitet, som bara saknar lite kontrast jämfört med framför allt Philips och TCL.

 

Också i detta test:

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend