Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Sony X89J (KD-65X89J)
Audun Hage

Sony X89J tar över efter den populära instegsmodellen XH80 från 2020, som hade bra och prisvärda prestanda. Som föregångaren finns den i många olika storlekar, från 43 och upp till 75 tum, alla med Android smart-TV.

Sony X89J har fötter som kan ställas brett eller smalt, så att den får plats på TV-bänken.

Sony KD-65X89J

Sony-skärmen har en diskret och genomtänkt design: Den står på två V-formade fötter som kan monteras brett eller smalt. På så sätt kan den lättare få plats på TV-bänken, eller ge tillräckligt med plats för en soundbar-högtalare mellan fötterna.

Sony X89J kommer laddad med Android-systemet som ger tillgång till en lång rad streamingtjänster, appar och spel. Fjärrkontrollen är Bluetooth-baserad och behöver alltså inte riktas rakt mot TV-skärmen för att den ska reagera.

På anslutningsfronten finns fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz. Vi mätte fördröjningen/input lag till cirka 13 millisekunder, vilket är klart godkänt. Detta kan alltså vara en passande TV för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

 

Sonys fjärrkontroll ger tillgång till alla funktioner och har genvägar till de mest använda streamingtjänsterna.

Ljud och bild

Sony har släppt många bra TV-modeller det senaste året och vi har blivit särskilt imponerade av de nya Bravia-toppmodellerna med XR-videoprocessor. Lillebror X89J får nöja sig med en enklare videoprocessor (X1) och en mer ordinär LCD-panel med direkt LED-belysning.

Receptet tycks fungera: kontrasten från Sony X89J kanske inte riktigt kan mäta sig med Philips eller TCL i det här testet, men den har absolut respektabla bildprestanda. Vi gillar speciellt färgåtergivningen: Sony-skärmen har ytterst jämna och fina hudtoner, vilket gör att karaktärerna i Squid Game ser riktigt verklighetstrogna ut. Här finns också bra ljusstyrka, vilket ger mer tryck i HDR-effekterna än hos LG och Hisense. Skärpan och brusreduceringen fungerar strålande, även i snabba rörelser. Scenerna från Formula 1: Drive to Survive har en fantastisk djupkänsla och de Ferrari-röda nyanserna ser både starka och naturliga ut.

Sony X89J serverar en bild med snygga, korrekta färger. Men kontrasten är inte riktigt i nivå med de bästa.

Ljudet är däremot inte mycket att skryta över. Musik och tal återges tunt och vasst, och basen är så gott som obefintlig. Sony-skärmen mäter och korrigerar ljudresponsen med hjälp av en mikrofon i fjärrkontrollen första gången du installerar den, men det hjälper inte särskilt mycket eftersom de inbyggda högtalarna låter ganska tamt. I våra öron är en soundbar nästan ett krav.

Sammantaget har Sony X89J en fin användarupplevelse och god bildkvalitet, som bara saknar lite kontrast jämfört med framför allt Philips och TCL.

 

Karakter
Sony X89J (KD-65X89J)
Basic

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar. Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen