TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Karakter
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
L&B tycker
Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Specifikationer
  • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 50/60 Hz
  • Operativsystem: Android 10
  • Ingångar: 4 HDMI (2 st 2.1, 2 st 2.0b), 2 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Övrigt: Dolby Atmos, 3-sidig Ambilight
  • Webb: Philips.se

Den här TV:n har fått smeknamnet ”The One”. Enligt Philips själva beror det på att PUS8506-modellen erbjuder alla de viktigaste funktionerna till ett attraktivt pris!

Philips The One

Rent designmässigt är The One snygg att titta på, med stilren fot och slimmad ram i ljus aluminium. Fjärrkontrollen är däremot lite av en tegelsten, vi tycker nog att Philips gärna kunde ha skickat med en slankare och elegantare variant.

TV:n känns å andra sidan känns snabb, responsiv och bekväm att använda. Android-gränssnittet ger tillgång till de viktigaste apparna och tjänsterna, inklusive Disney+, Paramount+ med flera.

Philips har också sett till att formatstödet är brett: The One är kompatibel med HDR-videoformaten HDR10+ och Dolby Vision. Det garanterar att många av de senaste filmerna och serierna kan ses i bästa tillgängliga format.

Skärmfrekvensen är dock begränsad till 50/60 Hz, så TV:n kommer inte att kunna utnyttja den snabbaste grafiken (4K/120 fps) från Xbox Series X eller Playstation 5. I övrigt är spelläget utmärkt, med 10 millisekunders fördröjning (input lag). Dessutom är det riktigt underhållande att spela med Ambilight-ljuset aktiverat!

 

Philips-PUS8506-design-scaled Philips-PUS8506-remote-scaled Philips-PUS8506-inputs-scaled
<
>
Fjärrkontrollen ger snabb tillgång till de viktigaste funktionerna, och har även en inbyggd mikrofon för Google Assistant-röststyrning.

Utmärkt bild – men lite tunt ljud

Ambilight-tekniken är ett välkänt Philips-patent som lyser upp väggen med färger som följer handlingen. Detta ger bildupplevelsen en riktig ”krydda” och det blev vi påminda om när vi kollade in TV:n med säsong 1 av Squid Game. Netflix-produktionen använder mycket stämningsskapande ljus och HDR-effekter för att stimulera sinnena, och vi upptäckte att Ambilight-ljuset bara sög oss in i handlingen ännu mer.

 

Philips The One har goda kvaliteter på egen hand, men Ambilight-ljuset gör allting till mer engagerande upplevelser. Här med ”Squid Game” på Netflix.

Philips-skärmen klarar sig utmärkt på egen hand också, utan omgivningsljuset aktiverat. Den IPS-baserade LCD-panelen har en bra betraktningsvinkel och har gott om ljusstyrka som gör att skärmen passar för att titta på TV i ett helt upplyst rum. Skärpan är fenomenal och får verkligen fram detaljerna i fartfyllda serier som Formula 1: Drive to Survive. Rörelserna är sömlösa och mjuka utan att det ser konstlat ut. Kontrasten och ljusfördelningen är fullt i klass med testets rivaler.

Rent bildmässigt är PUS8506 klart bland de bästa i testet. Däremot tycker vi att Philips kunde ha ansträngt sig mer med ljudåtergivningen. Ljudet från de inbyggda högtalarna är relativt tunt, och rösterna låter lite instängda jämfört med exempelvis TCL. Här krävs definitivt ett separat soundbar om du vill matcha den färgsprakande bilden!

 

Också i detta test:

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.

Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend