TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

forfatter
Publicerad 2021-11-02 - 11:00
Karakter
Hisense A7GQ (65A7GQ)
L&B tycker
Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 60 Hz
 • Operativsystem: VIDAA U5.0
 • Ingångar: 3 HDMI (2.0 4K/60 Hz), 2 USB
 • Utgångar: Optiskt digitalt ljud
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Övrigt: Dolby Atmos, UHD AI Upscaler
 • Skärmstorlekar: 50, 55, 65, 75 tum
 • Webb: global.hisense.com

Hisense är en nykomling på den nordiska TV-marknaden, men definitivt ingen liten aktör: den kinesiska tillverkaren är enligt uppgift den fjärde största i världen. Nu har flera av TV-modellerna landat i Norden och vi har tagit en titt på en av instegsmodellerna, 65A7GQ.

Hisense 65A7GQ

Det är först och främst styrningen som gör att Hisense skiljer sig från mängden. De har nämligen valt bort Android och i stället utvecklat ett eget operativsystem (VIDAA U). Vi var nyfikna på hur det skulle stå sig mot de mer etablerade plattformarna och blev faktiskt positivt överraskade. TV:n reagerar snabbt på fjärrkontrollkommandon och har röststyrning som förstår svenska. Du kan använda rösten för att göra praktiska saker som att byta videokälla och annat.

Däremot märks det på app-utbudet att detta är ett relativt nytt system här i Norden. Viktiga tjänster som Netflix och YouTube finns på plats, men VIDAA-systemet får (åtminstone tills vidare) klara sig utan lokala streamingtjänster som SVT Play.

Hisense-modellen är också lite sparsamt utrustad på anslutningsfronten, med bara 3 HDMI-ingångar och ingen av dem stöder de senaste ”2.1”-funktionerna fullt ut. 65A7GQ är alltså ingen given gaming-skärm.

 

Hisense-65A7GQ-VIDAA-user-interface-scaled Hisense-65A7GQ-remote-scaled Hisense-65A7GQ-inputs-scaled
<
>
VIDAA U-användargränssnittet skiljer sig från Android och andra plattformar, men fungerar bättre än befarat. App-utbudet är dock ganska begränsat.

Ljud och bild

Hisense 65A7GQ har en IPS LCD-panel med direkt LED-bakbelysning, men utan lokal dimning. Betraktningsvinkeln är bra och gör att man kan sitta ut mot sidan av TV:n utan att färgerna blir för bleka. Ljusstyrkan är däremot ganska svag och det märks att kontrasten är lägre än på testets bästa TV-apparater.

Även om 65A7GQ stöder HDR-format som Dolby Vision så saknar den krut i de ljusaste nyanserna, och en effektfull serie som Squid Game tappar därför en del av sin glöd. Bilden ser också ganska oskarp ut ibland, särskilt under snabba rörelser i den populära Formel 1-dokumentären Drive to Survive. På pluskontot har Hisense A7GQ ett bra filmläge med fina och neutrala färger. Ändå är detta först och främst en bra skärm för vanligt TV-tittande, snarare än mörka filmkvällar.

65A7QG är en smula gråare och plattare än de bästa i testet, och ljusstyrkan är relativt begränsad.

På ljudsidan är Hisense A7GQ utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watts förstärkareffekt. Ljudet är ganska tunt, men tillräckligt klart i dialogerna, och inte lika instängt som hos vissa testdeltagare. Det finns också stöd för Dolby Atmos-surroundljud, om du skulle vilja koppla in en passande soundbar.

Hisense A7GQ är testets billigaste TV och för under 10 000 kronor får du en stor skärm med ett smart användargränssnitt. Vi blev glatt överraskade av VIDAA-systemet som verkar lovande rent användarmässigt. Den allmänna bildkvaliteten är dock ljussvag och har låg kontrast. Många kommer därför att tjäna på att satsa på en lite mer påkostad modell.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.

TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV.
Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

Nokia QLED Smart TV 65" (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend