Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED850 (65QLED850)

Bra bild och ljud

TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!

Skrivet av / 2021-11-02 - 11:00
TCL QLED850 (65QLED850)
Audun Hage

TCL QLED850 är, som namnet antyder, en så kallad QLED-skärm, eller snarare en LCD-TV med kvantprickar i färgfiltret – en teknik som är känd för att ge ett bredare färgspektrum. Med en direkt LED-bakgrundsbelysning och lokal dimning är det dukat för bildkvalitet med hög kontrast.

TCL QLED850

TCL-skärmen har ett ganska så inbjudande utseende, med diskret inramning i borstad metall, och en mittmonterad metallfot som gör den enkel att placera.

Designmässigt har TCL ett relativt enkelt och diskret utförande, med en slimmad ram och fot i borstad metall. Den mittmonterade foten gör att skärmen enkelt får plats på TV-bänken.

Användargränssnittet är senaste versionen av Android, som har blivit mer överskådlig att använda och det märks att TV:n reagerar smidigare och snabbare än förra generationen från TCL. Vi gillar också att fjärrkontrollen använder Bluetooth, så den inte behöver pekas rakt mot skärmen.

Bra formatstöd – plus bra anslutningar

TCL QLED850 utmärker sig med brett stöd för de viktigaste videoformaten, inklusive både HDR10+ och Dolby Vision IQ. På så sätt är man garanterad optimal återgivning av modernt HDR-videoinnehåll, där ”IQ”-versionen även tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet. Det finns även stöd för Dolby Atmos-ljudbehandling, vilket är käckt om du skulle vilja koppla in en kompatibel soundbar.

TCL-skärmen har fyra HDMI-ingångar, där två av ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Det finns också en uppsjö av gaming-finesser, inklusive ett separat spelläge med kort ingångsfördröjning. Vi mätte input lag till gott och väl under 10 millisekunder, vilket är väldigt snabbt.

TCL QLED850 har två fjärrkontroller. I det här fallet gillar vi den minsta bäst, eftersom den använder sig av Bluetooth och därför inte behöver pekas rakt mot skärmen.

Ljud och bild

TCL-skärmen är en av testets bästa TV-apparater rent bildmässigt. Den har en väldigt skarp, kontrastrik och ljusstark bild, som får många av konkurrenterna att se rent mörka ut om man jämför! Det finns gott om ljusstyrka för att titta på TV i fullt dagsljus, på samma gång som svärtan duger fint för att titta på film i mörka omgivningar. Den så kallade Dolby IQ-ljussensorn hjälper TV:n att anpassa sig efter förhållandena: TV:n lyckas få fram detaljerna i mörka områden och har bra tryck i de ljusaste nyanserna.

QLED850 har däremot inte den bästa betraktningsvinkeln: bilden tappar lite av den tjusiga kontrasten och färgåtergivningen när vi rör oss ut mot sidan. Detta är alltså inte den bästa TV:n för stora rum, breda soffor och liknande. Bäst bild får man rakt framför skärmen.

På ljudsidan är TCL QLED850 utrustad med stereohögtalare signerade Onkyo. Vi vet inte hur involverad den japanska hifi-leverantören har varit, men det inbyggda ljudet är helt utmärkt. Ljudet är ljust, starkt och klart, med bra talförståelse och fyllig bas. Det finns till och med lite surroundkänsla i Squid Game!

– TCL har bra tryck i ljudet. Inte nödvändigtvis ett alternativ till en soundbar, men mycket klarare än de andra TV-apparaterna. Man får en liten känsla av något som påminner om surroundljud, och gott om kött på benen i dialogerna, konstaterar Geir Nordby.

Sammantaget är det TCL som kniper guldmedaljen i den här prisklassen. QLED850 kan skryta med en rad praktiska finesser och har både formatstöd och anslutningsmöjligheter på plats. Bild är utmärkt och ljudet är tillräckligt bra för att klara sig utan en soundbar-högtalare. Helt klart ett av de bästa köpen under 15 000 kronor!

Karakter
TCL QLED850 (65QLED850)
Basic

Ljud & Bild tycker

QLED850 har imponerande skärpa och kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till en utmärkt allround-TV. Betraktningsvinkeln är aningen snäv, bilden kan upplevas som lite kontrastsvag när man sitter ut mot sidan. TV:n ser därför bäst ut rakt framifrån.

Också i detta test:

Grupptest: 65-tums 4K-TV för under 15 000 kronor

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trivs bäst i ljusa omgivningar

LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.

LG-skärmen har bra ljusstyrka, vilket gör att den passar får TV-tittande i upplysta rum. Kort fördröjning och stöd för 120 Hz gör att den kan fungera bra för gaming.
Kontrasten och svärtan lider lite eftersom ljusa föremål får en synlig gloria.
Läs hela testet

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Bra bild för pengarna

Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.

Samsung-skärmen har en smal och lättplacerad design och ett utmärkt användargränssnitt.
Bilden är ganska genomsnittlig och saknar lite kontrast och nyanser jämfört med de bästa.
Läs hela testet

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Prisvärd

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet betyder ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är inte i klass med de bästa. Panasonic får nöja sig med tre HDMI-ingångar, utan de senaste gaming-finesserna.
Läs hela testet

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gör stor skillnad

Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.

Philips-skärmen levererar en tjusig bildkvalitet med utmärkt kontrast och det färgsprakande Ambilight-ljuset förhöjer definitivt upplevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiska rötter

Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!

Nokia-skärmen levererar en skarp och färgrik bild, med bättre kontrast än flera av sina konkurrenter.
Skärmen är lite utmanande att montera. Android-användargränssnittet haltar lite jämfört med testets snabbaste TV-apparater.
Läs hela testet

Sony X89J (KD-65X89J)

Fina färger

Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.

Sony-skärmen har en fin och neutral färgåtergivning och rikligt med anslutningar.
Kontrasten är lite för låg för att kunna hävda sig mot testets bästa TV-apparater. Ljudet är relativt tunt.
Läs hela testet

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykomling

Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.

Hisense-skärmen har en fräsch design och ett nytt användargränssnitt som på sikt kan utmana Android och andra system.
Bilden är inte den skarpaste vi har sett. TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Fortfarande en av de bästa?

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ljud & Bild
Rulla till toppen