Sony KDL-55HX820

Smart och snygg

Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.
Ljud & Bild tycker
Dunderstark kontrast. Läckra färger.
Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.
Specifikationer
  • 55-tums 3D-LED
  •  1920 x 1080
  • 4 HDMI, Wi-Fi
  • Bravia-nätportal
forfatter

HX820 är en enklare variant av toppmodellen HX923, där den viktigaste skillnaden är bakbelysningen. Medan 923 har äkta LED-bakbelysning har 820 den enklare och billigare kant-LED-varianten som gör skärmen smalare. HX820 är läcker att titta på med sitt diskreta blanksvarta utseende och sin heltäckande glasfront – eller ”Monolithic Design” som Sony kallar det. Skärmen har Sonys bästa X-Reality Pro Engine-bildprocessor och MotionFlow XR400-bildbehandling (400 Hz) med interpolering för mjuka, sömlösa bilder.

Bildkvalitet
HX820 har en ytterst ljusstark och färgsprakande bild med imponerande skärpa, även när motivet rör sig hastigt. Både sport, film och annat 2D-material är rena drömmen att beskåda. Att de kantmonterade lysdioderna inte ger lika god kontroll över ljuset syns på att skärmen inte har lika imponerande svärta och kontrast som Philips. Ändå är den totala kontrasten och ljusstyrkan övertygande och Sony har tillräckligt med intensitet för att visa 3D-bild med massor av dynamik och liv. De aktiva 3D-glasögonen trivs bäst utan andra ljuskällor i rummet som kan orsaka flimmer.

Bravia Internet
Sony var en av de första som lanserade TV-apparater med internetuppkoppling och borde alltså ha ett försprång till övriga märken. Vi tycker däremot inte att det har hänt särskilt mycket sedan förra generationen Bravia TV.

De sedvanliga apparna YouTube, Twitter och Facebook finns på plats, men annars inte så många spännande nya funktioner. 55HX820 har dock fått Skype-videochat som gör att du kan prata med vänner över hela världen genom TV-skärmen (kräver separat kameramodul). Videokvaliteten är 720p och fungerar relativt bra, under förutsättning att man har en stabil internetupp­koppling.

När det gäller andra video­tjänster så har Sony en Eurosport-app där man kan titta på sportklipp, samt tillgång till konserter med Berliner Philharmoniker. Det senare är dock bara trailers och man måste prenumerera eller betala för att titta på hela konserter. Vi får intrycket att innehållet är en smula ytligt och inte särskilt uppdaterat. Interaktiviteten är inte heller särskilt djuplodande. För det mesta får man en lista med skärmbilder och lite förklarande text. Sony hade tjänat på ett par lokala tjänster, som Samsung och Panasonic har.

Slutsats
Sony 55HX820 har ett snyggt utseende och en läcker bild, men som internet-TV imponerar den inte speciellt mycket. Urvalet av spännande appar är begränsat och användargränssnittet är inte det mest överskådliga vi har sett och interaktiviteten går inte speciellt djupt. Vi får en känsla av att Sony sparar på krutet tills de lanserar sin egen Google TV nästa år. Vi har redan sett den på mässor och det är en klart mer potent TV som har en högre kapacitet för interaktiva applikationer.

Också i detta test:

Samsung UE55D8005

Smartast i klassen

När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

Mjuk och knivskarp bild. Välutrustad Smart-portal.
Begränsad svärta i vissa fall.

Philips 46PFL9706T

Ny kontrast kung

Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

Gnistrande bra kontrast. Rekordmörk svärta.
Finns bara i 46 tum.

LG 42LW550W

Billig 3D-skärm

LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.

Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.

Panasonic TX-P46GT30

Multitalang

Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.

Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.