test : Philips 46PFL9706T

Ny kontrast kung

Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

Ljud & Bild tycker

Gnistrande bra kontrast. Rekordmörk svärta.
Finns bara i 46 tum.
 • 46-tums LCD-LED,
 • 1920 x 1080
 • 4 HDMI, DVB-T2
 • Net TV-portal
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 25000 kr

I flera år har Philips 9000-serie ansetts som en av de bästa TV-apparaterna som går att köpa, och den representerar det yppersta inom TV-teknik. I den här modellserien har Philips en bildpanel med tusentals lysdioder som sitter bakom skärmen. De är indelade i grupper som kan tändas och släckas individuellt. Det ger en fenomenal kontroll över ljuset, mycket bättre än i de vanligare kant-LED-skärmarna som har samma ljusstyrka över hela skärmytan. Men även om lysdioderna bakom skärmen tar mer plats så är nya 9706-modellen förvånansvärt tunn. För att lyckas med det har Philips bland annat flyttat ner högtalarna i bordsstativet.

Bildkvalitet
Den största nyheten för i år är dock Moth Eye-filtret, som har den unika egenskapen att det släpper ut mycket ljus utan att släppa in särskilt mycket. På så sätt åstadkoms en fenomenal ljusstyrka samtidigt som mörka partier förblir mörka. Philips-TV är också utrustad med en ny beläggning som markant minskar reflektioner.

När dessa två filter kombineras med den synnerligen potenta bildpanelen får man en bildkvalitet som helt enkelt måste ses med egna ögon. Philips-skärmen har en fenomenal kontrast och ljusstyrka, och den mörkaste svärta vi någonsin sett! Det bästa är att 46PFL9706T behåller bildkvaliteten i nästan alla situationer, inklusive i 3D. Här kan man titta på TV mitt på ljusa dagen, även om skärmen får massor av solljus på sig.

Tyvärr finns bara Moth-filtret på just den här modellen. Varken 52-tumsversionen eller den extra breda 21:9-toppmodellen 56PFL9956 har fått det nya filtret av ”kostnadsmässiga” orsaker. Lite udda, tycker vi.

Philips Net TV
Förutom att vara toppspecifierad på bildsidan har 9706 naturligtvis trådlöst nätverk, plus senaste versionen av Net TV-nätportalen. Net TV är numera en gemensam plattform för såväl Sharp och Loewe som Philips egna TV-apparater och Blu-ray-spelare. Rent grafiskt är inte Net TV lika imponerande som Panasonics och LG:s portaler, men Philips har varit duktiga på att lägga in egna, lokala applikationer. De har också filmuthyrning från bland annat Film2Home, där man kan välja och vraka mellan ett stort antal filmer från bland annat Warner Brothers och Universal, samt en rad TV-serier. De flesta filmerna kostar 39 kronor att hyra.

Bland gratistjänsterna är Vimeo ett kul alternativ som vi inte sett i andra portaler ännu. Det är som YouTube fast har tonvikt på HD-videor i hög kvalitet, med mycket bra material från proffs och halvproffs.

Problemet med Net TV är, precis som med Sonys nätportal, att det grafiska gränssnittet är lite väl enkelt och inte lika överskådligt att navigera runt i.

Slutsats
46PFL9706T är en otroligt välutrustad TV med bildkvalitet av referensklass. Med modern filterteknik har Philips lyckats få kontrast och svärta till helt nya höjder, samtidigt som bildkvaliteten bevaras i ljusa omgivningar. Net TV-funktionen har många praktiska funktioner och extramaterial. Sammantaget är 46PFL9706T antagligen den bästa allround-TV:n på marknaden just nu.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  Sony KDL-55HX820 - Smart och snygg
  Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.
  Samsung UE55D8005 - Smartast i klassen
  När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.
  LG 42LW550W - Billig 3D-skärm
  LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.
  Panasonic TX-P46GT30 - Multitalang
  Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.