Panasonic TX-P46GT30

Multitalang

Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.
Ljud & Bild tycker
Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning
Specifikationer
  • 46-tums 3D-plasma,
  • 1920 x 1080
  • DVB-T2
  • 4 HDMI, Wi-Fi
  • Viera Connect-nätportal
forfatter

GT30-serien kan nästan betraktas som designskärmar om man jämför med de klumpiga äldre varianterna från Panasonic. TX-P46GT30 har en kombination av blanksvart och borstat stål i frontramen och har blivit smalare och tunnare på djupet. Den har gott om anslutningar också. Förutom MPEG4-mottagare och DVB-T2 klarar den satellit-TV och är godkänd av Canal Digital.

Bild
GT30 har alla välkända och goda kvaliteter vi förknippar med plasma: ytterst jämn och naturlig färgåtergivning och djup svärta. Den är dessutom ljusstark nog för att passa till TV-tittande på dagtid. Svärtan är oerhört bra. Svarta partier är helt becksvarta och man ser fler detaljer i mörka och mörkgrå områden tack vare skärmens fina detaljnivå. Allt detta är goda egenskaper när det är dags för 3D-film, som visas med ett imponerande djup och framför allt en suverän skärpa. Nackdelen med den aktiva slutartekniken är att glasögonen stjäl mycket ljus. Detta i kombination med plasmapanelen, som trots förbättringar har en smula begränsad ljusstyrka, tar bort mycket av bildens intensitet i normalt upplysta rum.

Viera Connect
Panasonics nätportal har i år bytt namn från Cast till Connect, och flera nya tjänster har tillkommit. Panasonic lanserade nyligen filmhyra i samarbete med Svensk Filmdistribution. Med hjälp av appen SF Anytime kan man hyra både nya och gamla filmer. Nysläppta titlar kostar 39 kronor och äldre är en tia billigare.

I år har Panasonic också kommit med en egen ”app store” som heter Viera Market, där du kan ladda ner extrafunktioner, program och spel.

Panasonic har uppenbarligen jobbat hårt med Connect-portalens gränssnitt. Du får en fin översikt över alla program och navigeringen är både enkel och snabb. Urvalet av lokala tjänster hade kunnat vara bättre, men det viktigaste är att det som finns fungerar fint. Ett exempel är Panasonics Eurosport-app som till skillnad från Sonys är enkel att söka i och har en bättre bilkvalitet i videoklippen. En annan praktisk app är CNBC News Update som innehåller kontinuerligt uppdaterade nyhetsklipp – ett slags ”news on demand”. Sammantaget tycker vi att Viera Connect känns välgjort och är ett värdefullt tillägg till Panasonics TV-apparater. P46GT30 har både ethernet och trådlös anslutning, fast det senare kräver att du pluggar in en extern Wi-Fi-dongel som ingår. För att använda Skype videochat måste du köpa till en separat USB-videokamera som kopplas till TV:n.

Slutsats
P46GT30 är en oerhört bra allroundskärm för dig som vill ha hög bildkvalitet med både 2D- och 3D-material, men tänk på att rummets belysning måste dämpas för att ge sitt bästa i 3D-läge. Viera Connect är en av de mest användarvänliga portalerna vi har sett och är full av funktioner som man faktiskt kan ha glädje av.

Också i detta test:

Sony KDL-55HX820

Smart och snygg

Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

Dunderstark kontrast. Läckra färger.
Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.

Samsung UE55D8005

Smartast i klassen

När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

Mjuk och knivskarp bild. Välutrustad Smart-portal.
Begränsad svärta i vissa fall.

Philips 46PFL9706T

Ny kontrast kung

Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

Gnistrande bra kontrast. Rekordmörk svärta.
Finns bara i 46 tum.

LG 42LW550W

Billig 3D-skärm

LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.

Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.