LG 42LW550W

Billig 3D-skärm

LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.
Ljud & Bild tycker
Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
Plastramen orsakar en del reflektioner.
Specifikationer
  • 42-tums LCD-LED
  • 1920 x 1080
  • 4 HDMI, DVB-T2
  • Cinema 3D med polariserande glasögon
  • Netcast-portal
forfatter

42LW550W är en billig LCD-skärm med LED-kantbelysning. Den är också en av LG:s billigaste modeller som har Cinema 3D-teknik. LG går emot strömmen och har skärmar med polariserande glasögon, där man i stället för dyra glasögon med aktiva slutare har polariserande glasögon av samma typ som på bio. Passiva glasögon kostar en bråkdel av vad aktiva gör, och därför kan LG skicka med flera glasögon utan att priset går upp. Dessutom tycker många att den polariserande tekniken är mer behaglig för ögonen.

Bildkvalitet
3D-film fungerar som förväntat väldigt bra på LG-skärmen. Bilden är knivskarp och har en bra djupkänsla. Bäst av allt är att man slipper flimmer från andra ljuskällor. Det är bara i undantagsfall som vi märker av tendenser till rutmönster som beror på den halverade upplösningen.

Även om 3D är den här skärmens stora styrka så hänger den med konkurrenterna fint även i två dimensioner. Svärtan är förvånansvärt bra, vilket gör att vi kan titta på film utan att reta oss på för mycket grått i bilden. Dessutom är färgåtergivningen mycket god, med en jämn och naturlig färgbalans.

Netcast
42LW550W är billig men har ändå en fullversion av LG:s Netcast-portal, som är både välutrustad och uppdaterad. Utöver de sedvanliga Facebook- och YouTube-apparna har LG lagt in en särskild app för Google Maps där man kan utforska världskartan, plotta adresser och titta på satellitbilder. Det är en praktisk funktion som dessutom gör sig bra på storskärm. Dessvärre är appen ganska så resurskrävande och det tar lite tid att navigera på kartan. LG har även en inbyggd webbläsare som har lite problem med begränsningen i mjuk- och hårdvara. Däremot fungerar de många videotjänsterna utmärkt. LG har både SF Anytime och Viasats nya Viaplay där man kan titta på film, sport och TV-serier ”on demand” från nätet. Båda tjänsterna kostar naturligtvis pengar.

Bland gratistjänsterna hittar vi filmportalen headweb, som har äldre, obskyra gratisfilmer som Dick Tracy och en rad gamla skräckfilmer. Som grädde på moset har LG lanserat sin egen App Store, men där fanns lite – eller rättare sagt ingenting – att välja på för tillfället.

Totalt sett tycker vi att LG har ett brett innehåll i sin portal, men visar också att det är TV:ns kapacitet som begränsar funktionen. Det krävs mer processorkraft för att allt ska flyta på.

Slutsats
42LW550W är en billig och bra TV för dig som är intresserad av film, spel och 3D-underhållning. Vi är särskilt imponerade över 3D-bilden som fungerar väldigt bra i alla ljusförhållanden. LG-skärmen har en välutrustad Netcast-nätportal med många fina funktioner, fast den är lite trög om man är van vid att surfa på en snabb dator.

Också i detta test:

Sony KDL-55HX820

Smart och snygg

Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

Dunderstark kontrast. Läckra färger.
Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.

Samsung UE55D8005

Smartast i klassen

När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

Mjuk och knivskarp bild. Välutrustad Smart-portal.
Begränsad svärta i vissa fall.

Philips 46PFL9706T

Ny kontrast kung

Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

Gnistrande bra kontrast. Rekordmörk svärta.
Finns bara i 46 tum.

Panasonic TX-P46GT30

Multitalang

Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.

Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.