TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

5 smarta TV-apparater

Smartare TV-underhållning

Alla de stora TV-märkena har TV-apparater med internetfunktioner, men är de något att ha? Vi har tittat närmare på de så kallade smarta TV-apparaterna.

forfatter
Publicerad 2012-01-19 - 10:52
Produkter i testet
 • Sony KDL-55HX820
 • Samsung UE55D8005
 • Philips 46PFL9706T
 • LG 42LW550W
 • Panasonic TX-P46GT30
 • Tanken med en smart TV är att den ska upphöra vara en passiv dumburk och bli mer interaktiv. Rent tekniskt handlar det om uppkoppling till internet och mer datakraft som gör det möjligt att visa nya typer av material på skärmen. De smarta TV-apparaterna har fått en egen ”app store” där man kan ladda ned små och praktiska program och spel. Det kan handla om allt från YouTube-video­snuttar och Google Maps till sociala media som Twitter och Facebook. Men det viktigaste är att detta skapar en ny kanal för hemunderhållning, via internet och direkt på TV-skärmen.

  Kampen om innehåll
  I dagsläget rasar ett krig om hur framtidens underhållningsportal ska se ut. Innehållet – det vill säga filmerna, TV-serierna och underhållningsprogrammen – kommer alltid att finnas där i någon form, men vem ska leverera allting till oss? Och hur? Ska signalerna komma i form av vanliga TV-sändningar från marknätet, kabel och parabol, eller blir det från internet? Det är den stora frågan alla ställer sig och svaret blir nog, åtminstone till en början, en kombination.

  Våra TV-vanor förändras i takt med att vi tillbringar allt mer tid på internet. Vi har vant oss vid att kunna titta på precis vad vi vill, när vi vill. Varför vänta till klockan åtta för att titta på favoritserien när du kan ladda ner hela säsongen och titta på tre avsnitt i rad, precis när det passar dig?

  De traditionella TV-kanalerna känner av pressen från nätet och håller på att anpassa sig. Några satsar på ett bättre och mer originellt utbud, andra på renodlade kanaler för film och TV-serier där man kan titta på sina favoritskådisar dygnet runt om man vill. Många satsar också på så kallade on-demand-tjänster. Alla större TV-kanaler och programleverantörer har egna internetportaler varifrån man kan ladda ned och titta på programmen på datorn.

  Men att titta på TV på datorskärmen kan inte ersätta den stora skärmen i vardagsrummet. En variant kan vara att koppla in datorn till TV-skärmen. Eller så kan man stoppa in samma internetfunktioner i TV:n – och det är här de smarta TV-apparaterna kommer in i bilden! Samsung, Sony och de andra märkena samarbetar med kanaldistributörerna om att stoppa in nätportalerna direkt i TV:ns menysystem. Samsung har nyligen lanserat applikationen ViaPlay som är Viasats egen nätportal för film, TV och sport, och förmodligen lär fler följa deras exempel.

  Testet
  Alla de stora TV-tillverkarna har apparater som är utrustade med smarta funktioner, men det är stor skillnad på innehållet och tjänsterna som erbjuds. Därför har vi samlat ihop ett knippe av dem för att jämföra. Vissa är testade förut i Bild & Ljud Hemma, men den här gången har vi utöver bildkvaliteten koncentrerat oss särskilt på nätfunktionerna.

  Testdeltagarna varierar mycket i pris vilket visar att du inte måste betala mycket pengar för en smart TV. Tillverkarna har varit smarta nog att ta med finesserna även i sina billigare modeller. Därför kan våra betyg på ett visst märkes smartfunktioner överföras på resten av deras modeller också, inklusive flera Blu-ray-spelare och anläggningar som också har dem inbyggda.

  Framtidens smarta TV
  Ännu så länge är Smart TV i sin linda och TV-apparaterna är tämligen spartanskt utrustade när det gäller datorkraft och minneskapacitet, som fortfarande ligger långt efter vad man hittar i en vanlig PC. Men på det här området arbetas det hårt på olika håll och nästa generation smarta TV-apparater kommer att vara utrustade med kraftfullare processorer och bättre operativsystem.

  Datagiganterna Google och Apple är också på väg in i TV-världen, och det är troligt att det är mellan dem som ”smart-kriget” kommer att stå. Google har utvecklat en särskild version av operativsystemet Android som troligtvis kommer att dyka upp i flera TV-apparater nästa år, bland annat från Sony och Samsung (gissar vi). Apple har redan lanserat sin lilla extrabox Apple TV och nu går den att köpa i Sverige tillsammans med filmnedladdning från iTunes. Fördelen med den boxen är att den kopplas direkt till din befintliga TV via HDMI. Dessutom ryktas det om att Apple jobbar med en egen TV-apparat. När den kommer är för tidigt att säga men det kan bli tidigare än vi tror. Vad som än händer är det uppenbart att datorgiganterna betraktar TV-mediet som nästa stora område som ska erövras.

  Produkter i testet

  Sony KDL-55HX820

  Smart och snygg

  Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

  Dunderstark kontrast. Läckra färger.
  Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.

  Samsung UE55D8005

  Smartast i klassen

  När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

  Mjuk och knivskarp bild. Välutrustad Smart-portal.
  Begränsad svärta i vissa fall.

  Philips 46PFL9706T

  Ny kontrast kung

  Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

  Gnistrande bra kontrast. Rekordmörk svärta.
  Finns bara i 46 tum.

  LG 42LW550W

  Billig 3D-skärm

  LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.

  Mycket bra 3D-kvalitet. Bra färgåtergivning. Goda inställningar.
  Plastramen orsakar en del reflektioner.

  Panasonic TX-P46GT30

  Multitalang

  Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.

  Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
  Slutarglasögon kräver dämpad belysning
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend