Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Av / 2012-11-01 - 00:00
Philips Smart TV
Audun Hage

Philips ligger bakom samarbetet Smart TV Alliance, där även LG, Sharp och Toshiba är med. Målet är att få en snabbare utveckling på smart-marknaden. Genom att samla flera TV-märken ökas kundkretsen, vilket förhoppningsvis gör det mer lockande för app-utvecklarna att göra program till plattformen.

Den nya smart-plattformen finns i Philips 2012-modeller som började dyka upp i butikerna nu i somras, där 7000-serien och uppåt är utrustade med Dual Core-processorer. Eftersom plattformen lanserades så sent som i juni är dock tillgången på appar fortfarande begränsat.

Hittills är det bara YouTube on TV och Facebook som finns på plats av de viktigaste tjänsterna. Videotjänsten Viaplay är också på gång, men i skrivande stund var den inte riktigt klar i Philips modeller på grund av en uppdatering. Utöver detta är urvalet begränsat till lite äldre tjänster med en smula haltande gränssnitt. Philips lovar dock att det snart ska bli stora förbättringar i sortimentet, och vi är nyfikna på att se vilka nyheter de visar upp på IFA-mässan.

På plus-kontot verkar Philips ha fått ordning på den tekniska biten. Apparna laddas in blixtsnabbt och YouTube-videosnuttarna rullar på sömlöst, med tjusig bildkvalitet.

Användning och gränssnitt
Philips har ett prydligt och överskådligt menysystem som inte sväller över av funktioner som hos de koreanska märkena. Här finns ingen fiffig röst- eller rörelsestyrning att leka med. Skötseln görs främst med hjälp av fjärrkontrollen som ingår, som ser tämligen ordinär ut – ända tills man vänder på den och upptäcker att den har ett minitangentbord! Det gör det mycket enklare att skriva saker, och allt från nätverkslösenord till webbadresser går lekande lätt att knappa in. Tangenter är helt klart bättre än ”mobilknappsmetoden”.

Vad som däremot saknas är något att styra muspekaren med. Att navigera runt i webbläsaren med piltangenterna är nämligen inget som lockar. Philips hänvisar oss till att använda en separat USB-mus, och om man vill även ett USB-tangentbord. Det fungerar som förväntat mycket bättre, men kräver alltså att man köper extrautrustning.

Både Smart Alliance-samarbetet och den nya serien är ganska så färska, och Philips har en bit kvar innan de kan mäta sig med Samsung och LG när det gäller urvalet av appar. Tekniska prestanda bådar däremot gott för framtiden. 

Också i detta test:

4 smarta TV-apparater

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Läs hela testet

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Läs hela testet

Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Läs hela testet

Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Läs hela testet

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen