TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

4 smarta TV-apparater

Smart, smartare, smartast

Vem har smartast internet-TV? Samsung? LG? Philips? Panasonic? Här är en guide till de olika märkenas nätportaler.

forfatter
Publicerad 2012-11-01 - 00:00
Produkter i testet
 • LG Smart World
 • Liten notis
 • Samsung Smart Hub
 • Philips Smart TV
 • Panasonic Smart Viera
 • Alla som tagit en titt på TV-marknaden det senaste året har inte kunnat undvika att höra begreppet ”smart”. Vad är det som händer, har TV-apparaterna plötsligt fått hjärnor?

  På sätt och vis har de faktiskt det. Tack vare bättre processorkraft har de en gång så passiva skärmarna fått väsentligt mer ”intelligens” och fler funktioner. Med hjälp av internetanslutning och inbyggda processorer av typen Dual Core (av samma sort som sitter i moderna smartmobiler) får TV-apparaterna många fler användningsområden än vanligt TV-tittande.

  Begreppet smart används för TV-apparater som har trådlös internetanslutning och högre datorkapacitet än en vanlig TV.

  Förutom vanliga TV-program via kabel, marknät och parabol får smarta TV-apparater tillgång till en hel värld av innehåll från internet. Inbyggd webbläsare är bara början. Den viktigaste utvecklingen sker inom så kallade appar – små program som vart och ett ger en ny funktion. Det kan vara något så enkelt som spel eller mer omfattande program som kartverk (Google Maps) eller videostreaming (YouTube).

  Alla som bytt ut sin vanliga mobiltelefon mot en smartmobil vet att man upplever ett markant lyft i tillgänglighet och användarvänlighet. Webbläsare, e-post och sociala nätverk nås genom ett par enkla knapptryckningar. De som inte har en sådan önskar sig en, åtminstone när de fått en demonstration av alla finesser. Så är det med smarta TV-apparater också.

  Fyra märken
  Den smarta revolutionen sker minst lika snabbt som 3D- och HDTV-revolutionerna gjorde alldeles nyss. Utvecklingen började med de dyraste modellerna men håller nu på att bli något för alla.

  Samtliga av de stora TV-tillverkarna har numera sina egna smartportaler, som antingen bygger på egenutvecklad programvara eller på öppna standarder. Samsung, LG, Philips och Panasonic har smartfunktioner i så gott som samtliga av sina TV-modeller, i förhoppning att skapa en bredare kundkrets och på så sätt öka intresset för utveckling av programvaror. Det är helt uppenbart att TV-tillverkarna ser en ny möjlighet till inkomster på sikt: i takt med att internethastigheten ökar kan nämligen nätet bli den främsta källan till underhållning, även i TV-sammanhang. Tjänster som YouTube, Video on demand och ”catch up TV” håller på att gå förbi traditionella TV-sändningar. Vi har helt enkelt vant oss vid att kunna titta på vad vi vill, när vi vill. De traditionella programleverantörerna svarar med att erbjuda sina egna video-appar och betaltjänster där vi själva kan avgöra när vi ska titta på det senaste avsnittet av Game of Thrones eller Entourage – utan reklamavbrott. Om utvecklingen fortsätter är det inte osannolikt att vi inom en snar framtid får all TV-underhållning interaktivt från nätet.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  LG Smart World

  Med magisk fjärrkontroll

  LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

  Liten notis

  Sony och Google TV

  Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

  Samsung Smart Hub

  I en klass för sig

  Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

  Philips Smart TV

  Satsar på ny app-plattform

  Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

  Panasonic Smart Viera

  Snabb och bra urval

  Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend