TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

forfatter
Publicerad 2012-11-01 - 00:00

Tidigare har inte LG satsat lika hårt på Smart-TV som sin koreanska rival Samsung, men i år har de givit sin portal LG Smart World en rejäl ansiktslyftning. LG:s 2012-modeller har bland annat fått ett nytt, läckrare grafiskt gränssnitt där smart-tjänsterna är integrerade i huvudmenyn. På så sätt ligger de klara att användas direkt, utan att man måste öppna en särskilt smart-meny. De olika kategorierna med tjänster är organiserade i egna fönster: Premium-tjänster, 3D World, LG Smart World samt nätverksklienten Smart Share som ger tillgång till material du har lagrat i hemnätverket.

Förutom mer överskådligt har också urvalet av intressanta appar blivit betydligt bättre i år. LG har fått med videobutiker som Viaplay och SF Anytime, Livesport.tv och Red Bulls egen nät-TV-kanal som har mycket sportsändningar. Dessutom finns värdefulla funktioner som nätradio och kartverket Google Maps. Den sociala biten klaras av med de obligatoriska apparna Facebook och Twitter.

Användning och gränssnitt
LG har ännu inte implementerat röst- eller handrörelsestyrning i sina modeller. I stället har de utvecklat Magic Remote, som är en pekkontroll med inbyggt gyroskop, ungefär som spelkontrollen till Nintendo Wii. Kontrollen används för att styra muspekaren på skärmen  och fungerar alldeles utmärkt. I synnerhet webbläsaren blir otroligt enkel att sköta med hjälp av den här fjärrkontrollen, eftersom den dessutom har inbyggt skrollhjul. Det går otroligt mycket snabbare att göra saker som skulle ha tagit kolossalt lång tid med en vanlig fjärr, till exempel att knappa in lösenord eller ord i sökfält. Till skillnad från röststyrning och handrörelser tyckte vi att det här var en funktion vi hade användning för till vardags framför TV:n. Enligt vår mening är LG:s ”trollstav” den bästa interaktiva kontrollen som finns just nu. Magic Motion-kontrollen är även utrustad med mikrofon för röstkommandon, men det fungerade inte ännu på modellen vi fick för test (röstfunktionen blir tillgänglig först efter en firmware-uppgradering längre fram).

LG Smart World täcker alla de viktigaste tjänsterna och har den mest effektiva webbläsaren, som är enkel att navigera i med Magic Remote-fjärrkontrollen. 

Också i detta test:

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Panasonic avslöjar årets tv-modeller Introducerar en rad uppgraderade OLED- och LCD-modeller skräddarsydda för spel.
Ny OLED-TV från Bang & Olufsen B&O har uppdaterat sin bästa TV med en helt ny OLED-panel från LG. Och prislappen blir ... häftig.
Så väljer vi tv Bildkvalitet, pris och storlek är det mest avgörande när vi svenskar ska investera i ny tv.
På jakt efter en ny TV? Kolla vår topp 10-lista! Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!
En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend