Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

TV-boxen NSZ-GS7 släpps enligt planerna nu i september och lanseras på IFA-mässan i Berlin. Den innehåller nya smart-tjänster och drivs av Googles Android-operativsystem. Funktionerna integreras också i nya Blu-ray-spelaren NSZ-GS9.

De viktigaste apparna
Alla Smart TV-leverantörer har många identiska tjänster, fast i olika inpackning. Här är några av de mest utbredda.

YouTube on TV
De flesta är väl bekanta med YouTube, världens största portal för amatörvideo. YouTube on TV är en specialanpassad app som förenklar navigeringen och sökningen bland alla videosnuttar på skärmen.

Vimeo
Vimeo är en konkurrent till YouTube som har störst tonvikt på videor och filmer av hög kvalitet. Här finns många original-HD-produktioner som är svåra att hitta på andra ställen.

Viaplay
Viaplay är Viasats egen smart-TV-app. Det är en betaltjänst där du (precis som på vanlig TV) kan abonnera på olika programkategorier. Skillnaden är att du själv kan välja när du ska titta på de olika programmen.

Canal Digital GO
GO är nätportalen med Canal Digitals rikliga sortiment. Innehåller främst filmuthyrning.

Facebook och Twitter
I princip alla smarta TV-apparater har numera egna appar för de sociala nätverken Facebook och Twitter, där du kan hålla dig uppdaterad om omgivningen – och hålla omgivningen uppdaterad om dig – via TV-skärmen. På en del TV-apparater kan du titta på TV och hålla koll på Facebook samtidigt.

Google Maps
Googles egen världskarta, där du enkelt kan söka dig fram till adresser, både i grannskapet och på andra sidan jordklotet.

Skype
Det mest populära programmet för videotelefoni. Genom att koppla in en videokamera till TV:n kan du ha videosamtal med vänner och bekanta via internet.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.