Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Av / 2012-11-01 - 00:00
Samsung Smart Hub
Audun Hage

Portalen som Samsung kallar för Smart Hub har det klart läckraste användargränssnittet i den här församlingen, och urvalet av appar och funktioner är imponerande. Här finns många intressanta, lokalt förankrade tjänster som Samsung är först med, till exempel spel som Angry Birds, lokalt väder, en bra webbläsare och Skype-videosamtal.

Utöver de förinstallerade programmen har Samsung ett rikt urval av nedladdningsbara appar och spel, både sådana som är gratis och betaltjänster. Tjänsten är inte lika ”öppen”, men så länge Samsung är en dominerande aktör på TV-marknaden lär det finnas gott om programutvecklare som prioriterar den här plattformen.

Samsung är snabba på att komma med ständiga uppdateringar av sina tjänster, ibland sker det lite väl ofta – man får tåla nedladdningar och irriterande servicemeddelanden med jämna mellanrum, ett tydligt tecken på att TV:n på allvar har tagit steget in i datorvärlden.

Användning och gränssnitt
Samsung har utrustat sina Smart-TV-apparater med två olika fjärrkontroller. Den ena är den välkända standardkontrollen, den andra en mer avancerad historia med tryckkänslig platta och inbyggd mikrofon. Tryckplattan används för att navigera i menyer och är särskilt käck att ha när man surfar med webbläsaren.

Förutom fjärrkontrollerna har Samsung lanserat en möjlighet att sköta TV:ns funktioner med hjälp av rösten och handrörelser. Dessa båda funktioner fungerar oberoende av varandra men kan också kombineras. Lägger man dessutom till att Samsung-systemet kan styras via iPhone och iPad samt Android, är kontrollmöjligheterna nästan överväldigande.

För att TV:n ska registrera dina rörelser måste du sitta rakt framför den, och max fyra meter bort. Då kan du till exempel styra webbläsarens muspekare med handflatan och ”klicka” genom att knyta handen. Kontrollen är dock väldigt känslig så det krävs lite övning innan man prickar det man är ute efter. En annan reservation är att sensorn kräver starkt ljus i rummet för att den ska registrera dina rörelser.

Röststyrningen är numera uppdaterad och har stöd för svenska kommandon, i kombination med vissa engelska. Du kan sätta på och stänga av TV:n, byta kanal och gå direkt till olika menyer genom att bara använda rösten. Det är framför allt väldigt roligt, även om programvaran inte riktigt är mogen att ersätta den traditionella fjärrkontrollen helt och hållet. Vi får en känsla av att Samsung möjligtvis har siktat lite väl högt, och hellre skulle ha satsat på att hitta den mest effektiva kontrollmetoden och sedan koncentrerat sig på att utveckla den mer.

Samsungs Smart Hub är i en klass för sig på många sätt. Användarvänligheten och urvalet av bra tjänster innebär att detta är den mest kompletta smart-portalen som finns just nu. 

Också i detta test:

4 smarta TV-apparater

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Läs hela testet

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Läs hela testet

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Läs hela testet

Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen