TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

forfatter
Publicerad 2012-11-01 - 00:00

Portalen som Samsung kallar för Smart Hub har det klart läckraste användargränssnittet i den här församlingen, och urvalet av appar och funktioner är imponerande. Här finns många intressanta, lokalt förankrade tjänster som Samsung är först med, till exempel spel som Angry Birds, lokalt väder, en bra webbläsare och Skype-videosamtal.

Utöver de förinstallerade programmen har Samsung ett rikt urval av nedladdningsbara appar och spel, både sådana som är gratis och betaltjänster. Tjänsten är inte lika ”öppen”, men så länge Samsung är en dominerande aktör på TV-marknaden lär det finnas gott om programutvecklare som prioriterar den här plattformen.

Samsung är snabba på att komma med ständiga uppdateringar av sina tjänster, ibland sker det lite väl ofta – man får tåla nedladdningar och irriterande servicemeddelanden med jämna mellanrum, ett tydligt tecken på att TV:n på allvar har tagit steget in i datorvärlden.

Användning och gränssnitt
Samsung har utrustat sina Smart-TV-apparater med två olika fjärrkontroller. Den ena är den välkända standardkontrollen, den andra en mer avancerad historia med tryckkänslig platta och inbyggd mikrofon. Tryckplattan används för att navigera i menyer och är särskilt käck att ha när man surfar med webbläsaren.

Förutom fjärrkontrollerna har Samsung lanserat en möjlighet att sköta TV:ns funktioner med hjälp av rösten och handrörelser. Dessa båda funktioner fungerar oberoende av varandra men kan också kombineras. Lägger man dessutom till att Samsung-systemet kan styras via iPhone och iPad samt Android, är kontrollmöjligheterna nästan överväldigande.

För att TV:n ska registrera dina rörelser måste du sitta rakt framför den, och max fyra meter bort. Då kan du till exempel styra webbläsarens muspekare med handflatan och ”klicka” genom att knyta handen. Kontrollen är dock väldigt känslig så det krävs lite övning innan man prickar det man är ute efter. En annan reservation är att sensorn kräver starkt ljus i rummet för att den ska registrera dina rörelser.

Röststyrningen är numera uppdaterad och har stöd för svenska kommandon, i kombination med vissa engelska. Du kan sätta på och stänga av TV:n, byta kanal och gå direkt till olika menyer genom att bara använda rösten. Det är framför allt väldigt roligt, även om programvaran inte riktigt är mogen att ersätta den traditionella fjärrkontrollen helt och hållet. Vi får en känsla av att Samsung möjligtvis har siktat lite väl högt, och hellre skulle ha satsat på att hitta den mest effektiva kontrollmetoden och sedan koncentrerat sig på att utveckla den mer.

Samsungs Smart Hub är i en klass för sig på många sätt. Användarvänligheten och urvalet av bra tjänster innebär att detta är den mest kompletta smart-portalen som finns just nu. 

Också i detta test:

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Panasonic avslöjar årets tv-modeller Introducerar en rad uppgraderade OLED- och LCD-modeller skräddarsydda för spel.
Ny OLED-TV från Bang & Olufsen B&O har uppdaterat sin bästa TV med en helt ny OLED-panel från LG. Och prislappen blir ... häftig.
Så väljer vi tv Bildkvalitet, pris och storlek är det mest avgörande när vi svenskar ska investera i ny tv.
På jakt efter en ny TV? Kolla vår topp 10-lista! Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!
En av de bästa OLED-skärmarna vi har testat LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend