Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

Panasonic har inte haft det största app-urvalet men de har varit duktiga på att få alla relevanta tjänster på plats. Det har faktiskt blivit så många tjänster att vi börjar märka av det gamla menysystemets begränsningar.

Vi har tidigare kritiserat Panasonic för brist på lokala och intressanta tjänster, och på det området har det skett en klar förbättring. Filmuthyrning från Viaplay och SF Anytime är bra exempel på det, detsamma gäller Skype-videosamtal. Dessutom har Panasonic varit duktiga på att ta fram egna tjänster. Med Facebook har de till exempel gjort en egen anpassning så att Facebook-applikationen kan läggas ovanpå TV-bilden så att du kan hänga med i statusuppdateringarna samtidigt som du tittar på favoritprogrammen. En annan ny tjänst är Eurosports egen nät-TV-kanal med bland annat direktsändningar.

Användning och gränssnitt
Viera Connect-menyn är uppbyggd i ett överskådligt rutmönster, fast börjar kännas lite gammal rent designmässigt. Panasonic har haft samma menystruktur ända sedan de började med Smart TV, och det är lite krångligt att navigera in i och ut ur menyrutorna. Vi undrar också hur man stänger av det irriterande plingandet som hörs varje gång man trycker på ett kommando på fjärrkontrollen.

Bortsett från detta är skötseln ganska så markant förbättrad i årets TV-modeller. Panasonic har introducerat en pekkontroll med en tryckpanel, vilket förenklar navigeringen med webbläsaren. Denna ingår till toppserierna VT50 och WT50, men finns också som tillbehör till övriga modeller. Du kan också koppla in USB-tangentbord vilket förenklar textinmatning.

Den kanske mest profilerade funktionen i årets TV-modeller är möjligheten att dela innehåll mellan TV och mobil/surfplatta, och vice versa. Den här funktionen kan man till exempel använda för att visa bilder från mobilen direkt på TV-skärmen – eller tvärtom: visa TV-program på mobilskärmen. Det enda som krävs är att man laddar ned Panasonics remote-applikation. Och när du tröttnat på att titta på bilder och video så kommer du att märka att appen är ett utmärkt sätt att styra TV:n på.

Panasonic Viera Connect är en snabb nätportal med bra urval, men det grafiska gränssnittet känns lite omodernt. 

Också i detta test:

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.