TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Panasonic Smart Viera

Snabb och bra urval

Panasonic var tillsammans med Samsung först ut med riktiga smart-portaler. Under paraplyet Smart Viera har de en rad uppdaterade tjänster.

forfatter
Publicerad 2012-11-01 - 00:00

Panasonic har inte haft det största app-urvalet men de har varit duktiga på att få alla relevanta tjänster på plats. Det har faktiskt blivit så många tjänster att vi börjar märka av det gamla menysystemets begränsningar.

Vi har tidigare kritiserat Panasonic för brist på lokala och intressanta tjänster, och på det området har det skett en klar förbättring. Filmuthyrning från Viaplay och SF Anytime är bra exempel på det, detsamma gäller Skype-videosamtal. Dessutom har Panasonic varit duktiga på att ta fram egna tjänster. Med Facebook har de till exempel gjort en egen anpassning så att Facebook-applikationen kan läggas ovanpå TV-bilden så att du kan hänga med i statusuppdateringarna samtidigt som du tittar på favoritprogrammen. En annan ny tjänst är Eurosports egen nät-TV-kanal med bland annat direktsändningar.

Användning och gränssnitt
Viera Connect-menyn är uppbyggd i ett överskådligt rutmönster, fast börjar kännas lite gammal rent designmässigt. Panasonic har haft samma menystruktur ända sedan de började med Smart TV, och det är lite krångligt att navigera in i och ut ur menyrutorna. Vi undrar också hur man stänger av det irriterande plingandet som hörs varje gång man trycker på ett kommando på fjärrkontrollen.

Bortsett från detta är skötseln ganska så markant förbättrad i årets TV-modeller. Panasonic har introducerat en pekkontroll med en tryckpanel, vilket förenklar navigeringen med webbläsaren. Denna ingår till toppserierna VT50 och WT50, men finns också som tillbehör till övriga modeller. Du kan också koppla in USB-tangentbord vilket förenklar textinmatning.

Den kanske mest profilerade funktionen i årets TV-modeller är möjligheten att dela innehåll mellan TV och mobil/surfplatta, och vice versa. Den här funktionen kan man till exempel använda för att visa bilder från mobilen direkt på TV-skärmen – eller tvärtom: visa TV-program på mobilskärmen. Det enda som krävs är att man laddar ned Panasonics remote-applikation. Och när du tröttnat på att titta på bilder och video så kommer du att märka att appen är ett utmärkt sätt att styra TV:n på.

Panasonic Viera Connect är en snabb nätportal med bra urval, men det grafiska gränssnittet känns lite omodernt. 

Också i detta test:

LG Smart World

Med magisk fjärrkontroll

LG:s smart-plattform är läcker, välutrustad och enkel att använda tack vare den coola fjärrkontrollen.

Liten notis

Sony och Google TV

Sony har inte några nämnvärda Smart-nyheter 2012. Det alla väntar på är den nya fristående Google TV-boxen som Sony tagit fram.

Samsung Smart Hub

I en klass för sig

Samsung var först med att lansera begreppet Smart TV och det är fortfarande ingen som kan skryta med ett lika brett spektrum av tjänster.

Philips Smart TV

Satsar på ny app-plattform

Philips har gått i bräschen för en öppen, gemensam standard för smart TV.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Panasonic avslöjar årets tv-modeller Introducerar en rad uppgraderade OLED- och LCD-modeller skräddarsydda för spel.
Ny OLED-TV från Bang & Olufsen B&O har uppdaterat sin bästa TV med en helt ny OLED-panel från LG. Och prislappen blir ... häftig.
Så väljer vi tv Bildkvalitet, pris och storlek är det mest avgörande när vi svenskar ska investera i ny tv.
På jakt efter en ny TV? Kolla vår topp 10-lista! Här hittar du de 10 bästa TV-modellerna just nu!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend