Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Tineco Floor One S5 Extreme

Tinecos skaftdammsugare gör rent på ett kick

Floor One S5 Extreme är den smarta hemhjälpen för enkel städning. Utformningen kan dock vara lite av en utmaning för både hem och näsa.

Skrivet av / 2023-07-22 - 09:30
Tineco Floor One S5 Extreme
Natasja Broström

Hur ofta får inte smutsen ligga kvar en dag eller två för mycket eftersom det är så jobbigt att komma i gång med städningen? Först måste dammsugaren lyftas ut ur städskåpet, sedan in med slangen och på med teleskopröret. Sen måste sladden pluggas in i kontakten, och sedan måste eländet dras runt hela bostaden.

Golv i till exempel matsal och kök är en ständig källa till dåligt samvete när barn, vuxna och husdjur lämnar smuts, hår eller tappade smulor efter sig. Klibbiga saker som spilld läsk eller sylt blir kladdigt, och så måste moppen fram också. Dammsugning och moppning bör vara klar och hunnit torka innan familjen får gå på golven igen.

Lyckligtvis finns det smarta sätt att städa, som Tinecos Floor One S5 Extreme, en skaftdammsugare för både blöt och torr smuts. Här klaras allt från blöt kaffesump till torrt damm och hår med en och samma maskin. Floor One S5 är nämligen både en dammsugare och en helautomatisk golvmopp.

Den blå ringen ändras till röd när Tineco Floor S5 Extreme sätter på turborengöringen med att suga upp vätska. (Foto: Tineco)

Installation och app

Extreme-modellen innebär två saker. Versionen har större vattentankar än tidigare modeller i S-serien. Dessutom gör den större motorn att det finns mer sugkraft.

Den runda skärmen är praktiskt nog vänd uppåt, så att man hela tiden kan hålla ett öga på meddelanden, ikoner och färgkoder. När du sätter dammsugaren i den medföljande laddstationen berättar en kvinnlig röst på engelska hur många procent det är kvar på batteriet. Totalt klarar Extreme 35 minuters städning på en full laddning. Laddningen tar fyra till fem timmar.

Ladda ner Tineco Life-appen för iOS eller Android och anslut Floor One S5 Extreme till ditt wi-fi för fler funktioner. Våffelikonen på den runda skärmen blinkar och blir sedan fast när enheten är uppkopplad.

Appen är enkel att använda, med få men relevanta inställningar. En kort uppmuntran för dina ansträngningar visas i veckorapporten. (Foto: iOS)

Appen har inte många funktioner utöver en animerad bruksanvisning, en dagbok för din städning och ändring av röstens språk. För vissa kanske en barsk tysk kvinnas röst är ett bättre incitament att verkligen komma i gång med städningen!

Weekly Cleaning Report visar tid och intensitet i dagboksform och i ett stapeldiagram. Om du är flitig får du en käck uppmuntran på vägen.

Rengöring med och utan såpa

Den största fördelen med Floor One är möjligheten att dammsuga och moppa på samma gång. Ett mått av det medföljande rengöringsmedlet hälls i den bakre tanken. Andra medel kan användas, men inte frätande, sura eller skummande rengöringsmedel. Skum kan täppa till systemet.

Naturligtvis rekommenderar Tineco sitt eget medel. Det kan köpas med gratis frakt från Tinecos webbplats för 11 euro, cirka 127 kronor, för 280 ml. Med försiktighet tillsatte jag en liten mängd såpa för att rengöra klinker och trägolv och hade inga problem.

Tineco avslöjar vad man egentligen städar upp. Det är gott om smuts efter första turen med Tineco Floor S5 Extreme. (Foto: Natasja Broström)

Tinecos iLoop-sensor-system visar med en blå ring när det är rent och ändras till rött när du verkligen behöver skrubba ordentligt. I Auto-läge känner sensorn när det behövs och tillsätter automatiskt mer vatten efter behov.

Turboladda moppen

Med knappen längre ner på handtaget växlar du mellan tre inställningar. På Max sätter Floor One Extreme i gång på riktigt. Här blir dammsugaren som en ivrig hund som far omkring på golvet. Det är effektivt, vilket man konkret kan se på det skräp och smutsvattnen som samlas i den andra tanken på dammsugarens framsida.

Dammsugaren är lätt att manövrera runt allt från krukor till bordsben, och moppen lämnar inga våta ränder efter sig. Jag testade med mjöl och kaffesump på kökets vinylgolv, och Floor One Extreme slukade det lätt.

Vatten och rengöringsmedel tillsätts när Tineco ska suga upp kaffesump. Effekten är utmärkt. (Foto: Natasja Broström)

Konstruktion med nackdelar

Det finns dock också några nackdelar, mestadels i utformningen. På höger sida går moppen ända ut till kanten, medan det på vänster sida saknas fem centimeter på grund av rullens infästning. Därmed kan moppen bara komma ändå in till kanten åt ena hållet. Om golvet ska moppas hela vägen in till golvlisten måste du vända på Floor One Extreme så att den högra sidan följer listan.

Hjulen är underdimensionerade. Du måste dra dammsugaren baklänges över trösklar som om det vore en resväska på hjul. En annan nackdel är att du inte alltid kan höra vad Floor One S5 Extreme försöker säga, eftersom rösten drunknar i motorns ljud.

Tanken för smutsvatten är besvärlig att rengöra. Å andra sidan är det tillfredsställande att se allt hår, damm och smutsvatten som är resultatet av de städade golven.

Om smutstanken och moppen inte rengörs noggrant (och ofta) börjar Floor One S5 Extreme att lukta våt hund. Efter en vecka förvandlades det till en hel illaluktande kennel, eftersom lite smuts hade smugit sig in under filtret.

Därför bör du efter varje användning trycka på knappen med droppikonen högst upp på handtaget. Knappen sätter i gång Floor Ones självrengörings-cykel av både tankar och mopprulle när apparaten står i laddaren.

Den gröna droppikonen visar att Tineco Floor S5 Extreme genomgår en självrengörings-cykel. Vanligtvis tar det fem minuter. (Foto: Natasja Broström)

Den fjärde nackdelen är den bakre vattentanken. På grund av risken för läckage bör Floor One inte lutas mer än 45 grader, vilket gör det svårt att komma under soffor, hyllor, sängar etc. Jag hade dock inga problem med läckande vatten, men utmanade inte heller ödet genom att dammsuga under sängen.

Slutsats

Tineco Floor One S5 Extreme är mycket effektiv på släta ytor för både dammsugning och moppning. Golven fick inga ränder och inget överflödigt vatten fanns kvar. Smutsvatten-tanken och moppen kan dock börja lukta om inte apparaten får en grundlig rengöring. Helst efter varje städning.

Floor One kan vara lite krångligt att komma ända in till kanterna med, men är lätt att manövrera runt föremål, även i hörnen. Den suger sig verkligen mot i golvet i det mest effektiva läget.

Floor One S5 Extreme är ingen allround-maskin, vilket också framgår av manualen. Den är avsedd för hårda golv, så användning på grova ytor ger inte det bästa resultatet. Jag testade dock dammsugaren (utan vätska) på dörrmattan i grov kokosnöt och fick ett bra resultat.

 

Läs också Suger där robotarna ger upp Roborock Dyad Pro är en skaftdammsugare som har ett par extra knep – och en vattentank – i rockärmen.

 

Karakter
Tineco Floor One S5 Extreme
Premium

Home tycker

Effektiv och enkel rengöring på nolltid. Golvet får inga ränder, och en full laddning räcker lätt till minst 100 m2. Inte allround, man behöver också en dammsugare för mattor. Lite krånglig användning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Rulla till toppen