TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Roborock Dyad Pro

Suger upp allt

Roborock Dyad Pro är en skaftdammsugare som har ett par extra knep – och en vattentank – i rockärmen.

Av / 2023-07-01 - 08:00
Roborock Dyad Pro

Home tycker

  • Effektiv. Även ganska smutsiga golv tvättas rena och mattor får sitt ursprungliga utseende – så småningom. Autoläget fungerar bra. Rullarna rengörs och torkas automatiskt medan dammsugaren laddas.
  • Inte avsedd för stora hem. Vatten- och avfallsbehållarna är små och batteritiden är kort. Sladdar sugs upp och är nästan omöjliga att trassla ur igen. Röstvägledningen är nästan helt obegriplig.

Robotdammsugare har vi testat massor av och de är verkligen praktiska och bekväma sätt att hålla dammet borta – nästan – utan mänsklig inblandning. Men om olyckan är framme, eller golvet bara är väldigt smutsigt, behövs det mer muskler. Och enligt Roborock, som även gör helautomatiska robotdammsugare, är musklerna Roborock Dyad Pro, som dels har en sugkraft på hela 17 000 Pa (robotdammsugare klarar vanligtvis 2 000–5 000 Pa) och dels inte bara kan suga upp damm, utan även vätskor.

Roborock Dyad Pro ser ut som en typisk skaftdammsugare, så som de alltid har sett ut sedan dammsugaren uppfanns: ett munstycke, en cylindrisk kropp och ett handtag som man håller i när man kör runt den i rummet. Om man bortser från displayen ovanpå och att de två behållarna är gjorda av rökfärgad plast så kunde Roborock Dyad Pro lika gärna ha varit byggd på 1950-talet.

Dyad Pro 2
Roborock Dyad Pro ser ut som en vanlig skaftdammsugare – med ett par moderniseringar (Foto: Roborock)

En närmare titt avslöjar att Roborock Dyad Pro är betydligt mer avancerad än sina historiska föregångare. För det första kan den både dammsuga och moppa, och den kan även suga upp spilld vätska och blöt smuts. Den har naturligtvis en app också, som vi återkommer till.

Munstycket rymmer två rullar som roterar åt motsatta håll, så att damm och smuts dras loss från golvet med friktion och sedan sugs upp.

Installation

Uppackning och installation är relativt enkel eftersom dammsugaren levereras i stort sett färdigmonterad. Man behöver bara sätta handtaget på plats och klicka ihop de två delarna av laddstationen. Det finns en liten tank för rent vatten på knappt en liter och en ännu mindre för tvättmedel. Manualen är inte särskilt tydlig med kraven på tvättmedel, eller om man eventuellt ska använda Roborocks eget. Men flytande Ajax fungerade fint i praktiken.

Annons
Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Appen installeras med hjälp av en QR-kod och att koppla upp till det trådlösa nätverket går relativt smärtfritt. I appen kan man ställa in vilken sugkraft, vattenmängd och körhastighet som ska användas i autoläge. Man kan också välja mellan hela 18 språk.

Dyad Pro Lifestyle 1
Riktigt så kul tyckte jag inte att dammsugningen var. Men roligare än med den gamla hederliga dammsugaren med påse. (Foto: Roborock)

”Törking!”

Alla kommandon följs av en röstkommentar från Dyad Pro. Tanken är givetvis att tydliggöra vilken funktion som valts. Tyvärr är uttalet så otydligt och ljudet så dåligt att det är svårt att gissa vad som sägs. När man ställer in dammsugaren för ladda låter ”charging” som ”törking”. Även om det finns tre varianter av engelska så är ingen av dem särskilt begriplig.

Dyad Pro Lifestyle 5
Man kan – nästan – dammsuga i sömnen. (Foto: Roborock)

Till vardags behöver man inte appen mer än vad man gör med en gammaldags dammsugare. När Roborock Dyad Pro är installerad består operationen av att lyfta ut maskinen ur laddningsstället och trycka på startknappen.

Användningen är rent allmänt lika enkel och okomplicerad som med en gammaldags dammsugare. Den enda skillnaden är att dammsugaren själv tar reda på om den ska dammsuga eller tvätta golvet. I displayen kan du med pinsam tydlighet se hur lortigt golvet eller mattan är. Ett rött indikatorstreck visar hur illa det är. Och strecket sjunker gradvis när platsen städas.

Dyad Pro 5
En röd indikatorlinje visar hur smutsigt golvet är. Och den sjunker gradvis i takt med att golvet rengörs (Foto: Roborock)

Espresso med strössel

Som det svåraste testet offrade jag en kopp espresso med socker och mjölk och några skedar müsli som ”tappades” på köksgolvet. Roborock Dyad Pro lyckades inte bara ta bort den gryniga, flottiga smeten. Den gjorde det på första försöket! Det tog bara några sekunder att suga upp fläcken från golvet och ungefär en halv minut att tvätta det skinande rent efteråt. Och maskinen valde själv sugkraft och tvätt i ”autoläge”.

PXL_20230607_125608930 PXL_20230607_125650624 PXL_20230607_130059616
<
>
Müsli och espresso med mjölk och socker i en enda stor klump. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Att rengöra rullarna var lika enkelt. Det gjordes automatiskt på några minuter i laddstationen, där maskinen först rengjorde rullarna normalt, varpå den konstaterade att en ”deep cleaning” behövdes. Vilket den gjorde. Allt jag behövde göra själv var att tömma och skölja den ganska äckliga avfallsbehållaren och fylla på tanken med rent vatten. Dessutom kan man i appen hålla koll på hur länge slitdelar som filter och rullar har använts, och hur länge de kan förväntas hålla innan de behöver bytas. Roborock uppskattar i manualen att rullar och filter bör bytas en eller två gånger per år.

Dyad Pro Lifestyle 2
Dammsugaren tvättar och rengör rullarna automatiskt under tiden den laddas. (Foto: Roborock)

Smutsbehållaren är liksom renvattentanken gjord av transparent rökfärgad plast och man ser systemet med filter i olika delar inuti behållaren. Man ser också den gråbruna, smutsiga soppan av vatten och smuts efter dammsugningen. Det ser ganska äckligt ut och jag hade helst velat slippa se det. Men det betyder å andra sidan att man inte lockas att hoppa över tömningen. Vilket nog är en vettig och hygienisk idé!

Jämfört med robotdammsugare imponerar Roborock Dyad Pro med sin sugkraft. För att sätta saker i perspektiv är de 17 000 Pa den klarar fortfarande lite under sugkraften hos en traditionell påsdammsugare, som ofta klarar mer än 20 000 Pa.

Det kraftfulla suget märks naturligtvis på batteritiden, som är kort vid noggrann rengöring. Roborock själva uppger en batteritid på 43 minuter, men hos mig användes hälften av batteriet på bara 10 minuter. Fast då var det också en väldigt smutsig matta!

Dyad Pro Lifestyle 7
Roborock Dyad Pro når nästan hela vägen ut till kanten. (Foto: Roborock)

Undvik sladdar!

Automatiska robotdammsugare är försedda med – ett visst mått – artificiell intelligens, vilket i princip gör att de kan känna igen och undvika lösa föremål som strumpor och elkablar på golvet. Sådant har inte Roborock Dyad Pro! Här måste man använda sin egen intelligens och det innebär att man ska köra runt sladdar! En förlängningssladd på köksgolvet sögs upp på ett ögonblick och klämdes hjälplöst fast mellan rullarna. Det krävdes båda händerna och en hel del våld för att få loss sladden igen.

Slutsats

Roborock Dyad Pro är smartare och mer mångsidig än en normal dammsugare, men mycket mindre självgående än en robotdammsugare. Den är också billigare och effektivare för krävande smuts tack vare sin mycket större sugkraft och (relativt) stora vattentank och smutsbehållare. Den är perfekt för den lilla lägenheten som mest har kala golv. Ett stort hus med mattor i flera av rummen kommer att kräva flera uppladdningar för en fullständig städning. Så är det med robotdammsugare också – men här får man vänta själv innan man kan fortsätta.

Dammsugaren är bra på att analysera golvet och städbehovet och att välja rätt metod. Om den bara var lika bra på att undvika att försöka suga upp sladdar så vore den perfekt. Det skulle också vara ett plus om röskommentarerna var begripliga.

Dyad Pro Lifestyle 3
(Foto: Roborock)
Karakter
Roborock Dyad Pro
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Ljud & Bild