Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Steamery Cirrus X Handheld Steamer

Bli välstruken och proper

Strykning tillhör inte min passion. Kan Steamery Cirrus X Handheld Steamer vara min räddare? Upp till bevis!

Skrivet av / 2023-10-28 - 09:30
Steamery Cirrus X Handheld Steamer
Åsa Warme Hallén

Jag har hört att det finns människor som gillar att stryka. Personer som tycker det är så avkopplande och avstressande, som inte har några som helst problem med att ställa upp strykbrädan framför tv:n och riva av ett avsnitt av favoritserien eller kolla en fotbollsmatch samtidigt som veckans alla skjortor och blusar stryks till perfektion.

Tillhör du denna kategori är det bara att gratulera. Men om du, liksom jag, inte gör det kan jag meddela att det sägs finnas hopp! Länge valde jag att enbart köpa kläder som inte behövde komma i närheten av ett strykjärn. Men det går ju inte att förneka att det är rätt snyggt ändå med en vit, krispig och välstruken skjorta.

I förpackningen hittar jag naturligtvis själva steamern (finns även i lila och vitt) en så kallad steaming pad och en instruktionsbok. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Steamery Cirrus X Handheld Steamer

Färgen på just min steamer heter Onyx vilket känns som ett lyxigare ord för svart. Vill man skoja till det finns den även i färgerna Cotton och Lilac (misstänkt likt vitt och lila).

För att undvika att du ska bränna dig på ångan när du steamar till exempel krage eller nedre delen av plaggen använder du dig av den medföljande paden. Bra tanke! (Foto: Åsa Warme Hallén)

I paketet ligger det även en svart lite hård tygbit som Steamery valt att kalla steaming pad. Tanken med denna pad är att du ska lägga den bakom till exempel kragen när det är dags att stryka den – risken är annars att man bränner sig på ångan.

Tack vare öglan går det smidigt att förvara Steamery Cirrus X hängande på lättillgänglig plats. Enkelt är alltid bra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Man gör en grej av att man har en upphängningsögla, något jag inte inser storheten med till att börja med. Men de bästa redskapen är som bekant de som faktiskt används. Och för att de ska användas behöver de vara lättillgängliga. Tack vare öglan kan jag hänga steamern på insidan av en dörr eller garderob. Smart!

Enligt Steamery är att steama det mest skonsamma sättet att ta bort skrynklor från plagg och andra textilier. Ångan sägs lyfta textilfibrerna och låter dem återfå sin naturliga form. Önskar du bara fräscha upp dina kläder ska steaming fungera bra till det ändamålet också.

Läs också Vardagslyx En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Dags att prova

Jag hänger upp en favorit på en galge och för att komma i rätt arbetshöjd hänger jag upp hela härligheten på en krok i taket (man tager vad man haver), kopplar in Cirrus X i vägguttaget och väntar på att apparaten ska bli redo. Vilket går snabbt. Jag trycker sedan varsamt munstycket mot min långskjorta samtidigt som jag drar det nedåt och håller steam-knappen intryckt. För att få ett bra resultat behöver jag hålla i tyget så det spänns lite.

Huruvida textilfibrerna på min skjorta har återfått sin naturliga form eller inte kan jag inte avgöra. Däremot kan jag skriva under på att Cirrus X tagit bort skrynklorna.

Det finns ju vissa områden på en skjorta som är lite extra utmanande och avslöjar om du är van vid att hantera ett strykjärn eller ej. Området under ärmen där sömmarna från fram- och bakstycke går ihop med ärmen är absolut ett sådant. Här är Cirrus X en dröm! Det som däremot kan ställa till det är om du vill ha ett knivskarpt veck från axel ned mot manschett, det löser inte Cirrus X så bra. Däremot finns det en storebror som heter Cirrus 3 Iron Stemaer, en hybrid mellan steamer och ett strykjärn, som kanske löser det bättre.

Jag tar en av makens lite kraftigare t-shirtar och skrynklar ihop den rejält. Låter den ligga ett par dagar för att ge Cirrus X en rejäl utmaning. Lite på håll ser det helt ok ut men vid en närmare titt ser man att steamern inte riktigt mäktar med uppgiften. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Eftersom jag har en liten, lätt allergi mot strykjärn och skrymmande strykbrädor har jag blivit väldigt duktig på att hänga upp tvätt på galgar och skaka ut den rejält för att undvika skrynklor. T-shirtar, skjortor och blusar är bannlysta från torktumlaren eftersom risken finns att de kommer ut som skrynkelbollar. Och här hittar jag en av produktens svagheter. Riktigt skrynkliga plagg. Även om det blir tillräckligt slätt och fint för att jag personligen ska tycka att det är tillräckligt misstänker jag att det finns personer som inte håller med.

Efter
<
>
Ett helt briljant användningsområde är gardiner som du redan hängt upp! Eftersom jag är aningen bekväm valde jag att hänga upp ett par tunna linnegardiner utan att först stryka dem. Jag tänkte att de skulle ”hänga ut sig”. Jag hade fel.

Ett användningsområde som den däremot är riktigt bra på är gardiner. Bara att tvätta, hänga på plats och steama!

Vattenbehållaren är enkel att ta bort och fylla på. Bra att den är genomskinlig så att man kan se hur mycket vatten som finns kvar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Tack vare att den är så nätt och lätt tror jag att Cirrus X är ett ypperligt resesällskap som gör att du faktiskt kan välja att ta med dig den där fina sommarklänningen eller skjortan som oftast får stanna hemma eftersom den blir skrynklig i packningen.

Det tillverkaren dock är väldigt tydlig med är att du behöver använda dig av ”rätt” vatten, något du kanske bör vara extra uppmärksam på om du tar med den utomlands, där du kanske inte har koll på vattenkvaliteten. Steamery Cirrus X Handheld Steamer är visserligen utrustad med kalkfällor för att förlänga livslängden, men naturligtvis mår den bäst av mjukt kranvatten, destillerat vatten eller deras egna steam water. Spontant kan jag tycka att ett prov på detta steam water gott kunde följa med i förpackningen, men där tycker jag och tillverkaren tydligen olika.

Ångan kommer inte ut helt jämnt och risken finns att det blir vattenfläckar på plagget. I de flesta fall gör det inget – men en del tyger är ju mer ömtåliga än andra så var lite försiktig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Är du en stryknörd av rang som kräver perfektion kommer du troligtvis inte bli 100 procent nöjd med just denna steamer. Det blir bra men inte helt perfekt. Framförallt inte om du inte är så noga med att hänga upp och skaka ut plagget direkt efter tvätt. Egentligen är prislappen lite i högsta laget, men Steamery Cirrus X vinner faktiskt på att den är snygg… Nöjer du dig med ”tillräckligt bra”, uppskattar bekvämligheten och tillgängligheten som en steamer ger och dessutom har 1 300 kronor över så säger jag bara: Köp!

Karakter
Steamery Cirrus X Handheld Steamer
Premium

Home tycker

Lätt, smidig och lättanvänd Kan ge vattenfläckar på kläderna. Lite i dyraste laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Ljud & Bild
Rulla till toppen