annons

TEST:
Asus ROG Phone II Elite ZS660KL

Konsolen som är en mobil också

Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

Asus ROG Phone II Elite ZS660KL
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

ROG Phone II är Asus andra smartmobil som är gjord speciellt för gaming. Den kommer ganska så exakt ett år efter den första, som vi testade förra året. Och även om den är uppdaterad på i stort sett alla områden så är priset detsamma. Det finns olika modeller, men Asus ROG Phone II Elite ZS660KL, som vi tittar på här, har 12 GB RAM och 512 GB lagringsplats. Priset är som för en mellanklass-laptop.

Blixtsnabb och färgrik

Skärmen är det absoluta paradnumret på ROG Phone II: en 6,6-tums AMOLED med en upplösning på 2340 x 1080 punkter. Och en uppdateringshastighet på våldsamma 120 Hz!

Jag måste erkänna att jag inte uppfattar en vanlig 60 Hz-skärm som en begränsning till vardags. Men det är den! När man slänger runt bilen kurvan i Real Racing eller kastar sig in i magiska dueller i Eternum, så tänker man inte helt plötsligt inte på att det inte är en ”riktig” skärm man tittar på. Den ultrafärgrika skärmen ger faktiskt de flesta fullvuxna skärmar stryk på deras hemmabana.

Kamerorna följer Asus civila toppmodell, precis som förra gången. Detta innebär att huvudkameran har en 48 Mp-sensor precis som ZenFone 6. Vidvinkeloptiken är på 13 Mp. Eftersom ROG Phone II inte har ZenFones fantastiska roterande kamerabrygga finns en 24 Mp vidvinkel för selfies inklämd i den smala kanten över skärmen.

Tack vare sin galet färgstarka och snabba 120 Hz AMOLED-skärm ger ROG Phone II mobilspel en realism som du inte hittar någon annanstans. Foto: Asus

Extrautrustning

ROG-telefonen kan användas som den är, vilket säkert är vad de flesta kommer att göra. Men för de som vill gå ett steg längre finns det ett omfattande tillbehörsprogram som utökar spelupplevelsen. Det finns bland annat gamepad-handtag och en ”TwinView”-docka som tillför en extra skärm.

Benchmarks

Asus ROG Phone II är utrustad med en Qualcomm Snapdragon 855-processor, som är den snabbaste just nu. Och det är till och med Plus-versionen, som är en gnutta snabbare än den vanliga 855.

Geekbench 5-resultat på 775 (singlecore) respektive 2 539 (multicore) är bland de bästa just nu. Och identiskt med de bästa Android-mobilerna i dagsläget – de har ju trots allt samma processor.

annons

På 3D-grafikfronten klarar ROG Phone II sig utmärkt. Vi har inte sett bättre än 6246 poäng i 3D Mark Sling Shot Extreme och 500 263 i AnTuTu 7!

annons

Gaming kostar ström. Därför är det bra att Asus har stoppat i ett batteri på hela 6 000 mAh. Det syns i batteritestet, där mobilen klarar nästan sju timmar.

Tack vare en kombination av vätskekylning och luftkylning gör att ROG Phone II kan den fortsätta med det långt efter traditionella mobiler får värmeslag. Foto: Asus

Slutsats

Asus ROG Phone II Elite är en telefon för ett fåtal. När det gäller prestanda tillhör den det absoluta tätskiktet bland dagens mobiltelefoner, men om du bara behöver en blixtsnabb mobil så finns det helt klart billigare alternativ till mycket lägre priser. Till exempel den enastående Xaomi Note 10. Där ROG sticker ut från mängden är som spelkonsol. Med sin galet färgstarka och snabba 120 Hz AMOLED-skärm ger den mobilspel en realism som du inte hittar någon annanstans. Och tack vare kombinationen av vätskekylning och luftkylning kan den fortsätta långt efter traditionella – och på papperet lika snabba – mobiler får värmeslag och stänger av sig. Om det är vad du behöver så är du beredd att betala för det. Man funderar ju inte på att köpa en Lamborghini Urus på grund av priset och vikten, eller hur? Och man köper den inte bara för att åka till affären och handla.

 • Skärm: 6,6-tums AMOLED 2340 x 1080, 120 Hz, Gorilla Glass
 • Processor: 2,96 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octacore
 • Grafik: Adreno 640
 • Minne: 12 GB RAM/512 GB minne
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Kamera: 48 Mp f1,8 + 13 Mp 120-graders vidvinkel f2,4/24 Mp f2,2
 • Anslutningar: 2 x USB-C, hörlurar (3,5 mm minijack)
 • Trådlöst: LTE13, Bluetooth 5.0, wifi 802.11ad, NFC
 • Ljud: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone X, aptX HD, aptX, A2DP
 • Batteri: 6 000 mAh
 • Färg: Svart
 • Mått/vikt: 77,6 x 171,0 x 9,5 mm/240 g
 • Webb: asus.com
Pris: 9999 kr
PlusDu får svårt att hitta en snabbare mobiltelefon. Och du hittar ingen med en så grym skärm!
MinusKostar en förmögenhet. Och det är bara spelarna som har glädje av de avgörande finesserna.
Asus ROG Phone II Elite ZS660KL produktsida
 • Geekbench 5: 775 singlecore, 2 539 multicore
 • AnTuTu: 500 263
 • PCMark Work 2.0: 13 596
 • Futuremark Sling Shot Extreme: 6 246
 • PCMark batteritest: 6:50 h
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.