Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Mi Note 10

Imponerande kamerarekord

Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

Publicerad 2019-11-22 - 12:23
Xiaomi Mi Note 10
Jonas Ekelund

Med Xiaomi på väg in i Skandinavien, och med en egen butik i Stockholm på gång, är Mi Note 10 på sätt och vis deras premiärtelefon. Vi har tidigare testat den experimentella Mi Mix 3 och den synnerligen prisvärda Mi 9. Xiaomi Mi Note 10 är en riktigt monster-kameramobil med hela fem(!) kameror och slår nytt rekord i upplösning med 108 megapixels huvudkamera! En Pro-version är även på väg, med mer minne och lagring.

Utseende och konstruktion

Mi Note 10 är skönt rundad med borstad aluminium som ram. Både fram- och baksidan täcks av Gorilla Glass 5 som har bra reptålighet, men gör ändå att man bör använda ett skal. Imponerande nog är den stora AMOLED-skärmen böjd runt kanterna, precis som Samsung introducerade med Galaxy S6 Edge. Mobilen känns välbyggd och stadig, men trots att den saknar SD-kortplats är den tråkigt nog inte alls vattenskyddad. Åtminstone saknas IP-klassning.

Skärm

Som nämnts ovan är skärmen böjd runt kanterna och har bara en minimal urfasning för selfie-kameran. Det gör att skärmen täcker hela 88 procent av framsidan. Med en AMOLED-panel får vi som vanligt fullständig svärta och oändlig kontrast. Upplösningen är normal för dagens toppmodeller och tillräcklig hög för att ge skärpa även åt små detaljer. Väljer man bara rätt färgläge är färgåtergivningen bra. Däremot är den maximala ljusstyrkan inte riktigt i klass med de bästa konkurrenterna, vilket kan bli problem i solljus.

Kamera

Den är helt klart för kamerorna som de flesta kommer vara intresserade av Mi Note 10. Och uppsättningen är imponerande. Till att börja med har huvudkameran Samsungs nya 108 megapixels HMX-sensor, som väntas sitta i Galaxy S11. Den kompletteras av två telelinser, en med 2x zoom och en med 5x. Den har även en ultravidvinkel-lins på 13 mm, samt en av de allt mer populära makrolinserna för extrema närbilder.

blank
Så här nära motivet är det ytterst ovanligt att man kan komma med mobilkameran. Foto: Jonas Ekelund

Huvudkameran ger normalt ”bara” 27 megapixels bilder genom att slå ihop 4 sensorpunkter, vilket ger mindre brus än med full upplösning. Detaljåtergivningen är utmärkt, färgåtergivningen normal och bilderna har stort dynamiskt omfång. I full upplösning får man nästan larvigt bra detaljåtergivning, även om frågan är när man skulle behöva det, såvida man inte ska trycka stora planscher?

Makrokameran är kul och ultravidvinkeln är ovanligt bra. Den korrigerar förvrängningar väl och kan fokusera på relativt kort avstånd jämfört med konkurrenterna. 2x-telelinsen tar helt okej foton utan att sticka ut på något sätt. 5x-telelinsen är däremot lite märklig. Det är nämligen inte optisk 5x zoom, utan en 8 Mp-sensor som beskärs till 5 Mp och sedan uppskalas till 8 Mp. Det vill säga en sorts digital zoom, vilket är lite fult att inte säga i klartext. Med det sagt så blir resultatet faktiskt bättre än man kunde vänta sig.

Huvudkameran tar faktiskt riktigt bra bilder i svag belysning, så pass att man ofta kan hoppa över att använda det speciella nattläget. Det är nämligen väldigt långsamt och tappar lite skärpa, även om ljusa partier återges bättre. Det är inte fullt i klass med Huawei P30 Pro men så kostar Mi Note 10 ju också bara en bråkdel. Med 2x-linsen får man acceptabla nattbilder, men överraskande nog ger 5x-kameran riktigt bra nattbilder. Faktiskt bättre än de flesta konkurrenterna med den brännvidden.

blank
Fem kameror, från 108 megapixel till 5x telefoto och makrolins. Foto: Xiaomi

Användning

Xiaomi använder sitt eget gränssnitt MIUI 11 som lägger till ett antal fiffiga funktioner. Är man van vid ett stilrent Android-gränssnitt tar det dock en stund att vänja sig vid alla skillnader. Som många nya mobiler har Mi Note 10 fingeravtrycksläsaren inbyggd i skärmen. Det tar ovanligt lång tid att registrera sitt finger, men det lönar sig genom både snabb och precis upplåsning. Det är lite trist att vi bara får en monohögtalare i en så pass stor telefon, men den har åtminstone acceptabel ljudkvalitet. Trevligt är dock att Xiaomi klämt in ett riktigt hörlursuttag.

blank
Nu kan vi snacka högupplösta bilder från mobilen! Foto: Jonas Ekelund

Prestanda

Xiaomis namngivning av mobilerna är lite bakvänd om man är van vid Samsung, där ju Note är den mest påkostade modellen. Mi Note 10 har faktiskt en sämre processor än Mi 9, mellanklassmodellen Snapdragon 730G jämfört med toppmodellen Snapdragon 855.

Av denna anledning presterar Mi Note 10 inte speciellt bra jämfört med andra mobiler i samma prisklass. Xioami har helt klart fått kompromissa för att kunna ha så pass bra kameror utan att priset ska sticka iväg. Snapdragon 730G är dock gaming-optimerad, med bättre grafikprestanda än vanliga Snapdragon 730. Men det hjälper inte när konkurrenternas toppmodeller presterar dubbelt så bra.

blank
Nog kunde Xiaomi har stoppat i en lite snabbare processor?

Slutsats

Xiaomi fortsätter att utmana med väldigt avancerade mobiler till ytterst attraktiva priser. Med Xiaomi Mi Note 10 är det kamerorna som är paradnumret. Den är först ut med en 108 megapixels kamera som faktiskt håller väldigt hög kvalitet. Till detta kommer vidvinkel, två telefoto- och en makrokamera för totalt fem kameror! Mobilen är välbyggd och har en väldigt trevlig skärm och ett rejält batteri. De enda egentliga klagomålen är att prestanda inte är på topp och att den inte är vattenskyddad. Är prestanda viktigt kan man istället välja OnePlus 7T, Huawei P30 eller för all del Xiaomis egen Mi 9.

Karakter
Xiaomi Mi Note 10
Premium

Home tycker

Mycket imponerande huvudkamera. Väldigt stort batteri. Stor skärm och lyxigt kvalitetsintryck. Inget minneskort. Inte vattenskyddad. Saknar trådlös laddning. Långsam mellanklass-processor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen