Apple iPhone 5C

Tillbaka till rötterna

Nya, ”billiga” iPhone 5C är bara en färgglad iPhone 5 som ser ut och känns som en iPhone 3GS.
Ljud & Bild tycker
En iPhone-klassiker är född Robust och användarvänlig design Knivskarp retina-skärm Stöder alla LTE-frekvenser
Högt pris för en mellanklassmodell
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 7
  • Skärm: 4 tum, 640 x 1136 IPS, 326 ppi
  • Processor: 1,3 GHz Apple A6 dualcore
  • Minne: 1 GB RAM / 16 eller 32 GB
  • Kamera: 8 Mp iSight + 1,2 Mp FaceTime
  • Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 a/b/g/n
  • Mått: 124,4 x 59,2 x 8,97 mm
  • Vikt: 132 g
  • Batteri: 1510 mAh, upp till 10 timmars taltid
  • Pris: 5 300 kr
forfatter

Apple har släppt en ny iPhone. 5S heter den, och ersätter iPhone 5 som toppmodell. Men medan IT-bjässen från Cupertino har haft för vana låta förra årets modell ta ett steg tillbaka men finnas kvar i sortimentet som mellanklassmodell, fick vi i år iPhone 5C i stället och den gamla iPhone 5 har försvunnit helt från butikshyllorna.

Bokstaven C står för ”Color” och färgglada kulörer är en av få egentliga skillnader mellan iPhone 5C och gamla iPhone 5. Föregångaren fanns bara i ett skal av aluminium medan nykomlingen finns i fem olika färger: vitt, gult, blått, grönt och rosa! Gissa vilken färg den här skribentens testexemplar har …

apple-iphone-5c-4

Nåväl, utöver färgerna, som lyckligtvis finns för varje personlig preferens, är iPhone 5C till skillnad från föregångaren helt gjord av plast, som dock är förstärkt på insidan av en metallram som gör ett gediget och robust intryck. Och just plastdesignen ger kopplingar till en av Apples mest populära telefoner: den svarta och vita 3GS från 2009. Så även om 5C är en helt ny modell känns den bekant och väldigt … iPhone-aktig. Och det är menat som en komplimang.

975092_0_original

Det är bra gjort av Apple att bryta så radikalt med en designtradition som man måste medge att de har gjort genom att släppa gröna, gula, blå och skära iPhone-telefoner – och ändå lyckas med konststycket att göra att produkten känns välbekant.

iPhone 5 med två skillnader
Byter man från en iPhone 5 till 5C finns det alltså inte så mycket nytt under solen annat än plastdesign och muntra färger. Bortsett från två små skillnader är iPhone 5 och iPhone 5C nämligen identiska när det gäller tekniska specifikationer och det som finns på insidan. Men en av förbättringarna lär nog göra en del användare glada. iPhone 5C stöder nämligen alla svenska LTE-band (800 MHz, 900 MHz och 2600 MHz). När iPhone 5 kom hösten 2012 hade den visserligen LTE men tekniken fungerade bara med band som inte de svenska operatörerna använde sig av.

Den andra förbättringen är att iPhone 5C har ett lite större batteri (1510 mAh i stället för 1440 mAh), som enligt Apple ska förlänga taltiden med två timmar.

För ordningens skull har vi benchmark-testat både iPhone 5 och iPhone 5C med Geekbench 3 och fick då helt identiska resultat (709 single-core och 1278 multi-core), vilket är prestanda på samma nivå som i något kraftfullare quadcore-processorer i Android-telefoner.

iphone-5c

Slutsats
Apple har lyckats med en litet genidrag med sin iPhone 5C. Efter lanseringen av de två nya mobilerna är det många förståsigpåare som påpekar att Apple säljer många fler iPhone 5S än iPhone 5C, men det är faktiskt som att jämföra päron och äpplen. Frågan man måste ställa sig i stället är hur många gamla iPhone 5 Apple hade sålt om de bara hade släppt iPhone 5S som ny modell.

En iPhone 5 som blivit färgglad men i övrigt inte ändrats nämnvärt är naturligtvis inte längre någon toppmodell, snarare en robust mellanklassmodell som på alla områden är lika bra som iPhone 5 alltid har varit. En iPhone 5C i handen eller fickan känns som att komma tillbaka till rötterna. Även om den är rosa och har ett knallgrönt skal!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.