Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Bar 9.1

Hårtslående 3D-ljud

JBL:s första soundbar med Atmos heter Bar 9.1 och har avtagbara, helt trådlösa bakhögtalare. Och JBL satsar allt vad de orkar på muskelkraft.

Skrivet av / 2020-07-02 - 00:00
JBL Bar 9.1
Geir Gråbein Nordby

Första gången jag fick upp ögonen för JBL:s soundbar-högtalare var när jag testade Bar 3.1 för ett par år sedan. Vad den saknade i nyanser och finess tog den igen med ren och skär kraft och spelglädje. Och för 6 000 kronor hade den precis rätt prislapp för att lägga beslag på segern i vårt grupptest den gången.

Fullt lika bra gick det inte för lillebror Bar 2.1, som förutom att vara grov i mun inte hade tillräckligt med muskler. Att den var billigare räckte inte, den hamnade mellan två stolar. Storebror Bar 5.1 Surround var mycket kraftfullare och mer underhållande när vi synade den i sömmarna i våras, men även den var grovkornig och den nya fjärrkontrollen föll oss inte i smaken, den hade dolda funktioner som krävde att man lusläste bruksanvisningen.

JBL BAR 9.1
Sidohögtalarna på JBL Bar 9.1 kan hakas loss och användas som helt trådlösa bakhögtalare. De är batteridrivna och håller i cirka 10 timmar. Foto: JBL

Ljud från himlen

Nu ska alltså den senaste toppmodellen testköras. Bar 9.1 heter den och är JBL:s första soundbar med äkta 3D-ljud ”från himlen” med Dolby Atmos. Till skillnad från Sonos nya Arc stöder den även DTS:X och skiljer sig från mängden genom att ha trådlösa bakhögtalare. Och inte av den sorten som du hittar på Samsung HW-Q96R, där varje högtalare måste kopplas till ett vägguttag för att få ström. Nej, här är bakhögtalarna helt trådlösa. Fast de kan också få ström kontinuerligt från en USB-laddare, om du hellre vill det.

De har nämligen ett inbyggt batteri som håller i 10 timmar och som laddas när de är dockade längst ut på sidorna av soundbar-högtalaren när de inte används. Dockade på det här sättet återger de virtuellt surroundljud, som i andra soundbar-högtalare, och det kan vara en bra lösning om du inte kan placera bakhögtalarna optimalt i vardagsrummet.

När bakhögtalarna är dockade längst fram är Bar 9.1 ungefär lika bred som en 55-tums TV, utan dem passar en 49-tummare.

Atmos-ljudet till taket kommer från två uppåtriktade högtalare på själva soundbar-högtalaren, plus en i varje bakhögtalare. Med andra ord får du 5.1.4-surroundljud med Bar 9.1, som har sammanlagt 13 högtalarelement fördelade på själva högtalaren och i bakhögtalarna.

JBL Bar 9.1 ATMOS
JBL Bar 9.1 avkodar 3D-ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X och fyrar av ljud upp mot taket både fram och bak. Foto: JBL

Potent subwoofer

Förutom nio kanaler med surroundljud ingår det en kraftfull trådlös subwoofer med ett stort 10-tums baselement. Den är lika stor och har samma effekt som i Bar 5.1 Surround (300 watt peak) och verkar vara helt identisk.

Förbättrad ljudretur: eARC

För TV-ljudet har Bar 9.1 fått utökad ljudreturkanal, eARC. Den stöder högupplöst surroundljud genom HDMI-kabeln som går in i TV:n. Detta kräver en uppdaterad TV med samma eARC-teknik, annars får du den vanliga ljudreturkanalen (ARC) som inte stöder högupplöst ljud.

Strömningstjänster som Netflix ska ändå kunna fungera med Atmos, som då paketeras till lågupplöst Dolby Digital+. Men jag har inte fått det här att fungera med Bar 9.1 och den Samsung-TV som jag för närvarande använder med vanlig ARC (Q90R). Efter en koll med JBL berättade en av ingenjörerna att det stämmer att det finns en del problem med ARC och Atmos i vissa TV-apparater – bland annat från Samsung – och att detta ska fixas en kommande firmware-uppdatering.  För Atmos-ljudet har jag därför förlitat mig på en Blu-ray-spelare (Panasonic DMP-UB700) kopplad direkt till HDMI-ingången på Bar 9.1.

Musikströmning: Chromecast och AirPlay 2

När de lyssnar på musik vill de flesta kunna strömma trådlöst från mobilen. Med Bar 9.1 kan du använda Bluetooth eller koppla den till hemnätverket med wifi eller Ethernet. Sedan kan du använda Spotify Connect, AirPlay 2 eller Chromecast, i praktiken kan du då spela upp vilken strömningstjänst som helst. Wi-Fi-anslutning görs enklast med Google Home-appen, men iPhone-ägare kan också koppla in Bar 9.1 som en Wi-Fi-åtkomstpunkt och sedan följa instruktionerna på skärmen.

Om du vill ta med Bar 9.1 i ett multiroom-system så kan den kopplas ihop med andra högtalare som stöder Chromecast eller AirPlay 2, och den kan röststyras passivt via en Google Nest-högtalare eller Apple HomePod.

JBL Bar 9.1 ATMOS Soundbar
Sammanlagt 13 högtalarelement är fördelade på soundbar och sido-/bakhögtalare, plus en potent och trådlös subwoofer. Foto: JBL

Inte så intuitiv fjärrkontroll

Ljudinställningarna du kan göra är basjustering av subwoofern i fem steg, ljudnivå i surroundhögtalarna i tre steg samt Atmos-effekten – även den i tre steg. Grundinställningen är mellannivån för allihop. Du kan också välja om du vill slå på eller stänga av simulerat surroundljud om bakhögtalarna är dockade på soundbar-högtalaren. JBL kallar det här surroundljudet för Smart Mode, och du sätter på och stänger av det tämligen icke-intuitivt genom att hålla nere mute-knappen på fjärrkontrollen och sedan växla på och av med plus-knappen.

Tack och lov kommer surroundljudet automatiskt när man hakar loss bakhögtalarna och placerar dem längst bak i rummet. Vad jag ändå hade velat ha är en möjlighet att mäta avstånden från lyssningsplatsen till soundbar-högtalaren och bakhögtalarna och sedan ange dem, för att få rätt fördröjning. Annars kan surroundljudet bli för onaturligt om man inte placerar bakhögtalarna rätt. Bäst surroundljud får man med soffan en bra bit ut på golvet, med samma avstånd till bakhögtalarna som till soundbar-högtalaren. Väldigt få har det så hemma.

Ljudsynkronisering

Om du tycker att ”läppsynk” är för dåligt, alltså att ljudet stämmer dåligt överens med bilden, kan du ställa in synkroniseringen. Men det här är också lite rörigt: håll in TV-knappen på fjärrkontrollen i minst tre sekunder, tryck sedan på + eller – på fjärrkontrollen för att justera fördröjningen.

JBL Bar 9.1 remote
Fjärrkontrollen ligger fint i handen och vi gillar att den har särskilda knappar för att justera Atmos-effekten. Men det finns en del funktioner som är väl dolda, som läppsynkronisering och uppkonverterat surroundljud. Foto: Geir Gråbein Nordby

JBL Bar 9.1 med film

Med Dolby Atmos-material i skivluckan mullrar det fint i vardagsrummet. Början på Mad Max: Fury Road ger äkta surroundljud när bakhögtalarna är längst bak i rummet och det finns en maskulinitet i Mad Max röst som överträffar Samsung HW-Q76R. Sonos Arc utan subwoofer kan också bara glömma det här hårda ljudet. Går du upp till Samsung Q96R – som just nu är JBL:s största rival eftersom båda har bakhögtalare och Atmos-ljud – så får du visserligen ännu kraftfullare och renare ljud, men till ett lite annat pris (om du inte hittar den på rea, den ska nämligen snart ersättas). Vad Samsungen saknar är eARC.

JBL-subwoofern blandar sig väl i ljudbilden och låter inte frånkopplad. Den kan inte mäta sig med riktiga subwoofrar som man köper separat, den har för mycket plast och förstärker vissa basfrekvenser mer än andra. Men den funkar tillräckligt övertygande, speciellt till film. Ungefär i samma klass som subben till Samsung Q96R.

Bättre surround med bakhögtalare

Bakhögtalarna förbättrar upplevelsen genom att ge äkta surroundljud. Det betyder också att soundbar-högtalaren inte behöver processa ljudet lika hårt, vilket annars ofta ger en tunn och onaturligt klang. Inte här. Eller rättare sagt: helt naturligt blir det inte, för det är lite grovkornigt i diskantregistret och kan ibland låta lite hermetiskt i toppen. Filmdialoger, särskilt kvinnoröster, får en råhet i toppen som är i mesta laget när man höjer ljudnivån. Samma sak händer med orkesterbaserad filmmusik, som mycket väl kunde ha haft mer nyanserade tonstrukturer.

Ändå måste jag säga att filmupplevelsen är engagerande och Atmos-ljudspår lyfts upp i höjden så att man känner sig omringad av ett halvklot av ljud.

Om du inte har någon möjlighet att placera bakhögtalarna symmetriskt så är det bättre att låta bli helt. Annars blir inte surroundljudet tillräckligt sömlöst, det låter uppstyckat och snett. Men Bar 9.1 gör ändå ett helt respektabelt jobb med bakhögtalarna dockade.

Jag måste ändå erkänna att det är något visst med Sonos Arc, som även utan bakhögtalare ger en så bra känsla av surroundljud, som presenteras mer faskorrekt – och med en ännu mer imponerande känsla av ljud ovanifrån – att den fungerar bättre än JBL Bar 9.1 om du inte har utrymme att placera bakhögtalarna symmetriskt.

JBL Bar 9.1 med musik

När det gäller musik har Bar 9.1 samma styrkor och svagheter som sitt mindre syskon Bar 5.1 Surround. Det finns ungefär samma tryck i musik i stereo, vilket är bra. Man kan vräka på en del och känna basen i kroppen. Men den känns lite för grov. Till musik skulle jag hellre välja ovan nämnda Samsung Q96R, även Sonos Arc låter renare och öppnare. Men Arc skriker efter en subwoofer och då pratar vi en helt annan prislapp.

JBL Bar 9.1 ATMOS lifestyle
Foto: JBL

Uppdatering 2020-07-03:

Det visar sig att JBL Bar 9.1 faktiskt har automatisk kalibrering. Det här måste man läsa sig till i bruksanvisningen för att hitta, om man inte har en fjärrkontroll med ett klistermärke på baksidan som beskriver detta (det hade inte vi).

Fjärrkontrollen har nämligen ”dold” funktion. Håll inne HDMI-knappen i ett par sekunder så hamnar soundbar-högtalaren i kalibreringsläge. Placera bakhögtalarna vid lyssningsplatsen, nära på varje sida. Starta kalibreringen. Flytta sedan bakhögtalarna dit de ska stå och kör kalibreringen igen.

Surroundljudet blir faktiskt bättre av detta och filmdialoger blir klarare, med mindre svulstiga bröstklanger (nedre mellanregistret). Men jag tycker att ljudet är lite för högt i bakkanalerna, även om det är inställt på lägsta nivån. Eller problemet är snarare att vänster och höger frontkanal blir för snäva med den korta högtalaren längst fram. Resultatet är att du hör dialoger tydligt framifrån, men resten av ljudbilden fokuseras bakåt genom bakhögtalarna. Om du vill ha en så bred ljudbild som möjligt framifrån så kanske du trots allt vill docka högtalarna på sidan av soundbar-högtalaren och snarare få kvasi-surroundljud.

Musik i stereo låter inte särskilt mycket bättre efter kalibrering, eftersom mellanregistret låter för tunt, och råheten jag kände av före kalibreringen har inte försvunnit.

Kalibreringen gör en del med ljudet och jag rekommenderar att aktivera den. Men den uträttar inga underverk.

Slutsats

JBL Bar 9.1 har mycket bra. Särskilt när vi pratar muskler finns det inte många andra som kan hävda sig. Actionfilmer funkar kanonbra, med tuffa dialoger och massor av tryck i specialeffekterna. Och med äkta bakhögtalare – som är helt trådlösa och batteridrivna – är surroundljudet ett faktum. Atmos-ljud funkar också fint, man får en känsla av ljud från höjden tack vare högtalarelementen som fyrar av ljudet upp mot taket där det reflekteras ner mot lyssnaren.

Vad soundbar-högtalaren saknar är finess i övertonerna. På det här området är den inte bättre än sina mindre syskon, och när vi befinner oss i den här prisklassen finns det många bra konkurrenter. Den närmaste är Samsung Q96R, som låter ganska så mycket bättre än Bar 9.1. Den har visserligen inte AirPlay eller Chromecast utan måste strömma musik med antingen Spotify Connect eller Bluetooth. Ändå är den ett bättre köp.

Sonos Arc är också ett bra alternativ. Även utan subwoofer har den ett mer naturligt ljud och Atmos-effekterna imponerar ännu mer – även utan bakhögtalare. Men den kan inte mäta sig med JBL:s muskler och ljudtryck, och då naturligtvis speciellt i basen. Det blir något helt annat med en 10-tums subwoofer.

Men ändå. Vi måste göra mycket avdrag för att det ljusaste frekvensregistret är så grovkornigt. Krångliga fjärrkontrollfunktioner vänjer man sig däremot vid.

Karakter
JBL Bar 9.1
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt ljud, hårtslående bas och äkta surroundljud från trådlösa bakhögtalare. Atmos-ljud både fram och bak. Låter för grovkornigt för att slå de bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen