Search
Generic filters

Panasonic DMP-UB700

 itemprop
Panasonic DMP-UB700
Januari 2017Panasonic DMP-UB700

The one to watch

För kräsna men prismedvetna filmfantaster är Panasonics nya UHD Blu-ray-spelare ett solklart val.

Ljud & Bild tycker

Panasonic har plockat alla bildmässiga godsaker från toppmodellen UB900 och friserat bort det mesta som är onödigt. Det gör DMP-UB700 till ett väldigt bra köp!
Aningen simpel fjärrkontroll och inga analoga utgångar, annars finns det inte mycket att klaga på.
4K Blu-ray-spelare
High Dynamic Range
2 x HDMI (2.0)
Optisk utgång
Dolby Atmos, DTS:X

Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 6000 kr

Panasonics produkthistoria är full av lyckade DVD- och Blu-ray-spelare i topp- och mellanklassen: i stort sett alla spelare vi har testat från det japanska märket kan betecknas som ”rekorderliga”.  Det beror bland annat på ett nära samarbete med filmbranschen och ett tämligen passionerat förhållande till bildkvalitet.
DMP-UB700 är nummer två i raden av 4K Blu-ray-spelare från Panasonic. Den delar många tekniska specifikationer med toppmodellen DMP-UB900, fast har dem i ett något förenklat och mer ekonomiskt paket. Därför seglar den upp direkt som en intressant utmanare, inte bara till Samsung och deras populära UBD-K8500 utan även till Panasonics eget flaggskepp. Är UB700 helt enkelt det bästa Blu-ray-köpet just nu?

Foto: Panasonic
Foto: Panasonic

Fler likheter än olikheter
DMP-UB700 är byggd i Panasonics fabrik i Pilzen i Tjeckien, sida vid sida med toppmodellen UB900. Bortsett från att UB700 saknar THX-stämpel (förmodligen för att spara licenskostnader) verkar de tekniska specifikationerna väldigt snarlika.
Utvändigt är de två spelarna nästan identiska. UB900 har ett något mer påkostat utförande med borstade topp- och sidoplattor, men det handlar mest om kosmetika. Konstruktionen är också oerhört likartad, med ett fåtal undantag i anslutningarna: UB700 saknar analoga 7.1-utgångar, de enda kontakterna är två HDMI-utgångar och en optisk digitalutgång. I övrigt kan det nämnas att UB700 har en enklare, 8-formad 2,5-amperes nätkabel medan UB900 har en mer robust kabel.

Avsaknad av analoga ljudutgångar är den största skillnaden mellan DMP-UB700 (överst) och DMP-UB900 (underst). Foto: Audun Hage
Avsaknad av analoga ljudutgångar är den största skillnaden mellan DMP-UB700 (överst) och DMP-UB900 (underst). Foto: Audun Hage

Enda besvikelsen med UB700 är den billiga fjärrkontrollen, utan bakbelysta knappar. Det följer inte heller med någon HDMI 2.0-kabel i kartongen. Detta bör man ta med i beräkningen när man jämför den med storebrorsmodellen.

Användning och finesser
Förutom DVD och vanlig Blu-ray samt de nya UHD Blu-ray-skivorna kan Panasonic-spelaren spela mediefiler från USB och nätverk. Filmformaten som stöds inkluderar HEVC, AVCHD, Xvid, MKV, MP4 och MPEG-2. Smart-plattformen har appar som YouTube och Netflix, den senare med stöd för 4K-upplösning. De som är intresserade fotografer har också en möjlighet att titta på sina alster via UB700:s bildvisning, som är förbättrad med kategoriserade miniatyrbilder i årets modell.
UB700 känns dock ändå inte som den bästa allround-mediespelaren eftersom den laddar appar en hel del långsammare än andra alternativ som Apple TV, Nvidia Shield och liknande. Den laddar också filmerna något saktare än konkurrenter från Samsung (men är däremot inte en snigel på något sätt).

Bild
Trots välfungerande finesser är det här främst en spelare för dig som vill ha glädje av de nya Blu-ray-filmerna med 4K-upplösning. Och här får vi bara ta av oss hatten: Panasonic-spelaren levererar verkligen en mästerlig bildkvalitet, vad vi än utmanar den med. Under testets gång har vi använt den tillsammans med både Panasonics egen HDR-TV 65DX900 och JVC:s hemmabioprojektor DLA-X5000 med imponerande resultat.
UB700 är precis som UB900 utrustad med Panasonics 4K High-Precision Chroma Processor och den gör ett grundligt jobb med att skala upp vanlig Blu-ray och att visa de nya 4K-filmerna från sin bästa sida. Den senaste tidens erfarenheter visar att det finns små men tydliga skillnader i bildkvalitet mellan de olika 4K-spelarna, särskilt när det gäller färger. Här är Panasonic videoprocessor i sitt esse, med korrekt återgivning av både traditionell Blu-ray (Rec 709-färgrymd) och 4K Blu-ray (HDR med Rec 2020-färgrymd). Det garanterar att både gamla och nya titlar får optimal färgåtergivning.
Panasonic-spelaren har också ett par äss i rockärmen, som är avsedda för de som inte har HDR-kompatibla TV-apparater. Den så kallade Dynamic Range Conversion-funktionen konverterar ner från HDR till SDR (Standard Dynamic Range), men låter dig samtidigt anpassa ljusstyrkan i signalen så att den passar skärmen. Du kan också välja att stänga av HDR-biten i signalen, vilket är speciellt praktiskt tillsammans med vissa projektorer. Panasonic-spelaren har även en rad avancerade inställningar för de som vill fintrimma bildkvaliteten efter sin skärm, en speciell film eller den personliga smaken.
Chansen är stor att de som överväger en DMP-UB700 har också en gedigen samling vanliga Blu-ray-skivor. De kan vara glada för Panasonics nykomling gör ett stabilt jobb med sådana filmer också. För skojs skull jämförde vi med den utgångna DMP-BDT700 från 2014 och upptäckte att bildkvaliteten var ett snäpp skarpare och jämnare i många fall, både med och utan 4K-uppskalning.

Ljud
Som nämnts är DMP-UB700 något enklare utrustad än sin storebror på ljudsidan. Utan analoga utgångar är HDMI och optisk utgång enda sättet att få ljudet. Panasonic-spelaren har dubbla HDMI-utgångar som gör att du kan skicka ut ljudet (till exempel till en hemmabioförstärkare) och bilden (till exempel direkt till en TV) i var sin dedikerad kabel. UB700 har fullständigt stöd för alla etablerade surroundljudformat, inklusive Dolby Atmos och DTS:X, och kan överföra dem via HDMI till förstärkare som stöder det. I praktiken är det därför mycket få som kommer att uppfatta bristen på analoga utgångar som någon större förlust.

Läs också: Test av 4 hemmabioreceivrar.

annons

Slutsats
Panasonic DMP-UB700 är en välutrustad ”lillebror” till toppmodellen UB900, men i praktiken är det väldigt lite som skiljer de två spelarna i rena prestanda. UB700 har en något billigare fjärrkontroll och färre anslutningar, men exakt lika bra bild- och ljudkvalitet som sin storebror oberoende av bildmaterial. Och eftersom priset dessutom är bra så går DMP-UB700 rakt in på rekommenderat-listan.

annons


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Panasonic DMP-UB700

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  Panasonic DP-UB820 ger dig full kontroll över filmupplevelsen, och ljud- och videokvaliteten får maxpoäng. Helt klart ett fynd!

  (Foto: Tillverkare)

  Du måste inte ställa projektorn fem meter bort, de här tre kan stå alldeles under filmduken! Otroligt användarvänligt – men hur är det med bilden?

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link