Search
Generic filters

TEST : JBL Bar 5.1 Surround

Blåser liv i TV-rummet

JBL Bar 5.1 Surround är en soundbar som har en kraftfull subwoofer med 10-tums bas.

JBL Bar 5.1 Surround
JBL Bar 5.1 Surround

Ljud & Bild tycker

Få soundbar-högtalare har sådan här kraft, framför allt i basen. Ger fint intryck av surround. Användarvänlig, bortsett från en del funktioner på fjärrkontrollen. Stöder både Chromecast och AirPlay 2.
Saknar luft och upplösning. Fjärrkontrollen är inte särskilt intuitiv.
 • Passar skärmstorlek: 49 tum och större
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Nätverk: Wi-Fi
 • Trådlöst: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth
 • Analogingång: Nej
 • Subwoofer: Trådlös
 • Mått, soundbar: 101,8 x 5,8 x 10 cm (B x H x D)
 • Färg: Grå
 • Webb: jbl.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

JBL är kända för att slå hårdare, med mer bas, än sina konkurrenter. Det gäller även soundbar-avdelningen. Och de kunde naturligtvis inte göra på något annat sätt med sin toppmodell 5.1 Surround, som smäller till i TV-rummet. Inte minst tack vare en stor 10-tums subwoofer som drivs av en 300-watts förstärkare. Den kommunicerar trådlöst med soundbar-högtalaren, så du kan ställa subwoofern precis var du vill.

Läs också Klart och kraftfullt ljud från ovan Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.

Fast det är klart, ska det låta bäst så bör den inte stå så långt bort från högtalaren. Bland annat för att den spelar så högt upp i frekvens att man hör dess placering.

JBL Bar 5.1 Surround. Foto: Geir Gråbein Nordby
JBL Bar 5.1 Surround. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Många högtalarelement

Själva soundbar-högtalaren huserar fem ovala mellanregister som tillsammans med tre diskanter, signalbehandling och 5 x 50 watts förstärkning ska ge ett kraftfullt och dynamiskt ljud. Och dessutom en bra simulering av äkta surroundljud utan separata bakre högtalare.

Detta i motsats till den nu utgående Bar 5.1, som har separata trådlösa bakhögtalare. De två modellerna får inte förväxlas med varandra.

JBL Bar 5.1 det
Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar

Bar 5.1 Surround kopplas till TV:ns HDMI-ingång med ljudretur (ARC), och det finns dessutom en HDMI-ingång om du även vill koppla in en separat spelare. Som Blu-ray. Det kan ju hända att du inte alltid vill ha TV:n påslagen, till exempel om du vill spela en musik-Blu-ray. En optisk digitalingång finns också.

Chromecast och AirPlay 2

Ljud utan bild är dock mest praktiskt att få trådlöst, och på det området är Bar 5.1 Surround välutrustad. Använd Bluetooth eller koppla den till hemnätverket med wifi eller ethernet. Då kan du använda Spotify Connect, AirPlay 2 eller Chromecast, i praktiken kan du spela musik från vilken strömningstjänst du vill.

Apropå Chromecast så stöds uppspelning med upp till 96 kHz-upplösning – jag har provat med Roon från PC och programmet bekräftar att musiken spelas i den upplösningen.

Vill du inkludera Bar 5.1 Surround i ett multiroom-system så kan den kopplas ihop med andra högtalare som stöder Chromecast eller AirPlay 2, och soundbar-högtalaren går att röststyra passivt via en Google Nest-högtalare eller Apple HomePod.

 

JBL Bar 5.1 subwoofer2
Subwoofern huserar en kraftfull 10-tummare. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Inte särskilt intuitiv

Inkopplingen till TV är plug-and-play med HDMI-kabel. De enda ljudinställningarna du kan göra är en basjustering i tre steg (hög, låg, medel) och om du vill ha på eller av surroundeffekten (den är på från början). Du kan också justera fördröjningen av ljudet om det kommer före bilden och alltså har dålig ”läpp-synk”. Basinställningen är enkel, men resten är inte särskilt intuitivt.

Kolla här: För att ställa in läppsynkronisering måste du hålla inne TV-knappen på fjärrkontrollen i minst tre sekunder och sedan trycka på + eller – på fjärrkontrollen för att justera fördröjningen.

Ska du stänga av surroundljudet (som JBL kallar för något så korkat som Smart Mode) så gör du det genom att hålla inne tyst-knappen på fjärrkontrollen i minst tre sekunder. Du får ingen bekräftelse på att det är gjort, du får hålla räkningen själv. Sedan trycker du på + för att stänga av effekten. Samma knapp används för att sätta på effekten igen.

Det är väldigt dumt att det är så besvärligt, för effekten bör vara påslagen när man tittar på film, medan timing och rytm i musik är bäst med effekten avstängd. Det betyder att man måste slå på och stänga av den med jämna mellanrum, vilket borde ha varit lättare. Det finns inte heller någon app som förenklar operationen.

JBL Bar 5.1 Surround (3)
JBL Bar 5.1 gör ett fint jobb med att simulera surroundljud. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Så låter Bar 5.1 Surround

När allt kör som det ska är det ett litet underhållningskraftverk vi har att göra med. JBL Bar 5.1 Surround har tuffare och starkare ljud än de flesta av konkurrenterna. Kraschlandningen i det första avsnittet av Lost in Space på Netflix är ett bra exempel. Högtalaren behåller intensiteten och den kraftfullare subwoofern gör sitt bästa för att pumpa igång basregistret. Jag tycker också att illusionen av surroundljud fungerar fint, särskilt om man sitter i mitt framför TV:n.

Dialogen är lite mörk så jag sitter ofta och lyssnar med högre volym än med exempelvis Samsung Q76R. Som har lite tydligare dialog och en mer naturlig ljudbalans. JBL har mer klangen av ett PA-system (men är naturligtvis inte lika kraftfull som ett stort konsertsystem).

JBL-högtalaren är mycket enkel att använda när man ska lyssna på sin favoritmusik, oavsett om man väljer att använda Bluetooth, Chromecast eller AirPlay. Ljudmässigt finns det också bra saker att säga, jag gillar särskilt att ljudet är mer potent än jag är van vid från soundbar-högtalare. Ljudet är mer naturligt än från LG SL10YG (även om det inte säger så mycket). Se bara till att inaktivera surroundljudet, förlåt, Smart Mode.

JBL Bar 5.1 Surround trivs bäst med elektronisk pop och hiphop, eftersom det låter tuffast i basen. Men det finns också tillräckligt med tydlighet i mer känsliga sångröster för att t.ex. Meshell Ndegeocello på Pat Methenys song From This Place ska vara långt ifrån någon kris. Bara aningen tillbakadraget längst upp. Jag hade gärna velat ha tonkontroller.

Ska du ha en soundbar till musik är det mer frestande att rekommendera DALI Kubik One eller Sonos Beam, båda kompletterade med en subwoofer. Eller ovan nämnda Samsung Q76R, där subwoofern ingår.

Bar 5.1 Surround har samma för- och nackdelar som lillebror Bar 3.1. Fast med en lite större ljudbild. Bar 3.1 har samma kraftfulla subwoofer och trycker också till hårt och bra. För ett par tusenlappar mindre. Med andra ord tycker jag att Bar 3.1 känns som ett bättre köp än 5.1 Surround.

JBL Bar 5.1 Surround
JBL Bar 5.1 Surround. Foto: JBL

 

Slutsats

JBL Bar 5.1 Surround är en av de mest kraftfulla soundbar-högtalarna i sin klass. Inte minst tack vare den potenta subwoofern med 10-tums baselement. Men även själva högtalaren kan köras hårt innan den ger upp. Det mullrar och dundrar fint i TV-soffan och ljudet har också fina egenskaper. Inte minst fungerar surroundeffekten riktigt bra.

Det saknas lite i övertonerna, som blir för återhållsamma. Vi vill ha mer, i synnerhet när vi lyssnar på musik. Vi har också en del invändningar mot användarvänligheten, ett par funktioner är väl dolda och andra saknas helt, till exempel tonkontroller.

Plus i kanten för att både Chromecast och AirPlay 2 stöds!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.