TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Audio Pro Wigo 160

Stor och tuff

Audio Pros nya högtalare ger mycket kubik för pengarna och har en särdeles tuff bas.

forfatter
Publicerad 2008-12-08 - 20:30
L&B tycker
Fylligt och kraftfullt ljud Utsträckt och exakt djupbas
Aningen milt diskant- och mellanregister
Specifikationer
 • Trevägs golvhögtalare
 • 1-tums diskant, 2 st 6,5-tums
 • bas/mellanregister
 • 2 st 6,5x10-tums slavbasar
 • Frekvensomfång: 25–30 000 Hz
 • Känslighet: 90 dB
 • Impedans: 4 ohm
 • Mått: 107 x 19 x 29 cm (H x B x D)

Svenska Audio Pro är specialister på hifi-högtalare till förnuftiga priser och bland annat kända för sin populära Image-serie med svart pianolack. Wigo-serien har ett liknande formspråk men mycket annat att erbjuda också.

Toppmodellen Wigo 160:s kanske mest iögonfallande detalj är de ovala ”racetrack”-formade baselementen. Dessa passiva membran, som drivs av trycket från två konventionella 6,5-tumsbasar, gör att Wigo 160 kan flytta stora mängder luft i förhållande till sin storlek. -Diskantregistret återges av en inverterad titandome. Allting är monterat i ett stort men ganska så lätt kabinett av den slutna typen.

Ljudkvalitet
Med högtalare av den här storleken är det tillåtet att förvänta sig en fysisk och dynamisk bas. Wigo 160 har tveklöst mycket kraft, men vi har inte hört många högtalare i den här prisklassen som har lika mycket kontroll. De extra baselementen ger i sig inte nödvändigtvis så mycket extra tryck, men de gör att högtalarna är kapabla att gå djupt i basen.

Resultatet är en förvånansvärt dynamisk bas som är taktfast och inte släpar efter. Wigo 160 levererar saftiga trumslag på en bastrumma lika exakt som de återger försiktiga anslag på en kontrabas. Ljudbilden är stor och massiv och har en stor portion livekänsla, även om den inte är den mest precisa vi hört. Röster och instrument har en realistisk storlek men det är lite svårt att placera dem exakt i ljudbilden. Mellanregistret är behagligt och varmt men har en tendens att släta över de minsta detaljerna.

Dessa svagheter överskuggas dock av Wigo 160:s förmåga att spela högt och rent. Här är det bara att snurra igång Metallicas senaste och ge nackmusklerna en lektion i headbanging. Du behöver inte all världens förstärkarkraft heller – du kommer långt med exempelvis en billig NAD- eller Rotel-förstärkare. Känsligheten på 90 dB gör att Audio Pros högtalare också passar utmärkt för att få ut det mesta ur billigare hemmabioreceivrar. Frånvaron av basportar gör dessutom att högtalarna är mer lättplacerade än normalt. I vårt lyssningsrum upplevde vi att de kunde placeras nära väggen utan att basen flöt ut eller blev för framträdande. Det kan vara värt att tänka på för alla som vill ha ett par kraftiga högtalare i ett litet rum.

Slutsats
Audio Pros nya golvhögtalare kan underhålla lika bra som de bästa och har en av de tuffaste basåtergivningarna vi har hört för under 10 000 kronor. Rent allmänt verkar det som om Audio Pro har prioriterat hög underhållningsfaktor framför klinisk precision. Det är ett förnuftigt val i den här prisklassen, men innebär också att Wigo 160 inte passar alla. De som gillar att finlyssna på kammarmusik kan nog hitta bättre högtalare, men till musik av det mer energiska slaget är detta mitt i prick.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Helan eller Halvan?

KEF iQ50

Liten kämpe

Pyttelilla iQ50 är KEF:s minsta golvhögtalare och räcker nästan inte över knähöjd. Men ljudet är större än man anar…

Prydligt fokuserat mellanregister Klar ljudkaraktär med få färgningar
Begränsat med djupbas
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend