Högtalarduell

Nytt liv i stereon

Börjar det bli läge att byta ut den gamla stereon? Varför inte passa på att uppgradera ljudkvaliteten med ett par fräscha högtalare, som någon av de här nykomlingarna från KEF och Audio Pro?

Även om de inte verkar lika spännande som en ny Blu-ray-spelare eller hemmabioförstärkare, spelar högtalarna en avgörande roll för vad du faktiskt hör från dina ljudkällor. Men till skillnad från vad många tror så behöver de varken vara enorma eller speciellt dyra för att låta bra.

Engelska KEF och svenska Audio Pro är båda kända för att bygga bra och billiga högtalare. Nu är de aktuella med färska golvmodeller som riktar in sig på den populära prisklassen kring femtusen kronor. Om du vill få ut lite extra ur stereon – eller ska sätta ihop ett komplett surroundsystem med matchande center- och bakhögtalare – så lönar det sig att börja leta i den här klassen.

Här finns det otroligt mycket att välja mellan, vilket dessa tämligen olika testdeltagare är två bra exempel på. Audio Pro har satsat på största möjliga slagvolym, med ett stort kabinett och rikligt med element, medan KEF har åstadkommit en särdeles kompakt golvmodell. De är knappast lika bra på allt, men kanske är någon av dem bättre på det mesta?

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sammanfattning

Helan eller Halvan?

KEF iQ50

Liten kämpe

Pyttelilla iQ50 är KEF:s minsta golvhögtalare och räcker nästan inte över knähöjd. Men ljudet är större än man anar…

Prydligt fokuserat mellanregister Klar ljudkaraktär med få färgningar
Begränsat med djupbas

Audio Pro Wigo 160

Stor och tuff

Audio Pros nya högtalare ger mycket kubik för pengarna och har en särdeles tuff bas.

Fylligt och kraftfullt ljud Utsträckt och exakt djupbas
Aningen milt diskant- och mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.