TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

KEF iQ50

Liten kämpe

Pyttelilla iQ50 är KEF:s minsta golvhögtalare och räcker nästan inte över knähöjd. Men ljudet är större än man anar…

forfatter
Publicerad 2008-12-08 - 20:34
L&B tycker
Prydligt fokuserat mellanregister Klar ljudkaraktär med få färgningar
Begränsat med djupbas
Specifikationer
 • 3-vägs golvhögtalare
 • 5,25-tums bas, 5,25-tums koaxial-element
 • Frekvensomfång: 43–40 000 Hz
 • Känslighet: 88 dB
 • Impedans: 8 ohm
 • Mått: 82 x 18 x 26 cm (H x B x D)

KEF gillar att bevisa att små högtalare kan utmana större på många områden. Visserligen har de en av världens största och dyraste högtalare, KEF Moun, på sitt samvete också, men de var en av de första tillverkarna som började konstruera små bokhyllehögtalare. Och nu har de tagit sig tid att ge den prisvärda iQ-serien en ansiktslyftning.

iQ50 står i stark kontrast till Audio Pros Wigo 160 både när det gäller storlek och utseende. De svenska fyrkantiga linjerna är utbyta mot ett mer elegant, mjukt rundat kabinett och arsenalen består av betydligt färre element. En liten femtummare tar sig an basen, medan resten av frekvensregistret återges av KEF:s speciella Uni-Q-koaxialelement, där diskanten sitter monterad i mitten av mellanregistret. Detta innebär att ljudet sprids från exakt samma punkt, vilket orsakar färre tids- och fasförskjutningar än normalt.

Ljudkvalitet
iQ50 har med andra ord mycket gemensamt med den mer kostsamma toppmodellen i XQ-serien, QX40, som imponerade stort på oss tidigare i år. Ljudmässigt är det inte heller någon tvekan om släktskapet, iQ50 har mycket av samma öppenhet i mellan- och diskantregistret som sin större kusin. Den direkta skillnaden mot Audio Pro är att ljudbilden är mer exakt och fokuserad och att man lätt kan ana musikernas placering. Instrument och röster klingar ut friskt från de små högtalarna och ger en realistisk känsla av fysisk närvaro.

Ett par svagheter finns det naturligtvis. Bas-återgivningen kommer inte i närheten av det tunga fundament som Audio Pro kan leverera. Kyrkorglar och andra instrument med djupa bastoner återges med större realism av Wigo 160. Det är inte heller någon som helst tvekan om att röster, i synnerhet manliga, får mer pondus och tryck av de svenska högtalarna.

Men det bör påpekas att iQ50 minsann också kan ”rocka loss”, för basen är förvånansvärt kraftig och exakt i förhållande till dess storlek. Högtalarna tål dessutom hög volym utan att kasta in handduken. Jämfört med Audio Pro är det också tydligt att KEF-högtalarna får fram fler detaljer, särskilt från ljusa stränginstrument och kvinnoröster, där Wigo 160 låter lite ihåliga och instängda. Så även om de stora högtalarna har mer kraft får de se sig besegrade av minstingarna när det handlar om precision och teknik!

Slutsats
Man ska inte döma hunden efter håren. KEF iQ50 är visserligen små men de har ett piggt ljud som fungerar utmärkt till både musik och film, tack vare mellan- och diskantregistrets fina fokus. Basåtergivningen är dessutom stram och välbalanserad och gör att högtalarna kan engagera med all slags musik. Vi har hört tuffare och mer energiska högtalare för de här pengarna, men ska du ha nämnvärt bättre ljud så får du hosta upp fler tusenlappar. iQ50 kan tveklöst rekommenderas.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Helan eller Halvan?

Audio Pro Wigo 160

Stor och tuff

Audio Pros nya högtalare ger mycket kubik för pengarna och har en särdeles tuff bas.

Fylligt och kraftfullt ljud Utsträckt och exakt djupbas
Aningen milt diskant- och mellanregister
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend