Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bowers & Wilkins CM8

Bowers & Wilkins CM8

Eleganta CM8 är något av det läckraste vi har sett – och hört – på länge.

Publicerad 2011-04-28 - 13:13
Bowers & Wilkins CM8
Audun Hage

De rena linjerna och avsaknaden av grälla detaljer gör att CM8 passar utmärkt till den skandinaviska inredningsstilen. CM8 är en krympt version av toppmodellen CM9 som vi utsåg till Årets högtalare 2009. Efterföljaren till CM7 har behållit metalldiskanten och det välkända och 5 tum stora ”kantlösa” mellanregistret i Kevlar, men 7-tumsbasen i CM7 har bytts ut mot dubbla 5-tumsbasar. Det innebär att B&W har kunnat göra högtalaren smalare och högre, och resultatet är onekligen läckert att beskåda.

CM8
Målet har varit att konstruera en högtalare som är enkel att placera och som tar lite plats. CM8 har en stabiliserande sockel som kan förses med spikes eller gummifötter, men dessa kan också skruvas rakt in i högtalaren. Sockeln finns där mer för säkerhetens än för ljudets skull. Högtalarterminalerna på baksidan är av bi-wiring-typ, så om du har en hemmabioförstärkare som klarar bi-amping kan du använda dig av den funktionen.

Ljudkvalitet
Det behövs inte många toner med CM8 förrän man inser att detta är en otroligt välkonstruerad och helgjuten högtalare. Ljudet är väldigt öppet och klart, och presentationen är mycket ”tight”, nästan som i en studiomonitor. Ljudbilden hänger ihop bra och Kevlar-mellanregistret är utan tvekan B&W:ernas starkaste kort. Det ger en stor wow-faktor och målar upp både mans- och kvinnoröster med en realism och en pondus som är ovanlig att hitta i den här prisklassen. Man blir faktiskt riktigt förbluffad över musikens storlek och driv när man tänker på hur små högtalarna är.

M8 påminner naturligtvis mycket om de större CM9. Timingen är väldigt bra och sammanhållningen mellan diskant och mellanregister känns nästan ännu bättre än i de större syskonen. Detta kan bero på att CM9 har ett lite större element i mellanregistret. I basregistret har dock inte CM8 samma tyngd som CM9. Djupbasen är mer beskedlig och den imponerande ”slam”-effekten uteblir. Å andra sidan är den bas som finns otroligt väldefinierad. En av anmärkningarna vi hade på CM7 var att basen kunde kännas lite uppblåst och oprecis. Nya CM8 är påtagligt rappare och stramare, utan att det tycks ha gått ut över slagkraften.

Placering
En kompakt högtalare som denna har naturligtvis sina begränsningar i basregistret, och i vårt stora lyssningsrum kändes basen lite tunn och tam när högtalarna stod en meter ut på golvet. Med 30 cm avstånd till väggen blev balansen mycket bättre, då fick basen bra tryck utan att anslagen blev svampiga eller dova. Jag provade även högtalarna hemma i min lägenhet, där akustiken har en våldsam förstärkning kring 50 Hz, men till och med där kunde jag ställa högtalarna tätt intill väggen utan att basen blev för tung. B&W har uppenbarligen haft mindre lyssningsrum i tankarna när de designade CM8.

Slutsats
B&W CM8 är enligt vår mening är fullträff för alla som letar efter en snygg och kompakt golvhögtalare som har en gedigen ljudkvalitet. Den nätta och eleganta framtoningen döljer ett ljud som är väldigt övertygande med all slags musik. Basen kan inte förflytta berg, men för alla som har ett mindre lyssningsrum eller ändå tänker koppla in en subbas till hemmabion är M8 en av de bästa kompromisserna vi har hört på länge.

Ljud & Bild tycker

Öppen och livlig presentation. Varmt och fylligt mellanregister. Begränsat med djupbas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen