Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Bowers & Wilkins CM8

Bowers & Wilkins CM8

Eleganta CM8 är något av det läckraste vi har sett – och hört – på länge.
Ljud & Bild tycker
Öppen och livlig presentation. Varmt och fylligt mellanregister.
Begränsat med djupbas.
Specifikationer
  • Trevägs golvhögtalare
  • 1-tums diskant
  • 5-tums FST-mellanregister
  • 2 x 5-tums bas
  • Känslighet: 88 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Omfång: 69–22 000 Hz
  • Mått: 17 x 96 x 28 cm

De rena linjerna och avsaknaden av grälla detaljer gör att CM8 passar utmärkt till den skandinaviska inredningsstilen. CM8 är en krympt version av toppmodellen CM9 som vi utsåg till Årets högtalare 2009. Efterföljaren till CM7 har behållit metalldiskanten och det välkända och 5 tum stora ”kantlösa” mellanregistret i Kevlar, men 7-tumsbasen i CM7 har bytts ut mot dubbla 5-tumsbasar. Det innebär att B&W har kunnat göra högtalaren smalare och högre, och resultatet är onekligen läckert att beskåda.

CM8
Målet har varit att konstruera en högtalare som är enkel att placera och som tar lite plats. CM8 har en stabiliserande sockel som kan förses med spikes eller gummifötter, men dessa kan också skruvas rakt in i högtalaren. Sockeln finns där mer för säkerhetens än för ljudets skull. Högtalarterminalerna på baksidan är av bi-wiring-typ, så om du har en hemmabioförstärkare som klarar bi-amping kan du använda dig av den funktionen.

Ljudkvalitet
Det behövs inte många toner med CM8 förrän man inser att detta är en otroligt välkonstruerad och helgjuten högtalare. Ljudet är väldigt öppet och klart, och presentationen är mycket ”tight”, nästan som i en studiomonitor. Ljudbilden hänger ihop bra och Kevlar-mellanregistret är utan tvekan B&W:ernas starkaste kort. Det ger en stor wow-faktor och målar upp både mans- och kvinnoröster med en realism och en pondus som är ovanlig att hitta i den här prisklassen. Man blir faktiskt riktigt förbluffad över musikens storlek och driv när man tänker på hur små högtalarna är.

M8 påminner naturligtvis mycket om de större CM9. Timingen är väldigt bra och sammanhållningen mellan diskant och mellanregister känns nästan ännu bättre än i de större syskonen. Detta kan bero på att CM9 har ett lite större element i mellanregistret. I basregistret har dock inte CM8 samma tyngd som CM9. Djupbasen är mer beskedlig och den imponerande ”slam”-effekten uteblir. Å andra sidan är den bas som finns otroligt väldefinierad. En av anmärkningarna vi hade på CM7 var att basen kunde kännas lite uppblåst och oprecis. Nya CM8 är påtagligt rappare och stramare, utan att det tycks ha gått ut över slagkraften.

Placering
En kompakt högtalare som denna har naturligtvis sina begränsningar i basregistret, och i vårt stora lyssningsrum kändes basen lite tunn och tam när högtalarna stod en meter ut på golvet. Med 30 cm avstånd till väggen blev balansen mycket bättre, då fick basen bra tryck utan att anslagen blev svampiga eller dova. Jag provade även högtalarna hemma i min lägenhet, där akustiken har en våldsam förstärkning kring 50 Hz, men till och med där kunde jag ställa högtalarna tätt intill väggen utan att basen blev för tung. B&W har uppenbarligen haft mindre lyssningsrum i tankarna när de designade CM8.

Annons

Slutsats
B&W CM8 är enligt vår mening är fullträff för alla som letar efter en snygg och kompakt golvhögtalare som har en gedigen ljudkvalitet. Den nätta och eleganta framtoningen döljer ett ljud som är väldigt övertygande med all slags musik. Basen kan inte förflytta berg, men för alla som har ett mindre lyssningsrum eller ändå tänker koppla in en subbas till hemmabion är M8 en av de bästa kompromisserna vi har hört på länge.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

När utseendet räknas

De här båda duellanterna både låter olika och ser olika ut.

Dynaudio DM 3/7

Störst av de minsta

Dynaudios nya budgethögtalare har inte nödvändigtvis utseendet för sig, pengarna har hamnat där de gör mest nytta för ljudet.

Varm och avslappnad spelstil. Fyllig djupbas.
Kräver lite andrum. Småtrist vinylfinish.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.