TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Bowers & Wilkins CM8

Bowers & Wilkins CM8

Eleganta CM8 är något av det läckraste vi har sett – och hört – på länge.

forfatter
Publicerad 2011-04-28 - 13:13
L&B tycker
Öppen och livlig presentation. Varmt och fylligt mellanregister.
Begränsat med djupbas.
Specifikationer
 • Trevägs golvhögtalare
 • 1-tums diskant
 • 5-tums FST-mellanregister
 • 2 x 5-tums bas
 • Känslighet: 88 dB
 • Impedans: 8 ohm
 • Omfång: 69–22 000 Hz
 • Mått: 17 x 96 x 28 cm

De rena linjerna och avsaknaden av grälla detaljer gör att CM8 passar utmärkt till den skandinaviska inredningsstilen. CM8 är en krympt version av toppmodellen CM9 som vi utsåg till Årets högtalare 2009. Efterföljaren till CM7 har behållit metalldiskanten och det välkända och 5 tum stora ”kantlösa” mellanregistret i Kevlar, men 7-tumsbasen i CM7 har bytts ut mot dubbla 5-tumsbasar. Det innebär att B&W har kunnat göra högtalaren smalare och högre, och resultatet är onekligen läckert att beskåda.

CM8
Målet har varit att konstruera en högtalare som är enkel att placera och som tar lite plats. CM8 har en stabiliserande sockel som kan förses med spikes eller gummifötter, men dessa kan också skruvas rakt in i högtalaren. Sockeln finns där mer för säkerhetens än för ljudets skull. Högtalarterminalerna på baksidan är av bi-wiring-typ, så om du har en hemmabioförstärkare som klarar bi-amping kan du använda dig av den funktionen.

Ljudkvalitet
Det behövs inte många toner med CM8 förrän man inser att detta är en otroligt välkonstruerad och helgjuten högtalare. Ljudet är väldigt öppet och klart, och presentationen är mycket ”tight”, nästan som i en studiomonitor. Ljudbilden hänger ihop bra och Kevlar-mellanregistret är utan tvekan B&W:ernas starkaste kort. Det ger en stor wow-faktor och målar upp både mans- och kvinnoröster med en realism och en pondus som är ovanlig att hitta i den här prisklassen. Man blir faktiskt riktigt förbluffad över musikens storlek och driv när man tänker på hur små högtalarna är.

M8 påminner naturligtvis mycket om de större CM9. Timingen är väldigt bra och sammanhållningen mellan diskant och mellanregister känns nästan ännu bättre än i de större syskonen. Detta kan bero på att CM9 har ett lite större element i mellanregistret. I basregistret har dock inte CM8 samma tyngd som CM9. Djupbasen är mer beskedlig och den imponerande ”slam”-effekten uteblir. Å andra sidan är den bas som finns otroligt väldefinierad. En av anmärkningarna vi hade på CM7 var att basen kunde kännas lite uppblåst och oprecis. Nya CM8 är påtagligt rappare och stramare, utan att det tycks ha gått ut över slagkraften.

Placering
En kompakt högtalare som denna har naturligtvis sina begränsningar i basregistret, och i vårt stora lyssningsrum kändes basen lite tunn och tam när högtalarna stod en meter ut på golvet. Med 30 cm avstånd till väggen blev balansen mycket bättre, då fick basen bra tryck utan att anslagen blev svampiga eller dova. Jag provade även högtalarna hemma i min lägenhet, där akustiken har en våldsam förstärkning kring 50 Hz, men till och med där kunde jag ställa högtalarna tätt intill väggen utan att basen blev för tung. B&W har uppenbarligen haft mindre lyssningsrum i tankarna när de designade CM8.

Slutsats
B&W CM8 är enligt vår mening är fullträff för alla som letar efter en snygg och kompakt golvhögtalare som har en gedigen ljudkvalitet. Den nätta och eleganta framtoningen döljer ett ljud som är väldigt övertygande med all slags musik. Basen kan inte förflytta berg, men för alla som har ett mindre lyssningsrum eller ändå tänker koppla in en subbas till hemmabion är M8 en av de bästa kompromisserna vi har hört på länge.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

När utseendet räknas

De här båda duellanterna både låter olika och ser olika ut.

Dynaudio DM 3/7

Störst av de minsta

Dynaudios nya budgethögtalare har inte nödvändigtvis utseendet för sig, pengarna har hamnat där de gör mest nytta för ljudet.

Varm och avslappnad spelstil. Fyllig djupbas.
Kräver lite andrum. Småtrist vinylfinish.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend