Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Dynaudio DM 3/7 vs B&W CM8

Potent ljud du får plats med

På jakt efter nya högtalare som låter bra men tar lite plats? Då är de här kompakta nyheterna som klippta och skurna.

Både B&W och Dynaudio är aktuella med var sin liten golvhögtalare. CM8 och DM 3/7 är svaret på mångas böner i dessa dagar: en kompakt golvhögtalare med fina egenskaper för hifi och hemmabio som varken tömmer plånboken eller tar för mycket plats i vardagsrummet.
Små golvmodeller är bra alternativ för dig som redan har avsatt golvyta till högtalare men som vill fylla den med något mer potent än små stativhögtalare. Några av fördelarna med golvhögtalare är att de spelar bättre djupbas och att de kan spela lika högt som en stativhögtalare – eller högre – med en liten förstärkare. Med andra ord ska du välja en golvhögtalare om du har ett stort vardagsrum och gillar att ställa till med hemmabio eller hemmafest ibland.

CM och DM
B&W CM8 och Dynaudio DM 3/7 är ett steg upp från de billigaste golvhögtalarna och är bra ambassadörer för en prisklass där vi kan förvänta oss bättre finish, högre kvalitet på komponenter och framför allt ett bättre ljud.

Bowers & Wilkins från England och Dynaudio från Danmark behöver egentligen inga närmare introduktioner, de är båda anrika högtalartillverkare som representerar det yppersta inom högtalarkonsten. Och även om de kanske är mest kända för sina svindyra High End-modeller för flera hundratusen kronor så är de snabba med att låta den senaste tekniken ta plats i sina billigare modeller. Så man kan i alla fall drömma om att en liten bit av High End-generna har smittat av sig på de små och billigare varianterna …

Vad bör man tänka på?
En golvhögtalare behöver inte ta större plats på golvet än en stativhögtalare på stativ, men trivs som regel bättre med ett visst avstånd till väggarna. Ljudbilden blir ofta större och basåtergivningen jämnare när högtalarna står fritt en bit ut på golvet. Om du inte har tillräckligt med plats eller om du måste ställa högtalarna nära en vägg, lönar det sig ofta att välja en mindre modell som inte spelar så dominerande bas – väggplacering bidrar nämligen till att förstärka basåtergivningen.

Produkter i testet

Sammanfattning

När utseendet räknas

De här båda duellanterna både låter olika och ser olika ut.

Dynaudio DM 3/7

Störst av de minsta

Dynaudios nya budgethögtalare har inte nödvändigtvis utseendet för sig, pengarna har hamnat där de gör mest nytta för ljudet.

Varm och avslappnad spelstil. Fyllig djupbas.
Kräver lite andrum. Småtrist vinylfinish.

Bowers & Wilkins CM8

Bowers & Wilkins CM8

Eleganta CM8 är något av det läckraste vi har sett – och hört – på länge.

Öppen och livlig presentation. Varmt och fylligt mellanregister.
Begränsat med djupbas.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.