Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Dynaudio DM 3/7

Störst av de minsta

Dynaudios nya budgethögtalare har inte nödvändigtvis utseendet för sig, pengarna har hamnat där de gör mest nytta för ljudet.

Publicerad 2011-04-28 - 13:17
Dynaudio DM 3/7
Audun Hage

Säga vad man vill om Dynaudio, men de är inte tillgjorda. Till skillnad från många andra sprider de inte nyheter och ansiktslyfta mk2-modeller omkring sig hela tiden. Dynaudio-högtalare byts inte ut förrän det faktiskt finns goda skäl för det, både tekniska och kostnadsmässiga. Ur den synvinkeln är DM-serien ganska så speciell eftersom det är en helt ny budgetserie som härstammar från de gamla Audience-modellerna som var en av våra stora favoriter i åratal. Av de nya högtalarna är golvaren DM 3/7 den allra största.

Klassiskt utförande
Hos Dynaudio satsar de på väl beprövade lösningar och DM 3/7 har flera likheter med dyrare släktingar. Bortsett från kabinettets utförande påminner DM 3/7 förvånansvärt mycket om den briljanta Focus 220 som kostar dubbelt så mycket. En av likheterna är den klassiska tvåvägskonstruktionen där bas- och mellanregistret återges av samma element (till skillnad från i B&W CM8 där mellanregistret har ett särskilt element). Kabinettet är robust konstruerat och elementen håller hög kvalitet. Dynaudio har hållit nere kostnaderna genom att klä kabinetten med trälaminat i stället för äkta faner. På baksidan sitter enkla terminaler av singel-wire-typ, så det går inte att köra med bi-amping.

Ljudkvalitet
Dynaudios högtalare är vida kända för sin mjuka och lättlyssnade karaktär. DM 3/7 lever upp till traditionerna. Här får du en insmickrande och varm ljudkaraktär som ger en ny mening åt ordet ”smooth”. De låter väldigt behagligt och balanserat, inget frekvensregister sticker ut negativt. Ljudkaraktären är helt perfekt för att myslyssna till favoritmusiken långa stunder. Med akustisk och klassisk musik är de här högtalarna verkligen i sitt esse!

Diskanten är mörkare och mer avrundad i toppen än i de ljusare och mer energiska B&W:erna med metalldiskanter. DM 3/7 har också en klart fylligare och mer potent bas än de kompakta CM8. Hos Dynaudio finns betydligt mer driv i basrytmerna samtidigt som basgitarren har mer tyngd i de lägsta oktaverna. På samma gång kan man höra tendenser till en svag färgning eller tröghet i basen som inte är lika framträdande i CM8. Detta hörs bäst i svåra instrument som kontrabas, där DM 3/7 har en tendens att maskera skiftningar i tonhöjd en smula. Här är det med andra ord en god idé att ha en kraftfull förstärkare som kan hålla skruvstädskontroll över membranen.

Placering
Den potenta basåtergivningen gör att DM 3/7 klarar sig utmärkt utan draghjälp från bakväggen, och den hade inga problem med att fylla vårt 25 meter stora lyssningsrum med kraftfullt ljud. I mindre rum kan det löna sig att vara mer varsam med placeringen, och helst bör man undvika att ställa högtalarna för nära väggen eller i hörn. Annars kan basen lätt bli för dominerande och tappa precision i anslagen.

Slutsats
Detta är ett fint alternativ för dig som vill bygga en tvättäkta hifi- eller hemmabioanläggning utan att välja för stora högtalare. DM 3/7 är en bra allroundhögtalare som passar särskilt bra i lite större vardagsrum. De låter stort, avslappnat och har en skön fyllighet. Ett lite trist utseende utan äkta träfaner drar ner det totala intrycket. Dynaudio behöver förnya sig lite, och det bästa exemplet på det är B&W:s CM8.

Ljud & Bild tycker

Varm och avslappnad spelstil. Fyllig djupbas. Kräver lite andrum. Småtrist vinylfinish.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen