TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Av / 2015-04-29 - 05:00
Canton Chrono 502.2
Audun Hage

Från Tysklands största högtalartillverkare kommer en av den här klassen läckraste högtalare. I vitt är Chrono 502.2 en ren fröjd för ögat, med metalliska detaljer runt högtalarmembranen.

Högtalarna har relativt låg känslighet vilket innebär att de behöver en del förstärkarkraft för att spela högt. Fast kunder som vill ”vrida upp volymen till 11” tillhör antagligen inte målgruppen ändå, så de flesta klarar sig utmärkt med en förstärkare på 2 x 50 watt.

Kompakta Chrono 502.2 är lockande att ställa i bokhyllan men tänk på att skumgummiproppar till basportarna inte ingår, vilket kan göra basen en smula överväldigande.

Ljudkvalitet
Canton-högtalarna har däremot en både balanserad och neutral bas. Den har inte samma aggressivitet som PSB och är inte lika djup och fyllig som hos B&W. Man ska inte stirra sig blind på specifikationerna, nedre frekvensangivelsen 33 Hz är förmodligen uppmätt vid –10 dB. Det betyder att högtalarna inte ska vara så svåra att placera i en bokhylla.

Nicole Atkins piano klingar väldigt fint i hennes tolkning av Springsteen-låten ”Dancing in the Dark”. Ljudbilden är luftig, stor och öppen. Det finns en fin bredd här och pianot har många lager luft i de högsta frekvenserna. På samma sätt är Dan Wilsons röst luftig och distinkt. Ljudet påminner mycket om PSB Imagine XB, men Canton är mindre aggressiv från mellanregistret och uppåt. På gott och ont. Å ena sidan är den distade gitarren mjukare att lyssna på genom Canton. Å andra sidan saknas lite liv.

Även Nick Caves ”Red Right Hand” upplevs som försiktig och snäll. Vi saknar också lite tryck i basregistret. Det kan hända att vi skulle ha testat storebror 503.2 (som kostar 700 kronor mer), den är större och kan nog mäta sig med B&W:s och Klipschs basåtergivning på ett bättre sätt. 502.2 är däremot en bättre match mot PSB, Elac och SVS och hamnar alltså mitt i startfältet.

Vackert men lite försiktigt
En av de läckraste högtalarna i sitt slag låter förträffligt också. Ljudet är oproblematiskt med alla musikstilar, både öppet och detaljerat. Sångröster är tydliga och instrument har gott om plats att utvecklas på.

Det saknas rent allmänt lite snärt och energi. Allt låter bra, men vill du ha mer tryck och gnista så finns det andra alternativ – vi kan till exempel tänka oss storebror Chrono 503.2.

 

Ljud & Bild tycker

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med. Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.

Också i detta test:

6 stativhögtalare för under 6 000 kr

SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym.
Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.
Läs hela testet

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.
De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!
Läs hela testet

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
Läs hela testet

Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen.
Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Rulla till toppen