Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

Skrivet av / 2015-04-29 - 05:00
SVS Prime Bookshelf
Audun Hage

Prime-serien har ärvt teknik från toppmodellen Ultra och det innebär även element av hög kvalitet. SVS har jobbat hårt och länge med delningsfiltret för att få en optimal, sömlös övergång mellan diskanten och basen, så att det känns som om ljudet kommer från ett och samma element. Elementen är monterade så att de går i ett med frontplattan på kabinettet, för att minska diffraktion i ljudvågorna som löper över ytan.

Prime Bookshelfs storlek är helt genomsnittlig. De är större än Canton, Elac och PSB men mindre än Klipsch och B&W, och borde kunna funka i en bokhylla. Men skumgummiproppar till portarna ingår inte och vi rekommenderar ändå stativ till dem. Anledningen är helt enkelt att det finns så pass mycket bas i de här att det lätt kan bli för mycket i en bokhylla. Trots namnet, alltså.

Ljudkvalitet
Basåtergivningen är mycket rytmisk och energisk. Oavsett om det är Daft Punkt eller The Prodigy som spelas så pumpar högtalarna loss med mycket energi i de lägre oktaverna. Eller rättare sagt: så långt ner som man kan förvänta sig av kompakthögtalare. SVS går djupare än PSB och är betydligt mer slagkraftiga än Canton. På rent bastryck kan de nästan utmana B&W.

Synthesizern i Emilie Nicolas ”Grown Up” har väldigt fin fyllighet längst ner i registret, och Emilies röst har också fin tyngd. SVS har helt enkelt bra pondus från mellanregistret och nedåt.

Längre upp i de ljusare tonerna är det däremot ganska så återhållsamt. Pingpong-aktiga perkussionljud är inte tillräckligt markerade och spröda, och cymbaler och hi-hat saknar glans i toppen. Dan Wilsons piano får inte fram alla klangfärger och kunde nästan lika gärna ha varit elektriskt som akustiskt.

Den något avrundade diskanten gör också att ljudbilden inte är lika stor och bred som med PSB, Canton eller B&W. Den är lite snäv.

Mer för film än musik
SVS Prime Bookshelf är en högtalare med spänstig bas och varm och fyllig klangkaraktär. Den återger rytmer energiskt och fint, men har samtidigt övertoner som låter lite väl dämpade. Den här karaktären kan funka fint till film, genom att ljudbilden blir lite fetare. Det låter inte heller obehagligt på hög volym, eftersom diskanten aldrig blir vass. Men till musik föredrar vi lite mer raffinerade övertoner än vad den här högtalaren levererar.

Ljud & Bild tycker

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym. Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.

Också i detta test:

6 stativhögtalare för under 6 000 kr

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.
De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!
Läs hela testet

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
Läs hela testet

Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med.
Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.
Läs hela testet

Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen.
Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen