Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Skrivet av / 2015-04-29 - 05:00
Elac BS73
Audun Hage

Tyska Elac har skaffat sig ett gediget rykte de senaste åren. Den Kiel-baserade tillverkaren är känd för att leverera högtalare med hög byggkvalitet och avancerade tekniska lösningar. Allra mest kända är de för sin speciella banddiskant, Air Motion Transformer, som ger en oerhört utsträckt och upplöst diskant. Högtalarna vi testar här får dock klara sig utan denna. Elacs nya budgetserie Line 70 har nämligen vanliga diskantelement.

Stativhögtalaren BS 73 är utrustad med en 25-millimeters silkesdome samt ett 150 mm stort baselement. BS 73 är alltså en av de mindre högtalarna i testet. Basporten sitter på baksidan, monterad ovanför högtalarterminalerna som är av singelwire-typ. Kabinettet har eleganta, avrundade kanter och antingen svart eller vit matt lackering.

Ljudkvalitet
Elac-högtalarna visar sig vara utmärkta på många sätt. De har en imponerande ren ljudkaraktär. Emilie Nicolas röst låter klockrent utan att vara gäll. Högtalarna klarar att spela högt utan att ljudet låter förvrängt eller ansträngande att lyssna på. Det finns inga tendenser till resonans eller andra missljud. Mycket av Elacs ”DNA” finns på plats, även i den här prisklassen.

Daft Punks bastunga musik innebär dock svårigheter för de små högtalarna. Även om de har utmärkt punch i övre basregistret så kommer det en aning till korta i de djupare bastonerna. Den feta synthbasen flyter ut en smula och anslagen definieras inte lika tydligt.

Jämfört med konkurrenterna kan man också höra att BS 73 saknar lite dynamik, fart och fläkt. Elacarna har till exempel en försiktigare återgivning av synthperkussion än Canton och PSB. De saknar lite av friskheten i toppen och mellanregistret upplevs som torrare, mindre livligt. Elac-högtalarna har en mörkare, mer tillbakadragen klangkaraktär, så att vi hamnar längre bort från Nick Cave och hans band. Låtarna vi har valt blir inte lika engagerande att lyssna på.

– Helt enkelt lite mattare i lacken än de bästa i testet, som Lasse uttrycker saken.

Inte riktigt i topp
Elac BS 73 har en fin, fyllig och behaglig klang. En strålande högtalare på de flesta sätt. Att BS 73 ändå inte lyckas imponera på testpanelen i våldsamt hög grad beror mest av allt på att konkurrensen är väldigt tuff i den här prisklassen. BS73 har en finslipad och detaljerad ljudåtergivning men når alltså inte ända fram i det här sällskapet.

Ljud & Bild tycker

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen. Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.

Också i detta test:

6 stativhögtalare för under 6 000 kr

SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym.
Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.
Läs hela testet

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.
De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!
Läs hela testet

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
Läs hela testet

Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med.
Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen