: Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

04 2015Bowers & Wilkins 685 S2

Ljud & Bild tycker

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
 • 1-tums diskant (aluminium)
 • 6,5-tums mellanregister/bas (keramik/polypropylen)
 • Känslighet: 87 dB
 • Impedans: 8 ohm
 • Frekvensomfång: 52–22 000 Hz (–3 dB)
 • Svart eller vit
 • Mått: 34,5 x 19 x 32,4 cm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Bowers & Wilkins 685 S2600-serien från B&W är högtalarnas svar på Volkswagen Golf: en allsidig ”folkhögtalare” som ska fungera bra överallt och låta bra med all slags musik. Därför lägger Bowers & Wilkins ner stora resurser på att få ljudet riktigt. Förra generationen av 600-serien släpptes 2007, så B&W har haft gott om tid på sig.

Hela 685-konstruktionen har fintrimmats i S2-versionen, med en ny aluminiumdiskant som sitter i en flytande upphängning för att reducera störningar från bas- och mellanregister. Diskanten har också fått ett skyddande galler som förhindrar bucklor. Mellanregisterbasen har det välkända Kevlar-membranet med en ny fasplugg. Basporten sitter på framsidan, vilket gör att högtalarna är lättplacerade i antingen en bokhylla, på en bänk eller (allra helst) på stativ.

Ljudkvalitet
685 S2 visar sig vara en högtalare med väldigt bred repertoar. Medan de andra testdeltagarna imponerar på sina respektive områden är det B&W som har de bästa totalegenskaperna. Emilie Nicolas ”Pstereo” fyller lyssningsrummet med ett stort och fylligt ljud, tjusiga röster och briljanta detaljer. Daft Punks ”Lose Yourself to Dance” låter också väldigt detaljerat och öppet. Och Dan Wilsons piano fyller rummet med äkta pianoklang.

Detta är också de högtalarna som bjuder på den mest imponerande ljudbilden: ställda på stativ, en bra bit från sidoväggar och med en halvmeter till bakväggen, gav 685 S2 oss ett holografiskt stereoperspektiv som ingen av konkurrenterna lyckades kopiera. Musiken återges i flera ”lager” där detaljer man annars inte lägger märke till framträder tydligt i ljudmixen. Och det händer utan att ljudet blir för skarpt i toppen eller tröttsamt att lyssna på. Vi antar att mycket av detta beror på den förbättrade diskanten.

685 S2 gör helt enkelt ytterst få fel! Om vi ändå ska hitta något att klaga på så får det bli att bas- och mellanregistret upplevs som lite mer försiktigt och behärskat, med mindre saftig dynamik än PSB och en något tunnare bas än vad kruttunnan från Klipsch kan framkalla.

Musikalisk multitalang
Detta är en högtalare som är byggd för att tilltala de allra flesta. Just därför kan den också uppfattas som lite ”hövlig och civiliserad” av vissa fantaster som föredrar en mer energisk och framfusig spelstil. Ändå tvekar inte testpanelen en sekund: Bowers & Wilkins 685 S2 är den solklart bästa allroundhögtalaren i testet!

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  SVS Prime Bookshelf - Tål en omgång
  SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.
  Klipsch RP-160 - Grand Slam!
  Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!
  Canton Chrono 502.2 - Silkeslent ljud från bokhyllan
  En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.
  Elac BS73 - Charmigt fyllig
  Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!
  PSB Imagine XB - Sprutt till tusen!
  Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.