TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinärt format, extraordinär bild

Asus ROG-skärmen är så bra att vi önskar att den vore större.

Av / 2023-10-04 - 09:02
Asus ROG Swift PG27AQDM
Geir Gråbein Nordby

Asus ROG PG27AQDM är en smidig 27-tummare i standardformatet 16:9. Den ser liten ut bredvid de andra, men har egentligen faktiskt en helt okej storlek. Bilden är visserligen en aning beskuren jämfört med de extra breda skärmarna och är därför förmodligen inte förstahandsvalet för den som är beroende av skjutaspel där det är viktigt att se var fienderna gömmer sig runt omkring. För det ändamålet har Asus den ultrabreda 32:9-skärmen PG49WCD, som vi hoppas kunna testa någon gång.

27-tummaren har en WOLED-panel, där pixelstrukturen har en vit subpixel förutom röd, grön och blå. En välkänd teknik, känd bland annat från OLED-TV-apparaterna från LG med flera.

ROG Swift OLED PG27AQDM connections
Foto: Asus

Anslutningar

Alla nödvändiga anslutningar finns på plats, inklusive en inbyggd USB-hubb med tre USB 3.2-ingångar. Bilden kommer genom en DisplayPort-ingång och två HDMI-ingångar, och även om HDMI-kontakterna är av 2.0-typ och inte den nyare 2.1 så stöder skärmen 2560 x 1440 pixlar med en uppdateringsfrekvens på 240 Hz. Detta gör att animationer flyter så smidigt som det bara går och att skärmen reagerar direkt på alla rörelser.

Stativet kan vridas och lutas åt alla håll, inklusive tiltas vertikalt. Utmärkt!

ROG Swift OLED PG27AQDM lifestyle 2-enhanced
Foto: Asus

Sagolik bild

Skärmen har en gnistrande bra och välkalibrerad bild direkt ur kartongen, speciellt i SDR-läge. När HDR är aktiverat blir SDR-innehållet lite blekare. Det är relevant, eftersom de flesta Windows-appar och webbläsare är i SDR. Det finns få bildinställningar man kan göra i HDR, men se åtminstone till att ställa in färgtemperaturen till 6500K och inte 8200K, och använd spelläget Gaming HDR och ha Adaptive Sync på. Då ser det bra ut även om SDR-färger inte är riktigt så djupa och varma som jag skulle vilja.

En skärm som denna är gjord för HDR, för även om ljusstyrkan inte kan matcha de starkaste LCD-skärmarna så räcker det mer än väl om solen inte skiner direkt på skärmen. Och vilken grym kontrast och färgåtergivning! Det är riktigt bra tryck i HDR-effekter, faktiskt bättre än de flesta andra OLED-skärmar. Bilden ser naturlig och levande ut.

Skärpan är utmärkt, på det stora hela är vårt enda klagomål att vi önskade att skärmen var större. Men då måste upplösningen höjas också, vilket innebär en dyrare skärm – och grafikkort.

Läs också Vi tappar hakan! Den stora Asus-skärmens OLED-panel har perfekt svärta och ger tillsammans med den matta ytan den bästa spelkänslan vi har haft.

240 Hz

Rörelserna är blixtsnabba, tack vare en 240 Hz-panel. Jag måste erkänna att jag inte ser våldsamt stor skillnad på 240 och 175 Hz, och om man använder en Xbox-kontroll för att spela med så kommer rörelserna aldrig att vara tillräckligt snabba för att behöva det. Men använder man i stället musen för att styra runt huvudpersonen blixtsnabbt så går det att provocera fram synliga skillnader. Om man lever för att spela är det aldrig fel med en högre skärmfrekvens.

Utmaning på text

Att lägga till en vit subpixel har sina fördelar, som ljusstyrkan, men pixelstrukturen RWBG innebär en utmaning för typsnitt och grafik i Windows. Windows använder ClearType för att matcha en normal RGB-pixelstruktur optimalt, men den vita extrapixeln gör att färgerna inte prickar 100 procent rätt när man skapar svart eller vit text.

Skärmtekniken är fortfarande mycket bättre än QD-OLED på detta, men det blir aldrig lika bra som vanliga LCD-skärmar.

Auto-dimming

Alla OLED-skärmar har en automatisk avbländningsfunktion som ska skydda dem från inbränning. Om det blir mycket högdagrar under lång tid, till exempel när bilden är pausad, kommer skärmen gradvis att mörkna. Asus-skärmen är överdrivet ivrig här, och kan bli mörk och blek även under ett spel eller en film. Jag hade gärna sett att skärmen var lite mer slapphänt på det här området. Om man mot förmodan ska använda den som en allroundskärm bör man köra operativsystemet i mörkt läge.

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM SPREAD
Foto: Asus

Asus ROG Swift PG27AQDM: Slutsats

Asus ROG PG27AQDM är en gnistrande bra spelskärm för dig som inte är på jakt efter ett superbrett format. Den har en sagolikt bra bild och gör spelupplevelsen till något alldeles extra. Filmer också. Har du väl vant dig vid OLED kommer alla LCD-skärmar att se bleka ut i jämförelse. Skärmen är dessutom blixtsnabb med en 240 Hz-panel och har nästan noll fördröjning.

Den enda nackdelen är den övernitiska automatiska nedbländningen som ska rädda skärmen från inbränning. Vi hade gärna velat sätta den i en lite lägre växel.

Skärmen är testad med den bärbara gaming-PC:n MSI Raider GE67HX, med Intel i7, RTX 3070 Ti och 32 GB RAM. Dessutom har vi använt en egenbyggd stationär PC med Intel i9, 128 GB RAM och RTX 3090.

Karakter
Asus ROG Swift PG27AQDM
High End

Home tycker

Bilden är extremt skarp och den blixtsnabba skärmfrekvensen gör bildrörelserna extra jämna, med extremt låg fördröjning. Färgerna i SDR är mycket bra från fabrik. Stativet är klassens mest flexibla. Färgerna på SDR-innehåll är lite bleka med HDR aktiverat. Inte särskilt lämplig för att läsa text i Windows på grund av subpixelstrukturen. Lite väl ivrig autodimming. I minsta laget?

Också i detta test:

5 OLED-gamingskärmar

LG 45GR95QE

Titta på den bågen!

LG 45GR95QE har en extrem krökning som kan ge verkligt uppslukande spelupplevelser. Bildkvaliteten finns det också mycket bra att säga om.

Stor och snygg bild, den extrema krökningen ger en uppslukande bild, vilket också gör det behagligt att sitta nära. Fantastiska färger och svartnivåer, och 240 Hz ger extremt snabb respons. Klarar även 4K/120 Hz från spelkonsol.
Låg ljusstyrka i SDR gör inte ett tillräckligt bra jobb för att motverka reflektioner i ett ljust rum. Den matta skärmytan gör att text kan se en smula suddig ut.. Låg pixeltäthet, den här storleken borde ha 4K.
Läs hela testet

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

En sådan bild!

Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Gnistrande bra bild, med massor av tryck i färgerna. Nästan oändligt djup svärta. Den extrema bredden ger verkligen uppslukande spelupplevelser! Väldigt snabb respons, och dessutom tillräckligt många pixlar i bredden får att man inte ska störas särskilt mycket av pixelering.
Klarar inte 4K/120 Hz-signaler från spelkonsol. Fungerar dåligt för textarbete på grund av pixelstrukturen. En uppdatering har gjort SDR-ljusstyrkan mycket lägre.
Läs hela testet

MSI MEG 342C QD-OLED

Fantastisk på många sätt

QD-OLED-skärmen från MSI ger mestadels en gnistrande bra bild och har en uppsjö av anslutningar.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och 175 Hz är en strålande kompromiss mellan hastighet och pris. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Philips Evnia 34M2C8600

Allra mest för pengarna

Philips Evnia 34M2C8600 har nästan allting gemensamt med MSI-skärmen. Ändå lyckas den bättre totalt sett.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och omedelbar hastighet med 175 Hz. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Rulla till toppen