Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: LG 45GR95QE

Titta på den bågen!

LG 45GR95QE har en extrem krökning som kan ge verkligt uppslukande spelupplevelser. Bildkvaliteten finns det också mycket bra att säga om.

Skrivet av / 2023-10-04 - 09:02
LG 45GR95QE
Geir Gråbein Nordby

LG-skärmen sticker ut från resten av startfältet med sin extremt böjda form. Andra skärmar är ganska måttliga krökta med 1800R men den här skärmen har 800R-kurva. Vilket betyder att om du placerade tillräckligt många skärmar så att de bildade en hel cirkel så skulle radien bara vara 800 millimeter. Den lägsta siffran ger alltså den brantaste krökningen.

En böjd skärm gör att man kan sitta närmare och fylla hela synfältet med en bild, utan att behöva fokusera om obehagligt mycket när man flyttar blicken fram och tillbaka över skärmytan. Man får därmed en mer uppslukande upplevelse.

Skärmen är dessutom stor. Hela 45 tum innebär en betydligt större skärmyta än någon av de andra skärmarna i detta grupptest. Inklusive den superbreda 32:9-skärmen från Samsung.

LG-45GR95QE topview
Foto: LG

Anslutningar

LG-skärmen har två USB 3.0-ingångar, samt en USB-B till PC (uppströms). Men ingen Thunderbolt-kompatibilitet för anslutning till bärbara datorer. Den har däremot en ingång av typen DisplayPort 1.4 samt två HDMI 2.1-ingångar. Båda stöder upp till 240 Hz och LG-skärmen kan också ta emot en 4K 120 Hz-signal från spelkonsoler, som den sedan skalar ner för att matcha sin egen pixelupplösning.

LG-skärmen är en av få som har en fjärrkontroll, vilket somliga förmodligen kommer att föredra.

LG-45GR95QE rear no stand
Foto: LG

Bildkvaliteten

Att välja rätt färgläge på LG-skärmen kan vara en utmaning. Gamer 1 ser bäst ut överlag, även om det är lite för rött i HDR-läge. FPS (First Person Shooter) är läget som ger mest neutrala färger, men där läggs det till för mycket konstgjord skärpa för min smak. När skärmen är i HDR kan man inte justera skärpan, så valet faller på Gamer 1. Ljusstyrkan är inställd på 100 medan kontrasten inte går att justera. Ställ in skärpan till 50, alltså i mitten. Detta är faktiskt neutralt på den här skärmen, för ner mot 0 blir bilden direkt suddig.

Att spela på LG-skärmen är ren fröjd när belysningen i rummet är dämpad. Det är bra tryck i bilden och den extrema svärtan och de spektakulära färgerna gör att bilden smäller till.

Läs också Spelarens våta dröm? Den här OLED-TV:n från LG kan något som inga andra skärmar kan, men det kostar att flexa ...

Rörelser är noll problem. Skärmen är blixtsnabb och man känner hela tiden att den är en naturlig förlängning av sig själv. Inte ens de snabbaste rörelserna får den här skärmen att tappa skärpan. Det är svårt att se skillnaden mellan 240 Hz och 175 Hz, men det är mer en fråga om känsla än syn.

Skärmen har dock ett par svagheter. För det första är bilden så stor att jag tycker att skärmupplösningen inte är tillräckligt hög. Pixeltätheten är betydligt lägre än på alla andra testdeltagare. Man behöver inte sitta särskilt nära för att se pixlarna tydligt.

För det andra vill jag ha bättre ljusstyrka, speciellt i SDR-läge. Man måste ha dämpad belysning i rummet för att få full nytta av denna skärm, och det är det inte alltid man har. Det kan också tänkas att man vill använda skärmen för kontorsarbete, då borde den ha bättre ljusstyrka för att motverka reflektioner. Högdagrar i HDR är tillräckligt bra, men man vill ju att den allmänna ljusnivån ska vara tillräcklig också.

LG-45GR95QE
Foto: LG

LG 45GR95QE: Slutsats

LG 45GR95QE är en väldigt spännande OLED-spelmonitor, tack vare den extrema krökningen och den stora skärmytan. Den har förmågan att verkligen suga in dig i handlingen!

Bilden är också bra, inte minst tack vare skärmfrekvensen på 240 Hz och den nästan oändliga svärtan. Som kännetecknar alla OLED-skärmar.

Man sitter fortfarande och önskar sig högre ljusstyrka, och även högre pixeltäthet. En så här stor skärm bör vara 4K. Om du är villig att betala ännu mer bör du titta närmare på 42-tummaren LG OLED Flex, som med inbyggd motor kan bli både platt och böjd. Och som har 4K/120 Hz-bildupplösning.

Skärmen är testad med den bärbara gaming-PC:n A Acer Predator Helios 500, med Intel i9, RTX 3080 och 32 GB RAM. Dessutom har vi använt en egenbyggd stationär PC med Intel i9, 128 GB RAM och RTX 3090.

Karakter
LG 45GR95QE
High End

Home tycker

Stor och snygg bild, den extrema krökningen ger en uppslukande bild, vilket också gör det behagligt att sitta nära. Fantastiska färger och svartnivåer, och 240 Hz ger extremt snabb respons. Klarar även 4K/120 Hz från spelkonsol. Låg ljusstyrka i SDR gör inte ett tillräckligt bra jobb för att motverka reflektioner i ett ljust rum. Den matta skärmytan gör att text kan se en smula suddig ut.. Låg pixeltäthet, den här storleken borde ha 4K.

Också i detta test:

5 OLED-gamingskärmar

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

En sådan bild!

Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Gnistrande bra bild, med massor av tryck i färgerna. Nästan oändligt djup svärta. Den extrema bredden ger verkligen uppslukande spelupplevelser! Väldigt snabb respons, och dessutom tillräckligt många pixlar i bredden får att man inte ska störas särskilt mycket av pixelering.
Klarar inte 4K/120 Hz-signaler från spelkonsol. Fungerar dåligt för textarbete på grund av pixelstrukturen. En uppdatering har gjort SDR-ljusstyrkan mycket lägre.
Läs hela testet

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinärt format, extraordinär bild

Asus ROG-skärmen är så bra att vi önskar att den vore större.

Bilden är extremt skarp och den blixtsnabba skärmfrekvensen gör bildrörelserna extra jämna, med extremt låg fördröjning. Färgerna i SDR är mycket bra från fabrik. Stativet är klassens mest flexibla.
Färgerna på SDR-innehåll är lite bleka med HDR aktiverat. Inte särskilt lämplig för att läsa text i Windows på grund av subpixelstrukturen. Lite väl ivrig autodimming. I minsta laget?
Läs hela testet

MSI MEG 342C QD-OLED

Fantastisk på många sätt

QD-OLED-skärmen från MSI ger mestadels en gnistrande bra bild och har en uppsjö av anslutningar.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och 175 Hz är en strålande kompromiss mellan hastighet och pris. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Philips Evnia 34M2C8600

Allra mest för pengarna

Philips Evnia 34M2C8600 har nästan allting gemensamt med MSI-skärmen. Ändå lyckas den bättre totalt sett.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och omedelbar hastighet med 175 Hz. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Du kommer att hata den ena och älska den andra

Bästa skärmen för högupplöst gaming?

Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090

10 feta spel-lurar

Professionellt redskap i lyxklassen

Superbred skärm som inte kostar skjortan

Ljud & Bild
Rulla till toppen