TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: MSI MEG 342C QD-OLED

Fantastisk på många sätt

QD-OLED-skärmen från MSI ger mestadels en gnistrande bra bild och har en uppsjö av anslutningar.

Av / 2023-10-04 - 09:02
MSI MEG 342C QD-OLED

Home tycker

  • Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och 175 Hz är en strålande kompromiss mellan hastighet och pris. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
  • Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.

MSI har övertygat oss tidigare, inte minst med den billiga bredskärmen MP341CQ, som bara kostar en tredjedel av MEG-342C som vi testar här. En skärm med en QD-OLED-panel som använder kvantprickar, eller Quantum Dots, som färgfilter. Tekniken är känd från Samsungs och TCL:s TV-apparater och när man använder tekniken i en OLED-panel får man ännu mer levande färger och bättre betraktningsvinkel. Som redan är extremt bra med OLED.

Skärmformatet 21:9 är en hel del bredare än det vanliga 16:9 och ger mer bildinformation på sidorna. 34 tum har samma höjd som en 27-tums 16:9-skärm, fast med fler pixlar i bredden, från 2560 till 3440. De extra pixlarna används för mer bildinformation, i stället för en tätare skärmupplösning.

Ytan är blank, medan de flesta PC-skärmar i dag använder en matt antireflexbeläggning. Men skärmen dämpar ändå reflektioner väldigt bra, bortsett från att svärtan drar mot lila i ett starkt upplyst rum.

MSI MP341CQ SPREAD 2 342C QD-OLED
Foto: MSI

Anslutningar

MSI-skärmen stöder de flesta signaler, den kan till och med ta emot en 4K 120 Hz-signal från Xbox eller PlayStation och skala ner den till 1440p. Då visas bilden med svarta ränder på sidorna, eftersom konsoler inte stöder det breda skärmformatet.

MSI-skärmen har massor av anslutningar, inklusive så många som fyra USB 3.2-ingångar. Förutom en DisplayPort 1.4 och två HDMI-ingångar med 2.1-stöd har den även en DisplayPort-kompatibel USB-C-port med 65 watt ström till en ansluten bärbar dator. Det må vi säga!

Annons

Stativet kan däremot bara justeras i höjdled och vinklas upp och ner ett par grader vertikalt. Ingen svängfunktion.

Skärmen har RGB-ljus på undersidan som kan projiceras på skrivbordet och ge en behaglig och cool effekt när man spelar i mörker.

Läs också Bredskärmen som funkar till allt Bredskärmen MSI MP341CQ passar bra till det mesta och ger en extra bra överblick. En bildskärm som det är omöjligt att inte gilla.

Bildkvalitet

I SDR-läge har skärmen en mycket bra bild, snudd på neutral. Det finns också gott om bildinställningar, men man får knappt tillgång till någon av dem så fort HDR aktiveras. Då ställer man in den på User Mode, som ger den mest neutrala bilden även om det finns lite för lite grönt jämfört med den välkalibrerade referensskärmen på en MacBook Pro. Resultatet är lite för mycket magenta, tydliga rosor på kinderna på vita ansikten, som på andra sätt ser lite blekare ut än de borde. Mörka ansikten får däremot en varm solbränna som ser bra ut men som inte är helt trogen skaparens avsikt.

Bildupplevelsen är ändå mycket bra. Bilden är riktigt skarp och den beckmörka svärtan ger ett fantastiskt djup. 21:9-formatet kommer väl till pass i spel som Red Dead Redemption och Destiny 2, där det gäller att se vad som händer – inte bara rakt fram, utan även ut mot sidorna. Skärmupplösningen är också idealisk för den här storleken, medan vi tycker att en större skärm skulle kräva en högre upplösning.

QD-OLED-tekniken har en fantastisk betraktningsvinkel! Den böjda panelen gör också att man inte behöver fokusera för mycket när man flyttar blicken från mitten till kanten på skärmen. Även om 1800R-krökning måste betraktas som blygsam (högre siffror ger mindre krökning) och inte något som tillför någon extra inlevelse i spelet.

Autodimningen är lyckligtvis ganska måttfull på den här skärmen, det krävs mycket ljus under en ganska lång period innan det dimmas. Vilket innebär att det inte märks när man spelar eller tittar på film.

MSI MP341CQ connections- enhanced
Foto: MSI

175 Hz

Skärmfrekvensen på 175 Hz är mer än tillräckligt för även seriös gaming. Spelen har helt flytande rörelser och även om jag föreställer mig att det är skillnad att gå från 240 Hz ner till 175, så är det försumbart. Och märks bara i mycket snabba rörelser. Jag säger inte nej till högre skärmfrekvenser, men aldrig på bekostnad av andra kvaliteter. MSI-skärmen gör jobbet – och mer än så – med spel.

Inte lämplig för text

Den speciella subpixelstrukturen i QD-OLED gör att text ser väldigt konstig ut. Vit, liten text på svart bakgrund ser nästan hippiefärgad ut, och svart text på vit bakgrund är inte bättre alls. Undvik ordbehandling med den här tekniken.

MSI MP341CQ bundle copy
Foto: MSI

MSI MEG 342C QD-OLED: Slutsats

QD-OLED-skärmen från MSI är en riktigt bra spelskärm. Med knivskarp bild och massor av tryck i färgerna. I HDR är bilden inte helt neutral, och ljusstyrkan hade kunnat vara ännu ett snäpp vassare. Men det ser ändå fantastiskt ut, speciellt i ett halvmörkt rum. 175 Hz räcker gott och väl och 21:9-formatet är mitt i prick med de flesta spel.

Textbehandling rekommenderas däremot inte på grund av skärmteknikens pixelstruktur.

Skärmen är testad med den bärbara gaming-PC:n Asus ROG Zephyrus M16 GU603ZX-K8010W, med Intel i9, RTX 3080 Ti och 32 GB RAM. Dessutom har vi använt en egenbyggd stationär PC med Intel i9, 128 GB RAM och RTX 3090.

Karakter
MSI MEG 342C QD-OLED
High End

Också i detta test:

LG 45GR95QE

Titta på den bågen!

LG 45GR95QE har en extrem krökning som kan ge verkligt uppslukande spelupplevelser. Bildkvaliteten finns det också mycket bra att säga om.

Stor och snygg bild, den extrema krökningen ger en uppslukande bild, vilket också gör det behagligt att sitta nära. Fantastiska färger och svartnivåer, och 240 Hz ger extremt snabb respons. Klarar även 4K/120 Hz från spelkonsol.
Låg ljusstyrka i SDR gör inte ett tillräckligt bra jobb för att motverka reflektioner i ett ljust rum. Den matta skärmytan gör att text kan se en smula suddig ut.. Låg pixeltäthet, den här storleken borde ha 4K.
Läs hela testet

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

En sådan bild!

Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Gnistrande bra bild, med massor av tryck i färgerna. Nästan oändligt djup svärta. Den extrema bredden ger verkligen uppslukande spelupplevelser! Väldigt snabb respons, och dessutom tillräckligt många pixlar i bredden får att man inte ska störas särskilt mycket av pixelering.
Klarar inte 4K/120 Hz-signaler från spelkonsol. Fungerar dåligt för textarbete på grund av pixelstrukturen. En uppdatering har gjort SDR-ljusstyrkan mycket lägre.
Läs hela testet

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinärt format, extraordinär bild

Asus ROG-skärmen är så bra att vi önskar att den vore större.

Bilden är extremt skarp och den blixtsnabba skärmfrekvensen gör bildrörelserna extra jämna, med extremt låg fördröjning. Färgerna i SDR är mycket bra från fabrik. Stativet är klassens mest flexibla.
Färgerna på SDR-innehåll är lite bleka med HDR aktiverat. Inte särskilt lämplig för att läsa text i Windows på grund av subpixelstrukturen. Lite väl ivrig autodimming. I minsta laget?
Läs hela testet

Philips Evnia 34M2C8600

Allra mest för pengarna

Philips Evnia 34M2C8600 har nästan allting gemensamt med MSI-skärmen. Ändå lyckas den bättre totalt sett.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och omedelbar hastighet med 175 Hz. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort gaming-ljud i fickan

Spektakulär spelskärm med QD-OLED

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Ljud & Bild