Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSI MP341CQ

Allt-möjligt-skärmen

Bredskärmen MSI MP341CQ passar bra till det mesta och ger en extra bra överblick. En bildskärm som det är omöjligt att inte gilla.

Av / 2023-02-09 - 09:00
MSI MP341CQ
Geir Gråbein Nordby

Med MP341CQ riktar sig MSI till personer som behöver en seriös bildskärm hemma eller på jobbet. En allt-möjligt-skärm, alltså.

Det finns visserligen ingen datorskärm som är helt perfekt för alla behov. De supersnabba är gjorda för spel, där överlevnad i spelet kräver att man hänger med i varje blixtsnabb rörelse. Det sker ofta på bekostnad av upplösning.

Lägre upplösning fungerar däremot inte särskilt bra när man ska redigera bilder eller om man gillar spel där vacker grafik är viktigare än att det ska gå svindlande snabbt.

Foto: MSI

Sedan finns de där skärmarna där mörkast möjliga svärta och starkaste ljusstyrka är det viktigaste. Det gäller de dyraste gaming-skärmarna, men även de som ska användas till video. Detta är inte minst viktigt om man inte kan leva utan HDR-effekter på filmer och spel.

Många bildskärmar är specialiserade på ett område, till exempel spel eller grafikarbete. Men så finns det allt-möjliga-skärmarna, som ligger någonstans i mitten i alla discipliner.

MSI MP341CQ front
Böjd och bekväm. Foto: MSI

Bredskärmen MSI MP341CQ

Ett exempel på en sådan monitor är den böjda MSI MP341CQ. Som är en ganska stor skärm på 34 tum men där de flesta tummen är på bredden. Den är nämligen extra bred och har bildförhållandet 21:9 i stället för standarden 16:9.

Läs också Seriös skärm för hemmakontoret Bildbehandling kräver en ordentlig skärm. Philips visar att den inte behöver vara dyr för att vara bra.

Den extra bredden är bland annat praktisk när man spelar spel som utnyttjar en vid horisont. Till exempel förstapersons skjutaspel, där man vill att så mycket av miljön ska finnas i synfältet. Det tillför också lite extra till bilspel, där man får en bättre överblick över kurvan när den närmar sig, plus bättre sikt genom sidobackspeglarna.

Och ska man titta på en film med i bioformat är det så klart också mycket coolare med en 21:9-skärm.

MSI MP341CQ Adobe Premiere Pro
Med en extra bred skärm får man en bra överblick om man till exempel ska redigera video. Foto: MSI

Bredformat även på kontoret

Men även i kontorssammanhang gör bredformatet mycket. Att gå tillbaka till 16:9 efter att ha haft kalkylbladen utspridda på ett 21:9- eller superbrett 32:9-skrivbord är en besvikelse. Man får också bättre plats för flera app-fönster bredvid varandra. Mycket bättre överblick, alltså.

Man kan naturligtvis ha två smalare skärmar bredvid varandra i stället för en enda bred. Men det innebär antingen att man har skärmen man använder mest rakt framför sig och den andra nästan som en parentes vid sidan av. Eller att de två skärmarna står bredvid varandra så att ”rakt fram” är skarven mellan dem. Just det är inte så lyckat.

Med en bred skärm har man huvudsynfältet mitt på skärmen rakt fram och kan sprida ut olika fönster på sidorna. Personligen har jag ofta webbläsaren bredvid Word-dokumentet jag skriver i, så att jag alltid kan kolla olika fakta utan att lämna dokumentet. Sedan har jag givetvis jobbchatten öppen och – jag erkänner – Facebook. En bredskärm ger helt enkelt mycket bättre arbetsflyt.

Skärmen är böjd med 1500R-krökning. Foto: MSI

Precis tillräckligt hög upplösning

Upplösningen på skärmen är som testas här är 3440 x 1440 pixlar. 3440 pixlar på bredden kan låta mycket. Men det är inte på något sätt mer än man behöver, och en bra bit under vad vi kallar för 4K. Om MSI-skärmen hade haft formatet 16:9 så skulle den ha haft 2560 x 1440 pixlar, men hu har den alltså fått de extra pixlarna på bredden för att göra en 21:9-bild.

Av samma anledning är 34 tum inte avskräckande stort. Skärmen är lika hög som en 27-tumsskärm, men 20 cm bredare. Om man är van vid en 32-tummare med bildförhållandet 16:9 känns MSI-skärmen faktiskt mindre.

MSI MP341CQ speakers
De inbyggda stereohögtalarna ger ifrån sig ljud, men det är ganska så blekt. Foto: MSI

Stativ med begränsningar

Plastfoten som ingår till skärmen är lätt att montera. Man behöver inte ens en skruvmejsel, den klickas bara fast. Skärmen kan lutas ett par grader uppåt och nedåt, men det är allt. Här finns varken höjdjustering eller en möjlighet att snurra skärmen till stående läge. Det går inte heller att vrida på skärmen horisontellt, annat än att flytta på hela foten.

Som anslutningar finns en DisplayPort och två HDMI-ingångar. Inga USB-anslutningar och en minneskortläsare är bara att glömma. För att vara en bildskärm som riktar sig till kontorsbruk är det lite konstigt, eftersom man aldrig kan få för många USB-portar.

Det hade varit trevligt om skärmen alltid kunde vara inkopplad till en USB-skrivare och gärna ett par högtalare, så att allt man behövde för att koppla in den bärbara datorn var en USB-C-kabel. Både det och inbyggd webbkamera är bara att glömma här.

MSI MP341C uncalibrated 1
Okalibrerad i Normalläget drar vitbalansen en aning mot blått, vilket ger lite mindre glöd i bilden. Skärmen jämförs med en nästan helt perfekt kalibrerad MacBook Pro 13 M1. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jättefin bild

Vad MSI-skärmen däremot har är en skarp bild, med väldigt jämna och fina färger direkt från fabrik.

Här får man ingen irriterande färg-banding, där ljuset runt solen på himlen ser ut som en lök, eller ett ansikte får en fläck mitt i pannan eftersom skärmen inte klarar av att gradera färgerna tillräckligt jämnt i gråskalan.

Skärmen ser enhetlig och fin ut, med jämnt ljus ut till kanterna. Ingen plågsam clouding på grund av ojämn bakbelysning och färgerna ser bra ut över hela ytan.

I normalläge har skärmen lite för mycket blått, men i sRGB-läge är färgerna nära helt neutrala. Som alltid rekommenderar jag ändå en enkel kalibrering med antingen CalibRite ColorChecker eller Datacolor SpyderX Pro. De ger ett bra resultat, utan man behöver tömma bankkontot för att skaffa dyr kalibreringsutrustning.

MSI MP341C calibrated 1
Etter kalibrering kommer skärmen ännu närmare referensen, MacBook Pro M1 13. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ännu bättre kalibrerad

Färgerna blir ännu mer levande, med mer glöd och värme, efter kalibrering. Om man ska ägna sig åt fotoredigering så skulle jag aldrig börja utan att kalibrera skärmen. Men skärmen ger ett snyggt resultat även på egen hand, man får bara inte lika bra kontroll över bildarbetet man levererar.

Böjd skärm ger en jämnare bildyta

Som kontorsmonitor är MP341CQ perfekt. Den har en VA-panel, som i normala fall har en högre ljusstyrka än många IPS-skärmar. Just den här har däremot en mer medelmåttig ljusstyrka, i gengäld är svärtan bättre. Nackdelen är att VA-tekniken inte har riktigt lika bra betraktningsvinkel, men det är här krökningen spelar in. Genom att böja sidorna in mot ögat får man inte lika snäv vinkel vid kanterna som med en rak skärm. Alltså blir ljusstyrkan och färgerna bättre ända ut mot kanterna.

Den vertikala spridningen är däremot begränsad och för att undvika bleka färger längst ned i bilden bör skärmen vinklas uppåt, eftersom den är placerad lägre än ögonhöjd (kom ihåg: det går inte att justera höjden).

MSI MP341C calibration result
Efter kalibrering har skärmen en maximal ljusstyrka på 176 nits, vilket bara räcker precis om man jobbar på ett väl upplyst kontor. Men det är en dålig utgångspunkt för att titta på HDR-innehåll. Tack vare den mörka svärtan är kontrasten ändå 2500:1.

100 Hz räcker till det mesta

Bildfrekvensen är 100 Hz, vilket är högre än de normala 60 Hz man normalt hittar på kontorsmonitorer. Med andra ord ser man jämnare och mjukare rörelser på den här skärmen än på många andra. Men vi befinner oss fortfarande under spelhastigheter, som ofta definieras som 120 Hz och över.

Om du spelar mycket actionspel kommer du att se mer eftersläpningar i bilden här än med renodlade gaming-skärmar. Inte bara på grund av skärmfrekvensen, utan också för att VA-panelen är långsammare än TN-panelerna som sitter i de snabbaste spelmonitorerna.

Men MP341CQ kan mycket väl användas till spel också. Så om du är som jag och använder skärmen mest för kontorsarbete, men gillar att roa dig med ett spel då och då, så räcker 100 Hz långt.

MSI MP341CQ connections- scaled
Två HDMI, en DP och ett hörlursuttag. Inga USB-portar. Foto: MSI

HDR imponerar inte på någon

MSI anger kontrasten till 3 000:1, vilket är bra för en skärm som saknar dimning. Själv uppmätte jag den till 2 500:1 efter kalibrering, vilket också är bättre än de flesta. Däremot fick jag bara ut 176 nits ur den, vilket är uppenbart lägre än den angivna ljusstyrkan på 300 nits. Det räcker ändå gott och väl för att arbeta med både text och bilder, och för att titta på film på YouTube och sociala medier.

Men det är en dålig utgångspunkt för HDR-innehåll. Antingen blir innehållet så mörkt att det inte är värt att titta på, eller så får man avstå från ljuseffekterna med extra hög ljusstyrka. Jo, man får extra djup i färgerna på grund av den utökade färgrymden, men själva HDR-effekterna märks inte speciellt tydligt.

MSI MP341CQ front 2
Foto: MSI

Slutsats

Om du letar efter en skärm som fungerar hur bra som helst, vad du än ska använda den till, så har MSI gjort något riktigt lyckat med den här bredskärmen MP341CQ är så bra, både när det gäller gäller färger, kontrast och skärpa, att den kan användas för både bildbehandling och video, och skärmytan ger plats för massor av fönster bredvid varandra. 100 Hz är också en bra hastighetskompromiss för spel av inte alltför seriös kaliber.

Upplösningen är ”bra nog”, men undertecknad ser fram emot när de billigare bredskärmarna får ännu fler pixlar.

Du får inte speciellt imponerande HDR-effekter, och vi saknar USB-anslutningar och dessutom ett stativ med fler alternativ. Men för de här pengarna är den här MSI-skärmen ett väldigt säkert köp.

 

Karakter
MSI MP341CQ
Basic

Home tycker

Bredformatet ger bra översikt. Fina färger, bättre kontrast än den konkurrerande IPS-tekniken. Måttlig HDR-effekt. Inget justerbart stativ. Ingen USB-hubb. Inte våldsamt snabb som gaming-skärm. ”Bara” 1440p.

28 reaktioner på ”MSI MP341CQ”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen