Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Evnia 34M2C8600

Allra mest för pengarna

Philips Evnia 34M2C8600 har nästan allting gemensamt med MSI-skärmen. Ändå lyckas den bättre totalt sett.

Av / 2023-10-04 - 09:02
Philips Evnia 34M2C8600
Geir Gråbein Nordby

Philips Evnia-skärmen är en läcker, silverfärgad 34-tumsskärm i 21:9-bredskärmsformat. Den har mycket gemensamt med MSI MEG-342C, som har samma 3440 x 1400 QD-OLED-panel med kvantprickar, samma frekvens och ljusstyrka, och väldigt snarlik täckning av färgrymd. Även Philips har en blank skärm, men dämpar reflexer bra.

Där MSI har RGB-lampor på baksidan går Philips ett steg till med vad de kallar Ambiglow. Det är något som påminner om Ambilight, som används i Philips TV-apparater, alltså omgivningsljus på baksidan som med en speciell processor anpassar färg och ljusintensitet till innehållet på skärmen. Definitivt en cool effekt, men den kan också göra upplevelsen mer behaglig för ögat, eftersom den mjukar upp kontrasten om man använder skärmen i ett mörkt rum.

Philips Evnia 34M2C8600 topview
Foto: Philips

Anslutningar

Precis som MSI har Philips-skärmen fyra USB 3.2-ingångar, samt USB-C med DisplayPort, som kan mata en ansluten enhet med upp till 90 watts ström. Fantastiskt!

Medan MSI-stativet bara kan hissas upp och ner och lutas fram och tillbaka, kan Philips-stativet även vridas i sidled. Det gör placeringen mer flexibel.

Philips Evnia 34M2C8600 connections
Foto: Philips

Bildkvaliteten

Philips-skärmen har ingen individuell RGB-justering, bara förprogrammerade färgtemperaturer. Lyckligtvis ser 6500K mycket bra ut direkt från fabrik i vanligt SDR-läge. När HDR aktiveras i Windows öppnas flera bildlägen, med HDR Game som standard. Det ser dock ännu bättre ut i True Black-läget, och personligen gillar jag att aktivera sRGB. Det gör färgerna mindre djupa, men samtidigt ser det mer korrekt ut. Man får en snävare färgrymd, men i gengäld ser färgerna i SDR-innehåll mer korrekta ut. Det gör det enklare att växla mellan HDR- och SDR-innehåll utan att behöva aktivera och inaktivera HDR-läget i Windows. Det kan vara påslaget hela tiden.

Läs också Bästa skärmen för högupplöst gaming? Vill du ha en fantastisk spelkänsla och dessutom neutrala och bra färger direkt ur kartongen så är det här rätt skärm för dig.

Bilden är väldigt verklighetstrogen, med bra tryck i HDR-ljuseffekter. Den fantastiska svärtan ger ett rejält tryck i bilden, det är riktigt bra saker. Bilden är ännu närmare referensskärmen på MacBook Pro än vad MSI-skärmen klarar av, och när man dessutom ser att Philips-skärmen faktiskt är en hel del billigare så är valet enkelt.

Även den här skärmen bevisar att 175 Hz är mer än tillräckligt, även för de mest krävande spelen. Det är bara när man flyttar hela bilden på en gång med blixtsnabba musrörelser som man märker någon skillnad mellan 175 och 240 Hz. Och även då är det försumbart.

Philips Evnia 34M2C8600 rear ambiglow
Foto: Philips

Pixel Refresh

Vi har ett klagomål på Philips-skärmen. För att förhindra inbränning har skärmen en inbyggd så kallad pixeluppdatering (Pixel Refresh), som återställer panelen då och då. Efter fyra timmars användning får du en varning, och trycker du inte på ”ja” får du en ny efter två timmar och sedan efter ytterligare två timmar. Efter 16 timmar går den automatiskt i återställningsläge som varar 6–15 minuter. Själv hinner jag aldrig trycka ”ja” innan förfrågan försvinner av sig själv, så jag väntar bara på att den plötsligt ska starta om mitt i den viktigaste scenen i ett spel.

På plussidan är inte autodimming något problem, den är inte alls krånglig och aktiveras bara på statiska bilder efter lång tid.

Philips Evnia 34M2C8600 beauty 3
Foto: Philips

Philips 27M1F5800: Slutsats

Philips Evnia 34M2C8600 är en fantastisk skärm, med QD-OLED och bra ljusstyrka – och naturligtvis en exceptionell svärta. Det är ju trots allt OLED! Bilden är fantastisk, med massor av tryck, och den ser nästan helt korrekt ut utan en massa inställningar.

Precis som andra QD-OLED-skärmar är den nästan olämplig för ordbehandling, på grund av den speciella pixelstrukturen. Men för spel och film är den fenomenal.

Pixel Refresh är ett irritationsmoment, annars har vi bara lovord att säga om Philips-skärmen. Textbehandling passar däremot inte så bra, på grund av pixelstrukturen.

Skärmen är testad med den bärbara gaming-PC:n Asus ROG Zephyrus M16 GU603ZX-K8010W, med Intel i9, RTX 3080 Ti och 32 GB RAM. Dessutom har vi använt en egenbyggd stationär PC med Intel i9, 128 GB RAM och RTX 3090.

Karakter
Philips Evnia 34M2C8600
High End

Home tycker

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och omedelbar hastighet med 175 Hz. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol. Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.

Också i detta test:

5 OLED-gamingskärmar

LG 45GR95QE

Titta på den bågen!

LG 45GR95QE har en extrem krökning som kan ge verkligt uppslukande spelupplevelser. Bildkvaliteten finns det också mycket bra att säga om.

Stor och snygg bild, den extrema krökningen ger en uppslukande bild, vilket också gör det behagligt att sitta nära. Fantastiska färger och svartnivåer, och 240 Hz ger extremt snabb respons. Klarar även 4K/120 Hz från spelkonsol.
Låg ljusstyrka i SDR gör inte ett tillräckligt bra jobb för att motverka reflektioner i ett ljust rum. Den matta skärmytan gör att text kan se en smula suddig ut.. Låg pixeltäthet, den här storleken borde ha 4K.
Läs hela testet

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

En sådan bild!

Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Gnistrande bra bild, med massor av tryck i färgerna. Nästan oändligt djup svärta. Den extrema bredden ger verkligen uppslukande spelupplevelser! Väldigt snabb respons, och dessutom tillräckligt många pixlar i bredden får att man inte ska störas särskilt mycket av pixelering.
Klarar inte 4K/120 Hz-signaler från spelkonsol. Fungerar dåligt för textarbete på grund av pixelstrukturen. En uppdatering har gjort SDR-ljusstyrkan mycket lägre.
Läs hela testet

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinärt format, extraordinär bild

Asus ROG-skärmen är så bra att vi önskar att den vore större.

Bilden är extremt skarp och den blixtsnabba skärmfrekvensen gör bildrörelserna extra jämna, med extremt låg fördröjning. Färgerna i SDR är mycket bra från fabrik. Stativet är klassens mest flexibla.
Färgerna på SDR-innehåll är lite bleka med HDR aktiverat. Inte särskilt lämplig för att läsa text i Windows på grund av subpixelstrukturen. Lite väl ivrig autodimming. I minsta laget?
Läs hela testet

MSI MEG 342C QD-OLED

Fantastisk på många sätt

QD-OLED-skärmen från MSI ger mestadels en gnistrande bra bild och har en uppsjö av anslutningar.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och 175 Hz är en strålande kompromiss mellan hastighet och pris. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Rulla till toppen