Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips 27M1F5800

En sagolik spelskärm

Vill du ha en fantastisk spelkänsla och dessutom neutrala och bra färger direkt ur kartongen så är det här rätt skärm för dig.

Skrivet av / 2023-03-18 - 09:00
Philips 27M1F5800
Geir Gråbein Nordby

27M1F5800 är en 27-tummare i Philips Momentum 5000-spelserie. Skärmfrekvensen på 144 Hz anses i dag vara ett minimum av vad man behöver för att få en ordentlig spelupplevelse, men då ska man också vara medveten om att upplösningen är hela 2160 x 3840 pixlar, alltså 4K UHD.

Philips 27M1F5800 front 2
Foto: Philips

Professionella action-gamers går gärna ner ett steg i upplösning till förmån för en ännu snabbare skärm. Philips-skärmen har en systermodell som heter 27M1F5500, den är reducerad till 1440 x 2560 pixlar men har i gengäld en skärmfrekvens på hela 240 Hz. Vilket är så många gånger per sekund som skärmen klarar av att rita upp förändringar i bilden.

Läs också Helt grym 4K-spelskärm från MSI Den här gaming-skärmen från MSI kombinerar Ultra HD-upplösning med kontrast på ett föredömligt sätt och har dessutom fantastiska färger!

Jag skulle vilja hävda att alla som spelar för skojs skull, och som inte har några ambitioner att försörja sig på gaming, borde överväga den högre upplösningen för att få ut ännu mer av den fantastiska grafiken som moderna spel har. Dessutom är den här skärmen mycket mer användbar för andra uppgifter, som bildbehandling och videoredigering. Och ger plats åt enorma kalkylblad för de som jobbar med sådant.

Philips 27M1F5800 side
Foto: Philips

FreeSync

Skärmen är optimerad för AMD-kort med FreeSync Premium Pro, som minskar ingångsfördröjningen och förhindrar flimmer och bildrivning (screen tearing). Detta görs genom att hela tiden anpassa skärmens uppdateringsfrekvens till spelets. Pro-certifieringen innebär bara att tekniken även fungerar med HDR-innehåll.

Har du ett Nvidia-grafikkort får du inte samma fördelar, eftersom skärmen inte stöder G-Sync. Jag har dock inte haft några problem under testperioden med mitt GeForce RTX 3090-grafikkort.

HDR utan dimning

Skärmen stöder HDR och är VESA-certifierad för DisplayHDR 600, vilket innebär att den kan åstadkomma en maximal ljusstyrka på 600 nits. Den angivna ljusstyrkan är 450 nits, men den har alltså lite extra tryck i reserv för HDR-effekter.

Utan dimning av bakbelysningen blir skuggor aldrig helt svarta, vilket också begränsar HDR-effekterna en aning. Men ljusstyrkan är så bra att skärmen ändå fungerar med filmer och spel.

Philips 27M1F5800 uncalibrated
Rett ut av esken er Philips-skjermen så tett på nøytral som omtrent noe annet vi har sett. Her sett i forhold til en godt kalibrert MacBook Pro 13″ M1. Foto: Geir Gråbein Nordby

Färgneutral från fabrik

Philips 27M1F5800 har en Nano IPS-panel, som använder nanopartiklar i färgfiltret för att ge mer realistiska och korrekta färger. Den här skärmen är ett levande bevis på att det fungerar. Wow, vilka färger!

Det första som slår mig är hur exakta färgerna ser ut i sRGB-färgläge. Vilket de ju bör göra eftersom det är ett neutralt läge, men med spelskärmar får man sällan så välkalibrerade färger direkt ur kartongen. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag såg en gamingskärm som hade en så korrekt bild!

Jag provade att kalibrera med både Datacolor SpyderX Elite och CalibRite ColorChecker Display Plus, men förändringarna blev så marginella att jag är frestad att säga att det inte är någon poäng. Det skulle i så fall vara om du vill kalibrera till en specifik ljusstyrka, till exempel 200 nits.

Vill du förresten justera ljusstyrkan kan du inte använda sRGB-läget, där är skärmen låst till full styrka. Välj i stället 6500K, som är den andra neutrala inställningen, så är du hemma.

Philips 27M1F5800 bottom
USB-kontakter på undersiden. Her kommer dessuten både HDMI og DP i par. Foto: Philips

Fantastisk bild

Färgerna på den här skärmen har så mycket tryck och intensitet att det mesta annat bleknar. Med maximal ljusstyrka smäller bilden till, jag är säker på att den är minst lika bra som min favorit i klassen hittills, MSI Optix MPG321UR-QD. Jag har inte kvar den längre och kan inte göra direkta jämförelser, men den imponerade också på mig och har liknande specifikationer.

Aningen begränsad svärta

IPS-paneler har inte den bästa kontrasten, eftersom svart aldrig blir helt kolsvart. Det blir det inte här heller, men det är en väldigt bra detaljnivå i skuggorna och de mörkaste grå nyanserna är så jämna att man inte får vare sig black crush eller black lift, där det sistnämnda betyder att svart är onaturligt ljust för att få fram detaljer.

Skärmen har viss vinjettering i hörnen, men du får titta efter ordentligt för att se det.

Foten kan dreies i de fleste retninger, og du kan til og med ha skjermen vertikalt. Foto: Philips

Kan användas till ”allt”

En gaming-skärm av den här kalibern fungerar också som en riktig allroundskärm. Bilden är nämligen tillräckligt bra för seriös bildbehandling – och även videoredigering. Så bra är den. I den här upplösningen kan du ha många fönster öppna samtidigt, vilket är väldigt skönt när du sysslar med ordbehandling samtidigt som du surfar.

Den inbyggda USB-hubben är också praktisk att ha på kontoret, så att man kan koppla in skrivare, ljudsystem, tangentbord och mus. Anslutningarna är dessutom nyare och snabbare än 2.0-kontakterna på konkurrenten från MSI, vilket är viktigt om du vill ansluta en SSD eller en minneskortläsare för att överföra data.

Värt att nämna är också att foten har många justeringsmöjligheter, både vad gäller höjd och vridning, men även möjligheten att vända skärmen till högkant. Dessutom går det att dela skärmen mellan två ingångar samtidigt. Du kan till exempel koppla in en Apple TV eller Chromecast förutom PC:n och visa bilderna bredvid varandra på samma skärm. Så att du kan roa dig medan du jobbar …

Foto: Philips

Slutsats

Philips 27M1F5800 är ingen billig bildskärm. Men den är väldigt funktionell! 144 Hz innebär att den är tillräckligt snabb för seriös gaming och Ultra HD-upplösning får grafiken att smälla mot dig så att du knappt har sett något liknande!

Färgerna är exemplariska, eftersom de är både korrekta, djupa och levande – på samma gång! Det finns gott om ljusstyrka och även om svärtan inte är den djupaste så gör det inte så mycket tack vare den här ljusstyrkan. Man får ändå ett bra intryck av kontrast.

Det kunde ha varit mer tryck i HDR-effekterna, ännu starkare ljusstyrka hade underlättat, och dessutom lokal dimning. Men det som finns är fullt användbart, även om den som vill redigera video i HDR förmodligen bör leta efter en skärm med upp till 1000 nits i HDR.

Om du vill ha något större än 27 tum finns 32-tummaren 32M1N5800. Den har ännu mer begränsad HDR, men i övrigt samma bildkvalitet.

Karakter
Philips 27M1F5800
Premium

Home tycker

Mycket exakt färgkalibrering från fabrik. Och vilka färger! Med 4K-upplösning och snabb responstid är detta en fantastisk gamingskärm som verkligen visar fördelarna med högre upplösning. Naturligtvis inte lika snabb som motsvarande 1440p-gaming-skärmar. Lite begränsad svärta. Begränsad HDR-effekt. Stöder inte G-Sync.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Du kommer att hata den ena och älska den andra

Bästa skärmen för högupplöst gaming?

Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090

10 feta spel-lurar

Professionellt redskap i lyxklassen

Superbred skärm som inte kostar skjortan

Ljud & Bild
Rulla till toppen