Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.
Ljud & Bild tycker
Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset
Specifikationer
  • Upplösning: 1080p/30, 720p/60–120p (m fl)
  • Videoformat: MP4
  • Undervattenshus: 60 m
  • Loop-inspelning: Ja
  • Lagringsformat: microSDHC(max 32 GB)
  • Vikt med batteri: 90 g utan undervattenshus
  • Pris: 3 000 kr
forfatter

Sony-kameran har inga speciella tillbehör som ingår. Två olika fästen med dubbelsidig tejp, ett för platta underlag och ett som passar på hjälmen. Ett undervattenshus ingår också, som kameran MÅSTE sitta i för att kunna sättas fast någonstans överhuvudtaget. Huset går även att sätta på ett vanligt universalstativ.

Inbyggt wifi i kombination med en app för Apple och Android gör att filmningen kan övervakas från smartmobil och surfplatta. Det sitter ingen sökare på själva kameran. Vitbalans kan inte justeras.

Med bildstabilisator (SteadyShot) filmar kameran med 170 graders vidvinkel, annars gäller 120 grader.

Eftersom ljudet blir väldigt dåligt när kameran sitter inuti huset kan man filma med luckan öppen, så att mikrofonen nås av direktljud. Om det inte blåser för mycket, naturligtvis.

Användning
Även Sonys kamera är enkel att använda. Men den ger bara ifrån sig ett tystpipljud när man trycker på inspelningsknappen, och eftersom det görs med knappen som sitter på utsidan av huset så är det lätt hänt att man trycker för löst, utan att tänka på att man inte hör om det piper till. Appen till smartmobilen kan vara en bra lösning.

Inomhus har Sony minst brus i bilden. Det finns ett normalt gulstick och precis som med Contour är bilden lite livlös. Men inomhuskvaliteten är imponerande och har gott om detaljer. Betydligt mindre brus i skuggorna än med GoPro, fast däremot lite mörkare.

Utomhus är bilden mycket skarp och fin i dagsljus. Färgerna har fin balans och mättnad, kanske på gränsen till övermättade. Den blå himlen framträder tydligt men kan kännas en smula överdriven.

HDR-AS15 klarar bilturen utmärkt, bilden är mycket skarp. Lite överdrivet skarp visar det sig, det syns en del brus och artefakter i detaljerna när vi kör förbi en skogsdunge. Bilturen på kvällen återges med en god kompromiss mellan tydlig bild och få störningar i mörka områden. Sony-kameran är dessutom mer neutral i färgerna än Contour, och får fram fler detaljer från väggarna när vi kör i en tunnel, även om den också har lite mer brus. Bästa köp!

Också i detta test:

AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.

Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.

Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger

JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.

Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan

Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.

Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.