JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.
Ljud & Bild tycker
Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger
Specifikationer
  • Upplösning: 1080p/25, 720p/50, 480p/100–120fps (m fl)
  • Videoformat: MOV
  • Undervattenshus: 60 m
  • Loop-inspelning: Ja
  • Lagringsformat: microSDXC(max 64GB)
  • Vikt med batteri: 96 g (utan monitor och undervattenshus)
  • Pris: 3 000 kr
forfatter

Jobo-kameran har flera olika fästen för olika underlag och i olika vinklar. Plus ett fäste för en stång, till exempel ett cykelstyre.

Kamerahuset som ingår har ett helt bakstycke som gör det fullständigt vattentätt ner till 60 meters djup. Inneslutningen innebär att ljudet låter instängt, så kameran kan med fördel användas utan huset om det är praktiskt beroende på miljön.

På baksidan sitter en avtagbar kontrollenhet där inställningarna görs. Där finns också en praktisk sökare. När inställningarna är gjorda kan denna tas av och ersättas med ett extra batteri som ingår.

Kameran går att styra med fjärrkontroll (extrautrustning).
Bland inställningarna finns vidvinkel i tre steg från 120 till 170 grader. ISO kan justeras för bättre kvällsbilder. Välj HD-upplösning eller sänk upplösningen och filma i slowmotion med 100–120 bildramar i sekunden. Vitbalans går inte att ställa in.

JIB 4 kan filma i slinga, vilket innebär att den spelar in hela tiden och går tillbaka och skriver över det först inspelade när minneskortet tar slut. Det är praktiskt om du väntar på att något ska hända som är värt att föreviga, men inte riktigt vet när det händer.

Användning
Jobo-kameran är enkel att använda tack vare sökaren som visar bildutsnittet. Att göra inställningar är inget hokuspokus. I inomhusbelysning är färgbalansen mycket bra. En röd bordsduk är just röd, och väggarna är vita. Nackdelen är att färgmättnaden är för stark, med en del brus. Ett ansikte tre meter bort blir ganska så grynigt.

Utomhus i normalt molnigt dagsljus är färgerna väldigt mättade. Trädstammar ser ut som om de fått ett extra lager beige, med drag av orange. Det smäller till fint på skärmen, men ser inte riktigt naturligt ut.
Utomhus på kvällen fungerar Jib 4 riktigt bra. Det syns fler detaljer än med AEE MagiCam SD19. En bilfärd på instrumentpanelen avslöjar att kameran klarar rörelser fint, utan att kompressionsbrus är något större problem.
Ljudet är öppet och bra. Ljudnivån är kanske lite låg, men sådant går att justera under efterproduktionen. Visst bakgrundsbrus hörs.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.

Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild

Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.

Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.

Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan

Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.

Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.