Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.
Ljud & Bild tycker
Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud
Specifikationer
  • Upplösning: 1080p/25, 720p/50, 480p/100–120(m fl)
  • Videoformat: MOV
  • Undervattenshus: 60 m
  • Loop-inspelning: Ja
  • Lagringsformat: microSDXC(max 32GB)
  • Vikt med batteri: 145 g utan undervattenshus
  • Pris: 4500 kr
forfatter

Testets dyraste kamera är lite större och tyngre än de övriga. Men så är den väldigt gedigen i välgjord aluminium också. En föregångare till den här modellen överlevde i två år efter att ägaren hamnat i en lavin, vilket säger en hel del om byggkvaliteten.

Flera olika fästen ingår för att sätta fast kameran på olika ytor. Den kan också skruvas fast på ett helt vanligt kamerastativ, utan att man måste använda undervattenshuset. Objektivet går att vrida, vilket gör kameran oerhört flexibel.

Contour +2 har inbyggd GPS som anger position, hastighet och höjd över havet för varje video.

Det är enkelt att ge olika inspelningslägen olika knappar. På så vis kan du till exempel snabbt växla mellan HD-filmning och slowmotion.

HDMI-kabel ingår och det finns en kontakt för extern mikrofon.

En app kan laddas ner till smartmobilen eller surfplattan, därifrån kan man sköta kameran och se videoströmmen. Kameran har ingen sökare.

Användning
Contour +2 är enkel att sköta. Bara sätt fast den och tryck på inspelningsknappen. Eventuellt från smartmobilen. Inomhus har kameran minst brus av alla i testet. Nackdelen är att bilden är ganska så mjuk och har en smula rödstick. Inomhus är detaljnivån högre än hos AEE och JVC, och även om GoPro har fler detaljer så har den mycket mer brus också.

Utomhus är färgerna mer neutrala. Bilden är väsentligt skarpare, ungefär lika bra som GoPro. Ett bakbelyst ansikte är mycket tydligare än med AEE eller JVC.

Video från bilturen visar att Contour +2 har en bra bild i hög hastighet. Inte fullt lika skarp som med Sony, men ungefär lika bra som med JVC, fast med mycket fler detaljer i skuggor. Kameran har ett större utsnitt än JVC och får med mer av omgivningen.

En biltur på kvällen är nästan en helt brusfri upplevelse. Bilden är en aning mörk men detaljnivån är högre än hos JVC. Contour har mer rödstick så att gatubelysningen får en smula rosa glorior. Därför kanske JVC:s kamera är att föredra på kvällen.

Ljudet från mikrofonen är tunt och börjar lätt skorra, så det är praktiskt att man kan koppla in en extern mikrofon. Contour +2 är helt enkelt en mycket bra kamera. Bäst i test!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.

Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild

Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.

Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.

Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger

JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.

Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.