AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.
Ljud & Bild tycker
Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild
Specifikationer
  • Fakta
  • Upplösning: 1080p/25, 720p/50 (m fl)
  • Videoformat: MOV
  • Undervattenshus: 60 m
  • Loop-inspelning: Nej
  • Lagringsformat: microSDXC(max 64GB)
  • Vikt med batteri: 90 g (utan monitor och undervattenshus)
  • Pris: 2 300 kr
forfatter

Precis som Jobo JIB 4 har AEE MagiCam SD19 gott om tillbehör i kartongen, inklusive ett extra batteri. Även här ingår det olika fästen, dock inte lika många som till Jobo-kameran. Bland annat saknas fäste för cykelstyre. Å andra sidan ingår det en fjärrkontroll i priset, vilket Jobo säljer som tillbehör.

I övrigt är det mesta sig likt. Bortsett från undervattenshuset, som här bara rymmer själva kameran och är för litet för att ha plats för ett extra bakstycke i form av skärm eller extrabatteri.

Till skillnad från Jobo-kameran går det inte att ställa in vidvinkel. Det går inte heller att filma i slowmotion med 100–120 bildramar i sekunden, eller att göra ISO-inställning eller spela in i slinga. Det verkar alltså som om MagiCam SD19 bygger på en äldre modell än Jib 4. Fast priset är snarlikt.

Användning
AEE-kameran har i likhet med Jib 4 en sökare på baksidan och är enkel att sköta. Eftersom det finns ännu färre inställningar så går det fortare att plocka upp kameran och sätta igång att filma.

I typisk inomhusbelysning får vi oerhört mörka bilder med igengrodda skuggor med AEE-kameran. Här finns gott om brus och en mycket grov bild. Det syns dessutom ett klart gulstick, vilket är typiskt för inomhusbelysning, så vi skulle gärna ha sett att det gick att ställa in vitbalansen.

Utomhus i normalt molnigt väder är färgerna däremot mer neutrala. Vit snö är just vit. Detaljnivån i skuggorna är dock under genomsnittet och ett ansikte som är svagt bakbelyst blir väldigt mörkt.

När kameran tas med på en biltur mitt på dagen är det bra intensitet i videoströmmen från instrumentpanelen, och inte mycket rörelsestörningar. Samma tur på kvällen avslöjar dock att bilden är alldeles för mörk och brusig.

MagiCam SD 19 är väldigt lik Jobo Jib 4, som också är byggd av AEE, men bildkvaliteten i AEE:s egen kamera håller inte måttet. Ljudet är dessutom tunnare och signalen är lägre och har mer brus.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.

Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.

Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger

JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.

Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan

Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.

Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.