Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo

Drönare för erfarna

Med tre kameror är DJI Mavic 3 Pro mer mångsidig än de flesta drönare.

Av / 2023-08-11 - 10:01
DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo
Lasse Svendsen

De flesta drönare har en kamera men Mavic 3 Pro har tre. Det innebär att drönaren löser ett problem som många så småningom får. Nämligen att de måste flyga mycket närmare än de egentligen borde för att få bilderna de vill ha.

Med tre kameror på gimbalen fram kan man snabbt växla från vidvinkel till tele, eller som här, från 24 mm vidvinkel till 70 mm porträtt-tele och en ganska så frisk 166 mm tele i den bortre änden. Den sistnämnda kameran har dessutom 7x zoom (28x med digital zoom också), medan 70 mm-kameran har 3x zoom. Med en sådan arsenal av kameror blir det genast ännu roligare att filma och fotografera.

Mavic 3 Pro är en av DJI:s mer avancerade drönare. Därför har den också sensorer som förhindrar att den landar i ett träd eller kraschar in i en vägg. De åtta sensorerna (APAS 5.0) upptäcker hinder 360 grader runt drönaren, men även ovanför och under den.

Läs också Flygande video i professionell kvalitet DJI Mavic 3 är kameradrönaren för erfarna som har höga kvalitetskrav.

Den flyger i upp till 43 minuter på ett batteri, och den Fly More Combo-version vi testar här levereras med tre batterier, en laddare, extra propellrar och massor av annan utrustning som får plats i en väska.

Fly More Combo innehåller en väska för drönaren och all utrustning. Foto: Lasse Svendsen

Hasselblad-kamera

Det är kamerorna som är den viktigaste nyheten i Mavic 3 Pro. Den bästa är Hasselblad-kameran. Som har en större, 24-megapixlars CMOS-bildsensor på 4/3 tum och ett 24 mm vidvinkelobjektiv med ljusstyrka från f2,8 till f11.

Teleobjektivet på 70 mm med f2,8 har en mindre 1/1,3-tums CMOS-sensor, med en upplösning på upp till 48 Mp. 166 mm-objektivet har ”bara” 12 Mp på en 1/2-tums CMOS-bildsensor och något sämre ljusstyrka: f3,4.

Man kan ta 12-bitars RAW-bilder med Hasselblad-kameran, som kan lagras internt i drönarens 8 GB-minne eller på ett microSD-kort, överförs till en mobiltelefon eller laddas upp till användarens SkyPixel-konto.

24 mm-, 70 mm- och 166 mm-kameror. Foto: Lasse Svendsen

Bildhastigheten med stillbilder är upp till 7 fps oavsett kamera och video går att filma i upp till 5,1K-upplösning med 60 eller 50 fps, eller i 4K DCI eller UHD med upp till 120 fps. Det finns också ett 200 fps-alternativ för Full-HD.

Kameran stöder för övrigt 10-bitars D-Log-färgprofil och både MP4- och MOV-formaten H.264 och H.265 – eller HEVC som det senare kallas. Detta är en nyare kodek med förlustfri komprimering av videofilen.

Upp till 43 minuter med fullt batteri. Foto: Lasse Svendsen

Det finns förresten en påkostad version av drönaren som heter Mavic 3 Pro Cine, som spelar in i Apple ProRes 422 HQ och har en integrerad 1 TB SSD med 10 Gbps-överföring av innehåll.

Videofunktioner

Man kan streama video från Mavic 3 Pro upp till 15 kilometer bort, videoströmmen skickas med DJI:s DJI O3+-överföring i 1080 HD och med 60 fps till den medföljande RC-fjärrkontrollen med pekskärm.

Mavic 3 Pro har Auto Takeoff och Advanced Return to Home, som flyger den säkraste vägen tillbaka till där den startade. Den är också utrustad med funktioner som Waypoint Flight, där man lägger in punkter på rutten som drönaren följer och upprepar om man vill.

RC-fjärrkontroll med pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Det finns också en funktion som vi känner igen från andra DJI-drönare: QuickShots, som följer motivet med olika flyglägen. FocusTrack är precis vad det låter som: 70 mm-teleobjektivet behåller fokus på ett rörligt motiv.

Väljer man Dronie ändras höjden medan kameran fokuserar på och filmar ett valt motiv. Helix skickar drönaren i spiral runt ett valt objekt. Circle cirklar runt motivet medan Rocket skickar iväg drönaren vertikalt bort från motivet. Väljer man Panorama kan man sätta ihop en panoramabild på 100 Mp.

Det finns också en fiffig funktion som heter Mastershots, som sätter ihop en helt färdigklippt video, komplett med effekter, musik och allt.

DJI Mavic 3 Pro batterier DJI Mavic 3 Pro sensorer DJI Mavic 3 Pro dB DJI Mavic 3 Pro pakket
<
>
Upp till 43 minuter med fullt batteri. Foto: Lasse Svendsen

Mavic 3 Pro kan också användas med de flesta av DJI:s Googles, om man vill ha förstapersonsvideo med glasögon – FPV.

Observera att drönaren kräver att man har genomgått pilotkurs för klassen som drönaren tillhör.

Strålande bildkvalitet

Kvaliteten är inte lika hög med de olika kamerorna. Inte oväntat är det Hasselblad-kameran som är bäst. Den stora 4/3-tums bildsensorn levererar utsökt bildkvalitet under alla ljusförhållanden. Video från Hasselblad-kameran har mindre brus, mer dynamik och bättre färgåtergivning. De andra två kamerorna är alldeles utmärkta i bra ljus, men väljer man 166 mm i svagt ljus, till exempel sent på kvällen, så får man brus och lägre upplösning.

Jag skulle vilja hävda att Hasselblad-kameran är ett tillräckligt bra skäl för att välja Mavic 3 Pro. De andra två kamerorna är ett väldigt fint tillägg när man behöver dem. Jag skulle nog inte göra mycket innehåll med bara en av telekamerorna, men när man kan välja mellan 24, 70 och 166 mm brännvidd har man större frihet.

Ett ord om den digitala zoomen: Nej.

default default default
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Relativt stora DJI Mavic 3 Pro är inte särskilt krävande att flyga. Som alla DJI:s drönare är den lekande lätt att flyga med efter lite träning. Med tre kameror har man alternativ som inte finns på många andra drönare, och i synnerhet Hasselblad-kameran levererar en teknisk kvalitet som är synligt bättre än de andra två. Proffs bör kanske titta närmare på Cine-versionen som stöder Apple ProRes 422, vilket möjliggör ännu högre videokvalitet än man redan får från Mavic 3 Pro.

Läs också Som att sitta i cockpit Med den här drönaren kan du göra helt otroliga videor. Men först måste du lära dig att flyga.
Karakter
DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo
Premium

Ljud & Bild tycker

Supervideokvalitet i 5,1K och 4K. Fantastiskt bra Hasselblad-kamera för både stillbilder och video. Tre kameror gör jobbet enklare. Bildbrus vid 166 mm tele. Högt pris. Apple ProRes finns bara i Cine-modellen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen