Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm Instax Link Wide

Se mer av motivet

Redan storleken gör Instax Wide till den mest intressanta instant-skrivaren.

Skrivet av / 2023-12-19 - 11:00
Fujifilm Instax Link Wide
Lasse Svendsen

Den största nackdelen med de flesta snabbskrivare är att bilderna är så små. Ofta bara lite större än ett stort frimärke. Det innebär att det inte är så lätt att se motivet, särskilt om bilden innehåller mycket information.

Med den större Instax Link Wide från Fujifilm är problemet löst. Här är bilderna i bredformat, med en bildyta på 62 x 99 mm på papper som är 86 x 108 mm stora. Bara detta gör Instax Link Wide till den mest användbara snabbskrivaren.

Fujifilm Instax PAL är en pytteliten digitalkamera med print-knapp. Foto: Lasse Svendsen

Den kan skriva ut bilder från vilken mobiltelefon som helst med Instax Link Wide-appen installerad, men också från Fujfilms Instax Pal. Som är en pytteliten digitalkamera som kan skriva ut foton på Instax mini, Instax Square och den här, Instax Wide. Det är kanske inte direkt en kamera man använder för att föreviga stora händelser, men det är åtminstone kul att se folks ansikten när man plockar upp den droppformade kameran ur fickan och knäpper en bild.

Efteråt kan man printa ut bilderna, lägga på effekter och justera ljus, kontrast och färgmättnad. Och inte minst lägga på en QR-kod.

Allt detta görs i appen, som är självförklarande.

IMG_0192 IMG_0191 IMG_0189 IMG_0187
<
>
Skärmdump: Fujifilm

Ljudeffekter och inspelade meddelanden

En normal utskrift tar knappt 15 sekunder och bilden uppenbarar sig på papperet i slow motion. Efter en kort stund är bilden färdig och motivet syns tydligt. Om man vill kan man lägga till emojis, text och effekter från upp till 30 mallar.

Det går också att lägga till en QR-kod, som skrivs ut valfritt hörn av bilden.  Koden kan innehålla en länk till platsen där bilden togs, en ljudfil eller ett meddelande, till exempel en gratulation till den som firas. Mottagaren skannar bara koden för att öppna ljudfilen eller innehållet som är dolt i QR-mönstret.

Kassettene inneholder 10 ark. Foto: Lasse Svendsen

Bilderna kan sparas i Instax-appen, redo för en extra kopia precis när man vill. De kan också lagras på Instax UP och delas med vänner och bekanta.

Kassetterna med Wide-arken – Fujiflm kallar dem film – innehåller 10 bilder och är samma som de man köper till Instax Wide 300. Hittills den enda Instax-kameran för de breda kassetterna.

Läs också Fujifilm Instax Wide 300 Instant-kameror är populära, och det är inte så svårt att förstå varför. Men det handlar inte om bildkvalitet.

Utskriftskvalitet

Bildkvaliteten blir aldrig lika skarp eller mättad som med en riktig fotoskrivare. Fast så är inte bilderna från en Instax-skrivare avsedda för gallerier heller, utan snarare för fysisk delning, eller som ett kärt minne på kylskåpsdörren. Som sådana fungerar de bra, även om färgmättnad och kontrast behöver justeras lite innan man trycker på ”Print”.

Kontrasten i utskrifterna inte lika bra som originalet om man inte gör justeringar först. Foto: Lasse Svendsen

Bildenes oppløsning på 318 punkter pr tomme, er god nok for bildeformater, men fargerommet er begrenset til 256 farger, og det merkes godt hvis man som sagt ikke justerer fargemetningen før utskrift.

Slutsats

Fujifilm Instax Link Wide är en relativt stor instant-skrivare, med plats för extra stora ark. Fördelen är att bilderna blir mycket större än från andra snabbskrivare, och det breda formatet ger mer bildglädje än bilderna från Fujifilms Instax Mini-skrivare.

Tack vare ett stort antal effekter, QR-koder och bildjustering kan man ha mycket roligt med bilderna från Link Wide-skrivaren.

Karakter
Fujifilm Instax Link Wide
Basic

Ljud & Bild tycker

Stora bilder i bredformat med god kvalitet. QR-koden kan innehålla ljud, länkar eller meddelanden. Användarvänlig app. Storleken. Batteriet är inte utbytbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen